Les llengües locals

Ús de les llengües locals

Barcelona és una ciutat cosmopolita i poliglota en la qual es parlen més de tres-centes llengües als carrers, fruit de la vibrant comunitat internacional que s’hi ha establert.

A la ciutat, hi ha dues llengües oficials: el català i el castellà.

La gran majoria de les persones de Barcelona es consideren plenament bilingües. Això vol dir que poden passar del català al castellà sense gairebé esforç. A més, cada vegada són més les persones que entenen i parlen anglès o altres llengües internacionals.

El català és un element preuat i indispensable de la cultura catalana, i sens dubte tindrà molt protagonisme en la teva vida quotidiana a la ciutat.

La importància del català en tots els àmbits de la vida catalana és indiscutible. Un gran nombre de famílies catalanes parlen exclusivament català a casa i la consideren la seva llengua d’identitat.  El català és l’idioma d’ensenyament a les escoles de Catalunya, en les quals també s’hi ensenya castellà i un altre idioma estranger, que sol ser l’anglès. A les universitats, per bé que les classes s’imparteixen en castellà i en català, el català és la llengua adoptada com a institucional i la que s’utilitza en els assumptes administratius. El català també és la llengua vehicular dels òrgans i les institucions de l’Administració local. Per tot això, si estàs pensant a viure a Barcelona, és recomanable que aprenguis català.

Per la seva banda, el castellà és una de les llengües més parlades al món com a llengua nativa i és d’ús generalitzat a Barcelona. Has de saber que una part important de la població barcelonina està formada per immigrants o descendents d’immigrants d’altres llocs d’Espanya que tenen el castellà com a llengua materna i principal. Si el parles, et podràs comunicar amb els habitants tan bon punt hi arribis.

En definitiva, saber les llengües locals et facilitarà la integració en la societat catalana. També pot obrir-te portes en la vida professional, empresarial, social i personal, enriquir la teva experiència vital a Barcelona i permetre’t gaudir d’una àmplia i diversa oferta de lleure i cultura que reflecteix els 2.000 anys d’història de la ciutat.

 

Aprendre català i castellà

Si t’animes a aprendre català i castellà, has de saber que totes dues són llengües romàniques i, per tant, són idiomes emparentats. Si ja saps francès, italià o qualsevol altra llengua que provingui del llatí, podràs aprendre les llengües oficials de Barcelona amb avantatge.

Barcelona t’ofereix un gran nombre de centres on fer-ho, amb moltes escoles i centres privats, a més d’universitats.

Si optes pel sistema oficial, les escoles oficials d’idiomes (EOI) t’ofereixen cursos d’idiomes moderns, incloses les llengües locals: el català i el castellà.

A Barcelona hi ha sis EOI, però la de Drassanes i la de la Vall d’Hebron són les que tenen l’oferta de cursos més gran.

Una altra opció és aprendre de forma autònoma gràcies als materials per l’autoaprenentatge de llengües que ofereixen les Biblioteques de Barcelona.

En el cas específic de la llengua catalana, hi ha diverses entitats que ofereixen cursos gratuïts d’iniciació, presencials i digitals. Pots apuntar-te a cursos gratuïts de català a Barcelona a través del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Un altre recurs és el portal Parla.cat, que ofereix cursos presencials, digitals i mixtos.

També existeix el programa Voluntariat per la llengua (VxL) per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

Per obtenir més informació sobre el català i la política lingüística catalana, visita els webs següents: