Veus i música per a la integració social

09/02/2016 08:22 h

Max Ledo

Gràcies al projecte Vozes, que va néixer tot just fa deu anys, prop de 450 nens tenen l’oportunitat de gaudir de la música de forma col·lectiva i com a element integrador.

Va ser l’any 2006 quan es va presentar oficialment el cor del projecte Vozes, tot just l’inici d’un camí que els ha conduït a fer de la música una eina clau per a la integració social. Actualment, deu anys després del naixement de l’escola, Vozes arriba a prop de 450 nens d’entre 4 i 17 anys.

L’equip de Vozes desenvolupa la seva tasca, desinteressada, principalment a Nou Barris, a l’Espai Jove Les Basses. És aquí on cada setmana fan classes de música per a tots els gustos i per a nens de diferents edats, des de cant coral fins a classes per aprendre a tocar instruments de vent o de corda. I tot, per formar col·lectivament una orquestra simfònica. A més, també s’hi fan tallers per donar a conèixer la música tradicional catalana, per exemple.

L’objectiu principal del projecte és la inclusió, donar una oportunitat a tots els infants que no l’han tingut. I en aquest cas, a través de la música. Hi ha qui encara recorda com va ser la primera vegada que va tocar un instrument: “Vaig al·lucinar, perquè mai no m’havien parlat d’aquest instrument. Em va fer bastanta il·lusió tocar-lo”, explica Fredrick Onwudiegwu, que amb tretze anys toca el violoncel.

A més de les classes i dels tallers musicals, els integrants de Vozes també participen en concerts, en aquest cas amb l’orquestra que formen plegats. A més, estan oberts a qualsevol proposta que empri la música com a mitjà per fomentar la participació dels seus alumnes, i per exemple, alguns grups també han participat en un concurs musical.

Un projecte amb arrels veneçolanes

El director i fundador de Vozes és Pablo González, un veneçolà que va importar la idea directament del seu país. González formava part del Sistema d’Orquestres Juvenils i Infantils de Veneçuela, que acosta la música a joves sense recursos. I amb aquesta premissa va néixer a Barcelona aquest projecte, que vol “créixer al màxim possible i intentar incloure el màxim de nens i nenes”, explica en Pablo.