Barcelona acollirà un laboratori pioner de disseny de microxips d’Intel

Barcelona dona un nou pas per convertir-se en un referent internacional en computació d’alt rendiment. El Barcelona Supercomputing Center acollirà aquest projecte conjunt amb el fabricant nord-americà Intel, que ja col·labora amb Barcelona des de 2011.

..
15/06/2022 - 12:56 h

Intel instal·larà al Barcelona Supercomputing Center (BSC) un laboratori pioner en el disseny de xips o microprocessadors amb hardware RISC-V. Aquests seran incorporats a la nova generació de supercomputadors zettascale, 1.000 vegades més ràpids que els superordinadors actuals més potents. La iniciativa comptarà amb una inversió de 400 milions d’euros en els pròxims 10 anys.

El projecte s’emmarca en el pla d’inversió d’Intel per contribuir a l’autonomia d’Europa en el desenvolupament d’aquest tipus de xips. Es calcula que el projecte crearà 300 llocs de treball altament qualificats i atraurà noves inversions internacionals.

Intel ja col·labora amb Barcelona des de 2011. La infraestructura del Barcelona Supercomputing Center acull l’Intel and BSC Exascale Laboratory, un laboratori d’R+D dedicat a investigar sobre la computació a exaescala.

Què és el Barcelona Supercomputing Center?

Ubicat al barri de Pedralbes, el BSC és el centre nacional de supercomputació a Espanya. Està especialitzat en computació d’altes prestacions (HPC) i gestiona el MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d’Europa, instal·lat a la capella de la Torre Girona.

Des de la seva creació el 2005, fomenta l’HPC com un actiu essencial per a la competitivitat internacional de Barcelona i Espanya en ciència i enginyeria. Compta amb un equip de més de 760 experts i professionals en R+D i continua atraient talent de tot el món en camps com les ciències computacionals, de la vida, de la terra i les aplicacions computacionals en ciència i enginyeria.

El BSC tindrà també el primer computador quàntic del sud d’Europa

El centre es troba ara immers en el Quantum Spain, un gran projecte que inclou la construcció i posada en marxa del primer computador quàntic basat en tecnologia europea. Estarà operatiu a finals de 2022 a la seu del BSC i pretén crear un ecosistema de computació quàntica sòlid a Espanya.

En aquest projecte hi participen 25 universitats, així com centres de recerca i infraestructures de tot el país. El seu objectiu és que Espanya pugui desenvolupar algorismes propis, fomentant-ne l’ús transversal tant per a investigació com per a empreses.