Recuperem la memòria democràtica de Barcelona

11/02/2016 13:23 h

Míriam Pina García

El nou Govern municipal i el comissionat de Programes de Memòria han presentat les línies estratègiques sobre les quals es treballarà en l’àmbit de la memòria històrica i democràtica de la ciutat. La prioritat és recuperar, mantenir i difondre els fenòmens memorials contemporanis a través de les entitats de la ciutat i també de la ciutadania, que és la història viva de cada barri.

Per fer-ho possible, es desplegaran tot un seguit de polítiques públiques de memòria de la ciutat amb l’objectiu de generar recerca i reflexió. Es vol donar més representativitat al passat democràtic de la ciutat i fer visibles els testimonis, els col·lectius i els moviments que fins ara no s’han tingut en compte, com per exemple les lluites obreres.

Amb aquest objectiu cal involucrar-hi i potenciar, amb activitats i propostes obertes a tothom, els equipaments de la ciutat com el Museu d’Història de Barcelona, l’Arxiu Històric de la Ciutat, el Monestir de Pedralbes o el Castell de Montjuïc.

Per destacar el caràcter de memòria col·lectiva d’un dels símbols històrics de la ciutat, El Born, se li canvia el nom. Deixa de ser El Born Centre Cultural i es converteix en El Born Centre de Cultura i Memòria, i s’hi programaran tot un seguit d’exposicions i de projectes relacionats amb la memòria.

El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha destacat: “La memòria no és allò que hem viscut, sinó allò transmès”, i ha afegit que per construir la imatge del passat cal garantir que la ciutadania participi en el procés. Per la seva banda, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha remarcat: “La memòria històrica no és només una qüestió museística, sinó un dret civil bàsic.”