La sostenibilitat dels oceans es debat a Barcelona

Del 10 al 12 d’abril, al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB), la Conferència del Decenni de l’Oceà, organitzada per la Unesco, reunirà 1.500 persones de la comunitat oceànica. El focus de la trobada és analitzar les oportunitats i els reptes relacionats amb la sostenibilitat dels grans mars.

Setmana del Decenni de l'Oceà.
04/04/2024 - 14:16 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

La trobada s’ha anomenat “La ciència que necessitem per a l’oceà que volem” i constitueix el fòrum global en què tenen participació governs, experts de diferents àmbits, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil. Està previst que hi participin quaranta ponents internacionals de primer ordre i ja hi ha més de cinc mil peticions registrades per assistir-hi.

La trobada barcelonina serà clau per consolidar el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), conegut també com el  Decenni de l’Oceà. Al marge de les ponències incloses en el programa oficial, la ciutat serà la seu de més de cent trenta esdeveniments paral·lels, que tindran com a protagonista la cura de l’ecosistema marí.

Un programa obert a la ciutadania

Els actes satèl·lit es repartiran en una vintena d’escenaris agrupats en quatre hubs amb forts lligams amb el mar i la ciència i oberts a la participació ciutadana. Són els següents:

  • Port Hub: inclou el Tech Barcelona Pier 01, el Port Vell,  el Museu Marítim, el World Trade Center i la Fundació Barcelona Capital Nàutica.
  • Sea Hub: inclou el Port Olímpic, l’Institut de Ciències del Mar,  el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i el Centre de la Platja.
  • City Hub: inclou el Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Filmoteca, el Tech Barcelona Pier 07, la Universitat de Barcelona, la Casa Batlló, el Disseny Hub Barcelona i el Media-TIC.
  • Ocean Hub: inclou el Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB) i  Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Entre les activitats hi ha taules de debat, tallers interactius i diàlegs que es complementen amb propostes plantejades per l’Ajuntament, com un workshop, el dia 8 d’abril, a l’Institut de Ciències del Mar, que analitzarà els reptes de la Dècada dels Oceans des d’una perspectiva regional i de ciutat i abordarà temes com l’economia blava, el rol de la ciència a l’agenda marítima catalana o  les iniciatives innovadores per a la gestió del litoral. Cal inscripció per assistir-hi i després de l’acte es podrà visitar el projecte en transformació del Port Olímpic o fer una observació guiada del front marítim de la ciutat.

Altres propostes són The Ocean Decade Day (8 d’abril) a la Filmoteca de Catalunya, amb una selecció de curtmetratges que ofereixen diferents visions de l’oceà; l’exposició dedicada a la tecnologia nàutica xinesa que es podrà veure al Museu Marítim (del 6 al 14 d’abril) o el simposi sobre zones marítimes protegides que se celebrarà el 8 i el 9 d’abril a l’auditori del World Trade Center.

Tota la programació paral·lela a la conferència es pot consultar aquí.