XV Jornada de promoció de la salut i qualitat de vida per a persones amb VIH/SIDA

16/11/2018 12:01 h

barcelona.cat

Ahir dia 15 de novembre, va tenir lloc la XV Jornada de promoció de la salut i qualitat de vida per a persones amb VIH/SIDA a la ciutat de Barcelona que, un any més organitza l’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida amb suport de l’Ajuntament de Barcelona i consolidada com una cita anual de referència.

La Jornada, dins el marc de l’INFOTRAT programa d’informació en tractaments de VIH, és un espai per donar a conèixer els últims avenços amb el VIH/SIDA i per intercanviar i compartir les experiències de persones que pateixen aquesta malaltia.

A la Jornada es van exposar de forma amena i entenedora, per part de persones expertes, diverses matèries relacionades amb el VIH/SIDA i es van presentar els darrers avenços mèdics i científics com: VIH i problemes cardiovasculars, per part del Dr. Esteban Martínez de l’Hospital Clínic de Barcelona;   de virus, bacteris i altres microorganismes: com ens afecten les ITS, per part del Dr. Pep Coll del BCN Checkpoint/IrsiCaixa;  transplantament amb cèl·lules mare: tan a prop i alhora tan lluny de la curació del VIH, per part del Dr. Javier Martinez-Picado de l’IrsiCaixa.

Al final de la Jornada va tenir lloc una taula rodona, moderada per Ferran Pujol i Michael Meulbroek  de Projecte dels Noms i  amb participació de parelles serodiferents que van analitzar la confirmació que el risc de transmissió del VIH per part de persones seropositives en tractament és zero (segons un estudi presentat en la 22a Conferència Internacional de la Sida 2018 a Amsterdam).

L’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de la ciutat de Barcelona liderada per l’Ajuntament,  https://www.barcelona.cat/infobarcelona/ca/estrategia-salut-sexual-i-reproductiva_484469.html, col·labora amb la difusió d’aquestes jornades que fan les entitats a la nostra ciutat per treballar i posar l’accent en la prevenció de les infeccions de transmissió sexual, l’embaràs no desitjat i/o planificat i la violència sexual, tot procurant l’accés a mètodes preventius i a serveis de qualitat.

Projecte dels Noms – Hispanosida és una organització no governamental fundada l’octubre de 1993 des de la mateixa  comunitat de persones amb VIH per donar resposta a la crisi de la sida. Els seus objectius fundacionals eren inicialment fer visible l’epidèmia entre la societat i donar suport a les persones afectades i per això van crear al 2006, BCN Checkpoint que  és un centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a homes gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. L’any passat van crear el BCN PrEP.Point, primer centre comunitari europeu especialitzat en la Profilaxi Preexposició. Projecte dels Noms-Hispanosida ha rebut la Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.