Carnet de biblioteques

Què has de saber?

Hi ha un carnet per a totes les biblioteques públiques de Barcelona, que també és vàlid per a la resta de les biblioteques públiques de Catalunya. És un carnet de caràcter gratuït, personal i intransferible que identifica els ciutadans i ciutadanes com a persones usuàries de la xarxa de biblioteques públiques i que permet fer ús dels seus diferents serveis, entre els quals s’inclouen els següents:

 

 • Consulta i lloguer de llibres, revistes, CD, vídeos, DVD, CD-ROM.
 • Accés a bases de dades electròniques, internet i xarxa wifi i ús d’aparells audiovisuals. Préstec de documents de la mateixa biblioteca o d’altres biblioteques de la xarxa.
 • Servei de préstec de continguts digitals eBiblio. Servei de fotocòpies.
 • Activitats culturals i de foment de la lectura.

 

L’obtenció del carnet és opcional i es tracta d’un tràmit molt fàcil de fer.

MOLT IMPORTANT:

El carnet és vàlid per a totes les biblioteques públiques de Catalunya, i només caduca si no es fa servir en cinc anys.

El carnet és 100% gratuït, només s’han de pagar els duplicats.

Tenir-lo també et permetrà utilitzar tots els recursos de les biblioteques, com poden ser la xarxa wifi o els ordinadors.

El carnet també ofereix descomptes a entitats que promouen activitats i serveis culturals a la ciutat de Barcelona i per tot el territori català.

A qui s’adreça?

S’adreça a totes les persones que estiguin interessades a gaudir dels serveis oferts per part de la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya.

Qui el pot sol·licitar?

La presentació de la sol·licitud l’ha de fer la persona interessada personalment o telemàticament.

Quins requisits s’han de complir?

Disposar de documentació identificativa (DNI, passaport, número d'identitat d'estranger o carnet de conduir). No s’ha de complir cap altre requisit específic.

 

Si bé no és necessari complir cap requisit específic, en el cas de les persones menors de 14 anys cal disposar d’una autorització de la persona o persones progenitores o dels tutors o tutores legals.

Quina vigència té aquest document?

El carnet caduca una vegada transcorreguts cinc anys sense utilitzar-lo i el pots tornar a sol·licitar en qualsevol moment.

Com has de fer el tràmit?

La sol·licitud del carnet la pots fer anant a la biblioteca més pròxima (presencialment) o bé telemàticament, emplenant el formulari disponible a la xarxa.

Quins passos has de seguir?

PAS NÚM. 1: Obtén prèviament un número d’identificació

En cas de voler sol·licitar el carnet d’usuari o usuària de les biblioteques públiques, has d’obtenir prèviament el número d’identificació, que, en funció de cada cas, es pot adquirir a través de:

 • Certificat de registre de ciutadans i ciutadanes de la Unió
 • Targeta d’identitat d’estranger (TIE)
 • Número d’identitat d’estranger (NIE)
 • Carnet de conduir

 

Per tramitar el carnet a les persones menors de 14 anys, cal presentar el seu DNI o número d'identitat d'estranger (NIE), si el tinguessin. A més, sempre han de tenir l’autorització de la persona o persones progenitores o dels tutors o tutores legals. Aquesta autorització habilita els i les menors a utilitzar tots els serveis, incloent-hi l’accés a internet. (L’ús del carnet per part de les persones menors de 18 anys és responsabilitat de la persona o persones progenitores o dels tutors o tutores legals, que han d’exercir el control necessari.)

 

PAS NÚM. 2: Selecciona el canal que consideris més adequat per visualitzar els passos que has de seguir

 • Telemàtic (en línia)
 • Presencial

 

Telemàticament:

 

 • Una vegada completades i validades les dades personals, has de triar la biblioteca en la qual vols recollir el carnet i enviar la sol·licitud.

 

 • Després d’enviar la sol·licitud, la biblioteca que hagis seleccionat t’informarà sobre el dia que pots anar a recollir el carnet. Rebràs una notificació quan puguis anar a recollir el carnet.

 

 • Recull el carnet a la biblioteca triada. Hauràs d’acreditar la teva identitat presentant l’original del DNI, número d'identitat d'estranger (NIE) o el passaport.

 

 • En el cas de tenir menys de 14 anys, a part dels teus documents identificatius, has de presentar el document identificatiu de la persona o persones progenitores o del tutor o tutora legal (original i fotocòpia) i una autorització signada que et permeti l’ús d’internet.

 

Presencialment:

T’has d’adreçar a qualsevol biblioteca pública i emplenar la sol·licitud amb les dades personals. Necessitaràs:

 

 • Document identificatiu de la persona sol·licitant: DNI, número d'identitat d'estranger (NIE) o passaport.
 • En el cas de persones menors de 14 anys, hauran d’aportar, a més:

Document identificatiu de la persona o persones progenitores o del tutor o tutora legal (original i fotocòpia) i una autorització signada que permeti l’ús d’internet.

 

Depenent de la biblioteca triada, és possible que et lliurin el carnet en el mateix moment, o bé que t’informin del dia en què podràs anar a recollir-lo; en aquest últim cas, en el moment de recollir-lo, hauràs d’acreditar una altra vegada la teva identitat, presentant l’original del DNI, el número d'identitat d'estranger (NIE) o el passaport.

En el cas de tenir menys de 14 anys, a part dels teus documents identificatius, has de presentar el document identificatiu de la persona o persones progenitores o del tutor o tutora legal (original i fotocòpia) i una autorització signada que et permeti l’ús d’internet.

Qui pot fer la sol·licitud?

La presentació de la sol·licitud l’ha de fer la persona interessada personalment.

Quin és el termini de resolució de la sol·licitud?

Depenent de la biblioteca triada, és possible que et lliurin el carnet en el mateix moment, o bé que t’informin del dia en què podràs anar a recollir-lo.

Quin és el cost de la sol·licitud?

El carnet és 100% gratuït.

 

Si perds el carnet o vols sol·licitar un duplicat, hauràs de pagar les despeses d’expedició, que tenen un cost d’1 euro. En cas de robatori, el duplicat és gratuït sempre que es presenti la denúncia.

Vols saber-ne més?

Quin és l’organisme responsable del tràmit?

Quin és l’organisme responsable del tràmit?

On puc trobar més informació?

Pots consultar l’enllaç de la pàgina oficial en el Consorci de Biblioteques de Barcelona (disponible en anglès, català i castellà).

Mapa cercador de les biblioteques públiques de la Diputació de Barcelona

Servei de subscripció al butlletí electrònic MésBiblioteques

 

Tràmits vinculats

En cas de voler sol·licitar el carnet d’usuari o usuària de les biblioteques públiques, has d’obtenir prèviament el número d’identificació, que, en funció de cada cas, es pot adquirir a través de:

AVÍS IMPORTANT

Els procediments tendeixen a canviar amb freqüència. Per tant, només és aplicable el que preveu la normativa vigent en el moment de realitzar el procediment en qüestió.