Junts fem cinema

18/03/2016 08:40 h

Alba Rodríguez

Els alumnes de l’Institut Milà i Fontanals, del Raval, preparen un curtmetratge de ficció. Ho fan en el marc del programa “Cinema en curs”, de l’associació A Bao A Qu, que arriba als centres educatius amb un objectiu doble: apropar el cinema com a art als joves i explorar les possibilitats pedagògiques de la creació cinematogràfica.

“Ara, quan veiem pel·lícules, ens fixem més en la llum, en quants plans hi ha i en la profunditat de camp”, explica Rahma Bouchaib, alumna de segon d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals, mentre participa en una de les classes del programa “Cinema en curs”. Des de fa tres mesos, ella i els seus companys de classe aprenen les tècniques bàsiques per fer cinema amb l’objectiu de realitzar, entre tots, un curtmetratge que es projectarà a la Filmoteca de Catalunya a final de curs. Els estudiants reben l’ajuda dels professors, formats prèviament per a l’ocasió, i d’un cineasta professional que els visita setmanalment.

Es tracta d’un treball en equip molt positiu per als futurs realitzadors, ja que els ajuda a fer créixer l’autoestima. La professora Blanca Munarriz explica: “Tots troben quelcom en el projecte que fan bé: algú està pendent del so, un altre de la llum i l’altre de fer el guió. Tots s’hi acaben enganxant i se senten molt valorats.”

Aquest programa, a més, és una aposta perquè el cinema tingui un lloc a l’escola. La codirectora de “Cinema en curs”, Núria Aidelman, destaca: “Estem concebent noves maneres de fer que l’art, el cinema i la cultura entrin de ple en la vida dels centres educatius i, sobretot, que entrin en la vida dels participants.”

Reconeixement de la feina ben feta

Aquesta és l’onzena edició del programa, i enguany el seu treball ha estat reconegut, ja que l’associació cultural que el duu a terme, A Bao A Qu, ha estat guardonada amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’arts visuals. Aquest reconeixement també inclou els altres dos projectes de l’entitat: “Fotografia en curs” i “Creadors en residència als instituts de Barcelona“.