You are here

Els premis de recerca científica reconeixen quinze projectes per fer front als reptes de la pandèmia

Ajuntament. S’hi han presentat 65 projectes, majoritàriament creats per dones científiques.

La pandèmia provocada per la covid-19 i la crisi social, econòmica i sanitària derivada han capgirat la realitat i han obert nous reptes de futur a les ciutats. Amb aquest marc de fons, s’han lliurat els premis de recerca científica, que han destinat 1,2 milions d’euros a l’impuls de quinze projectes que fan front al nou paradigma des de la ciutat.

La dotació dels premis de recerca científica atorgats per l’Ajuntament de Barcelona, que es van convocar l’octubre del 2020, prové del Fons Covid, que es va habilitar a la ciutat per atendre l’emergència provocada per la crisi de la covid-19.

En total, s’han presentat a la convocatòria 65 projectes, amb un predomini clar de creacions fetes per dones, tant pel que fa a la participació com pels 15 projectes que han resultat premiats, amb 23 persones beneficiàries.

Totes les propostes, a més, han estat proposades per membres de la comunitat científica més jove, ja que la convocatòria buscava estimular i reforçar el talent jove barceloní i limitava la participació a creadors i creadores de fins a 40 anys.

Quinze projectes guanyadors amb moltes vessants

Les propostes guanyadores dels premis de recerca científica destaquen perquè abasten molts camps, com la mobilitat i l’espai públic, el tractament de dades, l’habitatge, la gestió de residus o les desigualtats energètiques, entre d’altres.

Els quinze projectes guardonats han estat els següents:

 • Model de gestió integrada dels recursos hídrics del Besòs davant del canvi climàtic: solucions per a l’autoabastament i resiliència del sistema hídric a l’àrea metropolitana de Barcelona (86.987,34 €).
 • La ciutat dels quinze minuts: dinàmiques de mobilitat postpandèmia a la ciutat de la proximitat (96.617,00 €).
 • Energia geotèrmica per potenciar la degradació dels compostos orgànics que es troben a les aigües subterrànies de Barcelona (70.857,00 €).
 • Nous indicadors per al dret a la ciutat: tecnologies digitals, emocions i desigualtats (95.065,08 €).
 • L’impacte dels espais públics per millorar la salut i el benestar a Barcelona des d’una mirada feminista (97.831,00 €).
 • Cohabitem Barcelona: cinc casos d’estudi a Ciutat Vella per a la reutilització urbana i el foment de models productius innovadors (99.682,05 €).
 • Simulant l’expansió del brot de covid-19: una eina de previsió de riscos considerant les desigualtats socioeconòmiques i de gènere a Barcelona (72.000,00 €).
 • Infraestructures per a una vida independent: una investigació participativa per repensar l’habitatge, les cures i la comunitat en temps de pandèmia (78.769,74 €).
 • Desigualtats energètiques: segregació urbana i accés a l’energia en l’àmbit metropolità de Barcelona en condicions de crisi sanitària, social i ambiental (41.100,00 €).
 • Intervencions tàctiques a l’espai públic: una diagnosi participada basada en l’escolta (39.888,67 €).
 • Habitatge i salut en temps de pandèmia i més enllà (57.530,00 €).
 • Un enfocament automàtic de descobriment de dades per millorar l’ecosistema de dades de Barcelona (72.113,03 €).
 • RePLANTegem entorns escolars (100.000,00 €).
 • Avaluació de l’eficiència dels sistemes de drenatge urbà per reduir els actius contaminants i fer més sostenible l’ús de l’aigua (99.011,48 €)
 • Expo-Bar: detecció de les substàncies químiques nocives que s’acumulen en embarassades i a les plantes de tractament de les aigües residuals de Barcelona (90.750,00 €)

El pla Barcelona Ciència 2020-2023

Les polítiques municipals en matèria de ciència s’emmarquen en el pla Barcelona Ciència 2020-2023. Els eixos que en guien el desplegament es basen a visibilitzar la projecció internacional de les institucions universitàries i científiques de la ciutat per tal de generar i consolidar aliances en l’àmbit europeu; dedicar finançament específic a la recerca per trobar solucions innovadores que beneficiïn la ciutadania; acostar la ciència als veïns i les veïnes i fomentar vocacions a través del que s’anomena ciència ciutadana, i incentivar el vincle creatiu entre art, ciència i tecnologia.