L’àrea de Barcelona ja acull gairebé un centenar de hubs tecnològics

Aquests centres de tecnologia generen un impacte de 1.400 milions d’euros a la ciutat i donen feina a més de 15.000 professionals, un 38 % dels quals són estrangers.

..
20/03/2023 - 12:19 h

Barcelona i la seva àrea metropolitana són un pol d’atracció de hubs tecnològics, amb un ecosistema innovador consolidat i en constant evolució. Així ho confirma l’informe Tech Hubs Overview, publicat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb ACCIÓ i Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest estudi analitza els centres especialitzats en innovació tecnològica d’abast internacional que s’han implantat a Catalunya. Concretament, els que ho han fet mitjançant una estratègia d’inversió estrangera tipus greenfield, és a dir, d’inversió directa de nova planta o ampliació de capacitats productives o de serveis.

El document posa en relleu la capacitat d’atracció de talent internacional i la disponibilitat de professionals locals com a atractius clau de Barcelona. També en destaca l’ecosistema d’innovació existent i la seva ubicació geogràfica estratègica.

El 22@, seu del desenvolupament tecnològic

Els resultats revelen que Catalunya acull un total de 96 centres de desenvolupament de tecnologies globals. Gairebé un 80 % es troben a la ciutat de Barcelona i, d’aquests, un 46 % s’ubiquen al districte tecnològic 22@.

L’impacte econòmic que generen aquests hubs tecnològics a la ciutat supera actualment els 1.400 milions d’euros. Segons demostra l’informe, la inversió associada a l’aterratge d’un hub gira entorn els 6 milions d’euros i cadascun d’ells té una facturació mitjana al voltant dels 15 milions.

Com és el talent dels centres tecnològics?

Aquests centres donen feina a més de 15.000 professionals. Aquest talent està vinculat principalment a tres sectors, els quals concentren el 65 % de tota l’activitat tecnològica: es tracta del gaming, el sector industrial i la salut.

L’estudi mostra que el hub mitjà de Barcelona compta amb un equip d’unes 160 persones. La majoria d’aquests professionals té una edat compresa entre els 31 i els 40 anys, i el 30 % són dones (11 punts més que la mitjana europea). L’informe també revela que una mitjana del 38 % de l’equip és estranger i majoritàriament prové d’Europa i d’Amèrica del Sud. A cada hub hi conviuen una mitjana de 18 nacionalitats diferents, i alguns arriben fins a les 40.

El procés d’arribada dels hubs s’ha accelerat en els darrers anys i les previsions de creixement a la ciutat són molt positives. L’informe preveu que l’impacte econòmic d’aquests centres tecnològics sigui de més de 2.000 milions d’euros el 2025 i que donin feina a més de 20.000 professionals el mateix any.