You are here

Barcelona millora el seu atractiu per a persones expatriades

Segons l’Informe Anual de Cost de Vida 2020 de Mercer, Barcelona baixa 11 posicions en el rànquing de ciutats més cares per a expats.

Segons l’Informe Anual de Cost de Vida 2020 de Mercer, Barcelona baixa 11 posicions en el rànquing de ciutats més cares per a expats. Així, millora la seva competitivitat en mobilitat internacional per a les multinacionals que necessiten desplaçar els seus treballadors.

D’una situació de crisi, se’n poden treure oportunitats. La recessió provocada per l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 està condicionant les decisions de mobilitat internacional dels treballadors i treballadores. I és en aquest context de recessió que Barcelona ha baixat 11 posicions en el rànquing elaborat per la consultora Mercer dins del seu Informe Anual Cost de Vida 2020 de les ciutats més cares per a les persones expatriades. Es tracta d’un document de referència per a les multinacionals que busquen traslladar els seus executius dins la necessitat actual de les empreses de regionalitzar les seves operacions, abaratir costos i, alhora, vetllar pel benestar dels seus professionals.

Barcelona, més competitiva en mobilitat internacional

En aquesta situació, dins els programes de mobilitat i compensació de les empreses multinacionals i dels governs pren una rellevància clau la cerca de localitzacions més assequibles que funcionin com a centres de negoci i garanteixin una bona qualitat de vida. Tenint en compte aquests tres factors, Barcelona millora la seva competitivitat al passar de la posició 91 a la 102 dins del rànquing de ciutats més cares per a persones expatriades. Madrid també millora enguany el seu atractiu i passa de la posició 82 a la 87 segons l’Informe Anual Cost de Vida 2020 de Mercer, una consultora que elabora aquest rànquing des de fa més de 20 anys tenint en compte elements com les fluctuacions monetàries, el cost de la inflació de bens i serveis i la volatilitat en els preus de l’allotjament. Com l’any passat, el rànquing el lidera Hong Kong com a ciutat més cara per a persones expatriades, seguida per Asjabad, a Turkmenistan, i, després, Tòquio, Zurich, Singapur, Nova York, Shanghai, Berna, Ginebra i Pequin.

Canvi de paradigma per la Covid-19

La pandèmia de la Covid-19 ho ha alterat tot, també els programes de mobilitat de les empreses. A causa del canvi de model econòmic i de consum que ha originat, les organitzacions estan ja avaluant el cost que suposen els seus paquets de compensació per a expats i, fins i tot, aplicant reduccions de personal. És per això que aviat es poden veure obligades a canviar de destinacions als seus empleats desplaçats i, en aquest context, la 26ª edició d’aquest informe pren una importància especial. Enguany, les dades s’han recopilat entre els mesos de febrer, març i abril, quan el món ja es trobava sotmès als efectes de la pandèmia. S’ha revisat el cost de set productes de primera necessitat i d’aquí s’han extret conclusions interessants dels hàbits de consum com la preferència per productes locals en lloc d’importats, que els productes més demandats es comercialitzen a un major cost, el reemplaçament de marques que no han pogut aprovisionar a temps i la volatilitat en la disponibilitat d’alguns productes a causa de compres massives. D’altra banda, no s’han observat variacions en els preus de l’allotjament ni l’habitatge.