La Ciutadella del Coneixement pren forma com a eix verd, patrimonial i científic

Deu institucions públiques, universitàries i científiques han signat un protocol per impulsar la Ciutadella del Coneixement, un projecte que ha començat amb la col·locació de la primera pedra del nou pol de recerca i innovació que s’ubicarà a l’antic Mercat del Peix. A l’interior del parc s’actualitzaran les zones verdes i es rehabilitaran el Museu Martorell, el Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle i l’Umbracle per crear un eix de ciència ciutadana.

..
12/01/2023 - 16:54 h - Urbanisme i infraestructures Ajuntament de Barcelona

El parc mira als seus orígens, al segle XIX, quan va ser seu de l’Exposició Universal, per renéixer com un espai per a la ciència capdavanter a Europa, la Ciutadella del Coneixement.

Urbanísticament, deixarà de ser un recinte aïllat per connectar-se amb els entorns i amb les institucions científiques que l’envolten, les que hi ha actualment i les que s’hi instal·laran els propers anys.

Parc científic de referència

El Mercat del Peix es transformarà en tres edificis dedicats a la biomedicina (Barcelona Institute of Science and Technology, BIST), la biodiversitat (Institut de Biologia Evolutiva del CSIC) i la relació entre el canvi climàtic i el benestar de les persones (Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF).

Al solar del Parc Mòbil de l’Estat, davant el Campus de la Ciutadella de la UPF, el CSIC concentrarà els quaranta equips de recerca que té a Catalunya en dos centres de biociències.

Nova vida per a equipaments històrics

El Museu Martorell, el Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle i l’Umbracle es rehabilitaran per preservar-los i convertir-los en un eix d’equipaments per a la ciència ciutadana.

Al zoo s’avançarà en la implantació d’un model que prioritzi la conservació de la fauna autòctona i el respecte a la biodiversitat.

A la signatura del protocol institucional per impulsar la Ciutadella del Coneixement s’hi han adherit l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la UPF, el Ministeri de Ciència i Innovació i el d’Universitats, la UB, la UAB, el CSIC, el BIST i la Fundació Pasqual Maragall.