Nova vida per a l’illa del Mercat de la Sagrada Família

La rehabilitació integral del conjunt d’equipaments públics de la mitja illa compresa entre els carrers de Mallorca, Padilla i Provença, al barri de la Sagrada Família, és el projecte de reforma més ambiciós que tindrà lloc aquest mandat al districte, amb una dotació de deu milions d’euros. Es preveu que les obres comencin el maig o el juny del 2022 i que durin aproximadament dos anys. Permetran reconnectar els equipaments amb el barri, reordenar-ne els usos i aconseguir un estalvi energètic.

Projecte rehabilitació equipaments illa Sagrada família
29/11/2021 - 14:55 h - Urbanisme i infraestructures Ajuntament de Barcelona

La intervenció millorarà les instal·lacions dels cinc equipaments municipals existents: el mercat, la biblioteca, el centre cívic, el casal de gent gran i el casal infantil. La superfície total on s’actuarà fa més de 8.000 metres quadrats, dels quals gairebé 3.000 corresponen a l’edifici del carrer de Mallorca i més de 5.000 al del mercat.

Mentre durin les obres, el casal de gent gran, el centre cívic i el casal infantil es reubicaran en diferents espais municipals del barri, com ara l’Espai 210, l’Ateneu el Poblet i l’Escola Tabor, i en espais del districte, com el Casal de Gent Gran Carlit i el Casal de Barri Transformadors, i algunes activitats formatives i divulgatives s’oferiran en format digital. S’ha previst que el mercat pugui continuar funcionant durant les obres.

Aquesta gran reforma s’ha plantejat en tres àmbits:

1. Reconnectar els equipaments públics amb el barri de la Sagrada Família a través d’una nova façana i un nou passatge, tranquil i assolellat, cap a l’interior de l’illa, que generi un nou recorregut per facilitar l’accés a les diferents activitats.

2. Reorganitzar els usos actuals (casal de gent gran, centre cívic i casal infantil) i crear un equipament multifuncional que respongui a les necessitats dels usuaris i les usuàries. L’edifici es renovarà totalment per tal d’encabir-hi el programa funcional que ha treballat el Districte de l’Eixample, i quedarà distribuït d’aquesta manera:

    • Planta baixa i primera planta: casal de gent gran
    • Plantes segona i tercera: centre cívic (amb accés des de la planta baixa)
    • Quarta planta: casal infantil
    • Cinquena planta i coberta: instal·lacions i terrasses del casal infantil

La intervenció permetrà reduir la demanda energètica, ja que augmentarà l’aïllament de la façana i la coberta i fomentarà la ventilació natural. Es preveu assolir una reducció de demanda de climatització del 25% respecte a l’edifici base.

3. Reenergitzar l’edifici del Mercat de la Sagrada Família i substituir la coberta actual per una gran coberta fotovoltaica sobre el mercat per aconseguir un edifici amb una demanda i un consum d’energia sostenible, un edifici d’impacte zero.