Què és el NIE?

Video

Moltes persones estrangeres que volen viure a Espanya pensen erròniament que el que necessiten és el NIE.

El número d'identitat per a estrangers (NIE), com el seu nom indica, és només un número d'identificació assignat per les autoritats espanyoles a cada estranger una vegada per la vida. No té res a veure amb un permís de residència o treball.

Hi ha una certa confusió en l’ús dels termes NIE, TIE i certificat de registre de ciutadans de la Unió, de manera que és molt important que t’informis del document que necessites abans de sol·licitar-lo.

Per aclarir qualsevol malentès, t’expliquem què és cada concepte:

  •  El NIE és el número, únic i exclusiu, que permet la identificació administrativa de les persones estrangeres, fins i tot d’aquelles que no resideixin a Espanya, però que tinguin interès econòmic al país.
  • El certificat de registre de ciutadans de la Unió és un document físic identificatiu. L’han de tenir obligatòriament les persones amb ciutadania europea que vulguin quedar-se a Espanya per un període superior a tres mesos. Conté les dades d’identificació, així com el NIE. El document és de paper i és conegut popularment com el NIE verd a causa del seu color. 
  • La TIE (targeta d’identitat d’estranger) és una targeta física identificativa. L’han de tenir les persones amb ciutadania extracomunitària autoritzades a quedar-se a Espanya per un període superior a sis mesos o totes les persones estrangeres amb un permís de llarga durada. Conté una fotografia, les dades d’identificació, així com el NIE i el tipus d’autorització d’estada o residència de la persona estrangera. Mentre que el NIE s’atorga de manera automàtica quan es contacta amb l’Administració o es fa alguna gestió al país, la TIE s’ha de sol·licitar expressament i es lliurarà juntament amb el permís de residència.

El NIE apareix tant al certificat de registre de ciutadans de la Unió com a la TIE. Tot i això, hi ha casos en què, malgrat que no és necessari tramitar aquests documents, cal obtenir el NIE per poder dur a terme activitats econòmiques, professionals o socials (per exemple, fer una inversió, comprar una propietat o efectuar tràmits fiscals). Quan sol·licites el NIE per interessos econòmics, reps un document blanc i, per això, es coneix popularment com a NIE blanc.