Horaris, festes i costums

L’hora local

L’hora local a Barcelona i al territori espanyol peninsular és de més una hora respecte a la del paral·lel de Greenwich (UTC/GMT+1).

Igual que passa amb la resta dels països de la Unió Europea, a Espanya hi ha un horari d’estiu. Avancem els rellotges una hora l’últim diumenge de març i els endarrerim una altra hora l’últim diumenge d’octubre. No obstant això, aquest canvi d’hora està en qüestió i s’està considerant mantenir el mateix horari durant tot l’any.

Així, quan són les 15.00 hores a Barcelona, són les 14.00 hores a Londres, les 10.00 hores a Nova York i les 23.00 hores a Tòquio (en horari d’hivern).

 

Horaris

A Barcelona, dinem i sopem molt més tard que la majoria dels nostres veïns europeus i tenim una jornada laboral més estesa.

Actualment, hi ha un moviment ciutadà que defensa una reforma horària que inclogui jornades laborals més comprimides i que avanci els horaris dels menjars. L’objectiu és sincronitzar millor els horaris amb la resta d’Europa i disposar de més temps lliure i una millor qualitat de vida.

Però, mentrestant, t’expliquem els nostres horaris:

Horaris dels àpats

Habitualment, s’esmorza d’hora i, a mig matí, es menja alguna cosa, perquè no ens asseiem a la taula per dinar fins a les 14.00 o les 15.00 hores. A l’hora de sopar, les coses no són diferents, ja que el que és normal és començar a partir de les 21.00 hores i, fins i tot, prop de les 22.00 hores. I per poc temps de què disposis, veuràs que forma part del costum local allargar l’horari del dinar per gaudir de la sobretaula.

Horari laboral

A Espanya es treballa una mitjana de 40 hores setmanals. La jornada laboral sol començar entre les 8.00 i les 9.00 hores. La pausa per dinar es fa cap a les 13.30 i les 14.00 hores, i es torna a la feina entre les 15.00 i les 16.00 hores. La jornada acostuma a acabar entre les 18.00 i les 19.30 hores. Durant l’estiu, molts treballadors i treballadores gaudeixen d’un horari reduït, que sol ser de 8.00 a 15.00 hores. Tot i així, la jornada laboral acostuma a estar regulada a través de convenis col·lectius. Les grans empreses internacionals solen fer pauses per menjar més breus i tenen un horari més comprimit.

Horaris comercials

Tradicionalment, les botigues a Barcelona obren de dilluns a dissabte i els diumenges tanquen, excepte en algunes de les zones considerades turístiques i durant una sèrie de diumenges al llarg de l’any.

El que és habitual és que les persianes i portes de les botigues s’obrin als clients entre les 9.00 i les 10.00 hores i tanquin al migdia entre les 13.00 i les 14.00 hores. A la tarda, s’obre cap a les 16.30 o les 17.00 hores, i la jornada s’acaba entre les 20.00 i les 21.00 hores. També és freqüent que els dissabtes a la tarda estiguin tancades.

Aquests horaris són indicatius del que és més habitual a Barcelona. En funció del tipus de comerç i del tipus de botigues, l’horari és continu i no tanquen al migdia.

Els horaris comercials en diumenge estan subjectes a normatives que permeten obertures en dies concrets al llarg de l’any, especialment festius i sobretot en èpoques com el Nadal i durant les èpoques de rebaixes a l’estiu i l’hivern.

No et sorprenguis si en ple mes d’agost veus bastants restaurants i botigues tancats durant tot el mes o part d’aquest. També fan vacances.

Dies festius

Al llarg de l’any, se celebren a Barcelona una quinzena de dies festius. La majoria d’ells té origen religiós. Alguns coincideixen en la resta del país i d’altres són estrictament locals.

  • 1 de gener: Cap d'Any* / Día de Año Nuevo
  • 6 de gener: Dia de Reis* / Día de Reyes
  • Març-abril (variable): Divendres Sant* / Viernes Santo
  • Març-abril (variable): Dilluns de Pasqua**/ Lunes de Pascua
  • 1 de maig: Dia del Treball* / Día del Trabajo
  • Maig (variable): Pasqua Granada*** / Lunes de Pentecostés
  • 24 de juny: Sant Joan** / San Juan
  • 15 d’agost: L’Assumpció* / Asunción de la Virgen
  • 11 de setembre: Diada Nacional de Catalunya**/ Diada Nacional de Catalunya
  • 24 de setembre: Festa de la Mercè*** / Fiestas de La Mercè (fiesta de la ciudad)
  • 12 d’octubre: Dia de la Hispanitat* / Día de la Hispanidad
  • 1 de novembre: Tots Sants* / Día de Todos los Santos
  • 6 de desembre: Dia de la Constitució* / Día de la Constitución
  • 8 de desembre: La Puríssima* / Día de la Inmaculada Concepción
  • 25 de desembre: Nadal* / Navidad
  • 26 de desembre: Sant Esteve** / San Esteban

* Festa nacional

** Festa autonòmica (només a Catalunya)

*** Festa local (només a Barcelona)

A la pàgina de Calendari de dies festius trobaràs sempre actualitzat el calendari de la ciutat de Barcelona.

 

Festes locals

Viure a Barcelona i participar en les festes locals et permetrà conèixer la cultura local i, també, per exemple, els castellers (impressionants torres humanes), els correfocs (amb dimonis i dracs que escupen foc) o la sardana (el ball tradicional català més famós).

No totes les celebracions són dies festius. L’exemple més paradigmàtic és el dia de Sant Jordi, que se celebra el 23 d’abril i és una jornada molt especial i popular que es dedica als llibres, les roses i la cultura.

També és molt popular la revetlla de Sant Joan, la nit del 23 de juny, coincidint amb l’arribada de l’estiu. És una nit de fogueres, focs artificials i petards.

Tampoc no t’has de perdre les festes de Barcelona dedicades a la patrona de la ciutat, la mare de Déu de la Mercè, que se celebren el 24 de setembre. Es programen nombroses activitats festives i culturals gratuïtes a tots els districtes. 

En acabar l’any, arriba la tradició nadalenca, en la qual els nens i les nenes són els grans protagonistes. Et convidem que coneguis el tió de Nadal i altres particularitats d’aquestes dates.

Coneix més coses sobre la cultura local a la pàgina de Cultura Popular.

 

Costums

Barcelona és una ciutat oberta, acollidora i tolerant, i la seva població és diversa. Encara que sempre és difícil parlar en termes generals, tot seguit t’oferim algunes notes i consells sobre alguns costums locals i certes normes de convivència ciutadana:

  • Descans: Barcelona és una ciutat vibrant, mediterrània i plena de vida, però és important respectar el descans dels veïns i veïnes. No facis soroll a la nit entre les 22.00 i les 8.00 hores. Així tots podrem recarregar les piles!
  • Respectar l’espai públic: Barcelona és una ciutat bonica i tots i totes hem de tenir cura del mobiliari urbà i no embrutar els carrers. Has de saber que per dur a terme activitats que impliquin la utilització de places o altres espais públics, encara que sigui de manera puntual, has de sol·licitar permís a l’Ajuntament.
  • Com convé anar vestit: a Barcelona tots els estils són possibles; no obstant això, la seminuesa als espais públics es considera més aviat incívica i de mal gust. Per tant, encara que faci molta calor, evita anar pel carrer només amb el banyador o en biquini.
  • Propines: no és un costum gaire estès donar propines. Més aviat es tracta d’una opció personal relacionada amb la satisfacció pel servei rebut. Als restaurants el servei està inclòs en el preu; per tant, pots deixar propina si n’has quedat satisfet. També és habitual deixar propina al grum de l’hotel, a les persones que treballen en els lavabos o als taxistes quan el trajecte és llarg i t’ajuden amb l’equipatge.
  • Regateig: no és gens habitual regatejar el preu a l’hora de comprar en els comerços i les botigues de Barcelona.
  • Fumar: no es permet fumar en restaurants i bars i altres espais públics, incloses les zones pròximes a les escoles.