La Mercè congrega 1,2 milions de persones

25/09/2016 16:45 h

Cèlia Muns Prats

Un cop acabades les festes de la Mercè, que ha clos el tradicional Piromusical —enguany dedicat a la ciutat de París i als músics David Bowie i Prince—, la Festa Major de Barcelona ha reunit 1,2 milions de persones en els diversos actes i activitats organitzades.

El tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha destacat “el civisme amb què els barcelonins i les barcelonines estan vivint la festa“. I ha afegit: “Que un esdeveniment festiu com la Mercè congregui —com va passar ahir— més de 600.000 persones al carrer i que tot es visqués amb normalitat és una bona notícia.”

Els actes relacionats amb la cultura popular i la tradició, un dels eixos principals de la Mercè, han estat els grans protagonistes de les festes, ja que hi han pres part unes 227.000 persones (sense comptar els assistents als correfocs, els actes més nombrosos han estat la Cavalcada de la Mercè i les dues jornades castelleres).

El festival Mercè Arts de Carrer (MAC) ha estat un dels grans pols d’atracció de la festa major. Amb ofertes de tota mena, des de circ fins a tecnologia passant per pintura, dansa i música, aquest esdeveniment ha reunit més de 190.000 espectadors. Un dels escenaris del MAC ha estat el parc de la Trinitat —21.000 persones hi han anat a gaudir de la Mercè—, un indret que s’ha incorporat per primera vegada a les festes i que el públic ha acollit molt bé.

La Fabra i Coats, l’altre espai que s’ha afegit enguany a la Mercè, ha atret unes 2.500 persones amb diverses propostes tecnològiques. Dissabte i diumenge, també l’Antiga Fàbrica Estrella Damm ha ofert activitats per a tots els públics i ha atret uns 28.000 visitants. Collboni assegura: “Ha estat un encert descentralitzar part de l’activitat de la Mercè”, i tenint en compte l’èxit dels nous espais, no descarta incorporar-n’hi més l’any que ve.

Pel que fa a la música, els escenaris més concorreguts han estat els de la platja del Bogatell, del Fòrum i de l’avinguda de la Reina Maria Cristina. L’escenari de la platja de Bogatell, malgrat la pluja de divendres, va congregar més de 12.000 persones. Al Fòrum hi han assistit 95.000 espectadors, i per l’avinguda de la Reina Maria Cristina han passat durant tres nits un total de 105.000 persones. L’avinguda de la Catedral ha aplegat 17.000 espectadors. En total, quan s’acabi la Mercè, pel Barcelona Acció Musical (BAM) hauran passat unes 65.000 persones, i pels concerts del Mercè Música, 125.000.

Finalment, l’Associat a la festa, la nova propsota de la Mercè per donar a conèixer les associacions i entitats de Barcelona de manera participativa, festiva i vivencial, ha congregat unes 120.000 persones.