Més de nou-centes persones dormen al carrer a Barcelona

19/05/2016 10:19 h

Max Ledo

El recompte que s’ha fet la nit del 18 al 19 de maig ha revelat que 941 persones dormen als carrers de la ciutat i que 1.973 persones sense llar més ho fan en equipaments socials. Aquesta informació esdevé fonamental per fer-ne un diagnòstic precís i poder elaborar mesures per combatre el fenomen. Durant dues hores, de les dotze a les dues de la matinada, unes nou-centes trenta persones voluntàries han recorregut tots els carrers de la ciutat.

Entitats, Ajuntament i veïns de la ciutat han participat, la nit del 18 al 19 de maig, en el recompte de persones sense llar que s’ha dut a terme a Barcelona. En total, 930 persones voluntàries s’han mobilitzat en aquest recompte, el primer en què es cobreixen el 100% dels carrers de la ciutat. Els voluntaris s’han dividit en 216 grups d’entre quatre i sis persones i cada grup ha pentinat una zona concreta de cada barri. En el recompte s’han anotat diferents indicadors, com el sexe de la persona sense llar, el nombre de persones en un mateix lloc, si hi havia animals o no i el lloc on es trobaven. S’han comptabilitzat les persones que pernocten al carrer i les que ho fan en equipaments i entitats municipals.

El resultat del recompte ha revelat que 941 persones es troben amb l’única alternativa de dormir al carrer, caixers automàtics i parcs de la ciutat, mentre que, la mateixa nit, 1.973 persones sense llar més s’han allotjat en equipaments municipals, d’entitats socials, pisos amb suport social o pensions.

Les zones de muntanya i els parcs tancats les han visitades, durant els últims dies, uns equips especials amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana i Parcs i Jardins. A més, dos observadors internacionals han estat presents durant aquest recompte exhaustiu a Barcelona. L’últim recompte de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) es va fer l’any 2011 —tot i que la Fundació Arrels en va fer un altre el 2015—, les dades del qual indicaven que 892 persones dormien al carrer i 1.672 es trobaven en equipaments.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat que aquest augment és preocupant i, per això, “cal continuar treballant”.

Ningú dormint al carrer

La iniciativa, sorgida de la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar (XAPSLL), pretén radiografiar la situació del sensellarisme a Barcelona per poder fer-hi front. De fet, l’Ajuntament de Barcelona, que forma part de la XAPSLL, està elaborant un pla d’actuació contra el sensellarisme, i era necessari fer un diagnòstic al més precís possible per poder incloure futures mesures en aquest pla de xoc per aconseguir resoldre el problema de les persones sense llar instal·lades a la via pública.

El recompte de persones que dormen al carrer, segons els districtes, és el següent:

Ciutat Vella: 185 persones
L’Eixample: 220 persones
Sants-Montjuïc: 144 persones
Les Corts: 45 persones
Sarrià – Sant Gervasi: 58 persones
Gràcia: 46 persones
Horta-Guinardó: 30 persones
Nou Barris: 30 persones
Sant Andreu: 18 persones
Sant Martí: 135 persones

Parcs i jardins de la ciutat: 30 persones