T-16: sol·licitud de la targeta

Què has de saber?

És un títol de transport per a nens i nenes de 4 a 16 anys. Permet fer un nombre il·limitat de viatges a la xarxa de transport públic del sistema tarifari integrat. Només és vàlid dins de la mateixa zona tarifària del municipi de residència del nen o la nena que en sigui titular.

El sistema tarifari integrat és l’organització del transport públic en la majoria dels municipis de la província de Barcelona on hi ha una integració tarifària. És a dir, un sol títol permet utilitzar els mitjans de transport necessaris per desplaçar-se d’un punt a un altre. El sistema tarifari integrat es divideix en sis corones i diferents sectors tarifaris. Pots consultar el mapa del sistema tarifari integrat.

Els transports que es poden utilitzar són els següents: metro, autobús, tramvia i tren (Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies de Catalunya).

MOLT IMPORTANT:

La targeta T-16 és un títol personalitzat i només el pot utilitzar el seu titular. A la targeta hi apareix el nom i el número d’identificació del nen o nena.

Els nens i les nenes que tenen la targeta T-16 l’han d’introduir sempre a les màquines validadores per accedir als transports públics, i han de portar obligatòriament el document d’identificació personal quan viatgin en transport públic amb la targeta.

Des de juny 2022, la T-16 s’integra en la T-mobilitat, en la primera corona. La resta de corones s'hi aniran incorporant progressivament.

T-mobilitat és el nou sistema de taquillatge digital per al transport públic de l'àrea de Barcelona, ​​ permet viatjar amb tecnologia sense contacte i ofereix millores d’ús, d’atenció i d’informació.

Permet tenir els tiquets de transport en un suport únic i permanent. El suport pot ser físic (targeta recarregable) o virtual (telèfon mòbil).

A qui s’adreça?

S’adreça a tots els nens i nenes de 4 a 16 anys que estiguin empadronats en qualsevol dels municipis que componen l’àmbit del sistema tarifari integrat.

Quins requisits s'han de complir?

  • Estar empadronat en un municipi del sistema tarifari integrat de l’ATM.
  • Tenir entre 4 i 16 anys (fins al 31 de desembre de l’any en què compleixen els 16 anys).
  • Disposar de DNI, número d'identitat d'estranger (NIE) o passaport del o la menor o llibre de família.

Quina vigència té?

Es pot sol·licitar en qualsevol moment.

El període de validesa de la targeta es farà coincidir amb l’aniversari del nen o nena. La nova targeta es crearà de manera automàtica i sense cost en el moment de caducitat de l’antiga, fins que el nen o nena compleixi els 16 anys.

Com has de fer el tràmit?

Les famílies que tinguin un fill o filla que compleixi els requisits i que visquin en un municipi de la zona tarifària 1 del sistema tarifari integrat, poden sol·licitar la T-16 preferiblement en línia, o bé presencialment.

Quins passos has de seguir?

EN LÍNIA O DE FORMA TELEMÀTICA

PAS 1: Emplena el formulari i recopila la documentació

Ves al web T-16.cat. Emplena el formulari de sol·licitud de la T-16 en línia, per a la primera emissió. Hauràs de posar les dades del nen o de la nena titular de la targeta i també del pare, mare o persona tutora. Caldrà adjuntar escanejada la documentació necessària.

PAS 2: Paga el cost d’emissió de la T-16 a través d’una targeta de crèdit.

PAS 3:  Un cop feta la sol·licitud, rebràs un correu electrònic de confirmació al cap d’unes 24 hores. 

PAS 4: Dins del període de 30 dies des de la sol·licitud, rebràs la targeta T-16 per correu certificat al teu domicili d’empadronament.

 

EN PERSONA:

PAS 1: Cal demanar cita prèvia al Centre d'atenció i informació T-mobilitat (CAI), que està situat a l’avinguda de la Gran Via de l’Hospitalet, 16-20. L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 8.00 a 20.00 h. Dissabte, diumenges i festius, de 9.00 a 14.00 h.

En realitat, s’ha de demanar una cita per emetre una T-16 per cada fill o filla, i també una altra cita per donar d’alta a la T-mobilitat el pare, la mare o la persona tutora legal de l'infant. La T-16 del menor haurà d’estar vinculada a la T-mobilitat de la persona adulta responsable.

PAS 2: Ves el dia reservat al Centre d’atenció i informació T-mobilitat (CAI). Ompliràs el formulari de sol·licitud amb les dades de l’adult i també de l'infant titular de la targeta. Hauràs de portar la documentació necessària

PAS 3: Paga el cost d’emissió en efectiu o amb targeta de crèdit.

PAS 4. Rebràs la targeta T-16 de l'infant al moment.

Qui pot fer la sol·licitud?

La T-16 l’ha de sol·licitar el pare, la mare o el tutor o tutora legal del nen o nena d’entre 4 i 16 anys.

La sol·licitud es pot tramitar des de trenta dies abans que el o la menor compleixi els 4 anys.

Quina és la documentació necessària?

Un d’aquests documents de l'infant titular:

  • DNI
  • Número d’identitat d’estranger (NIE)
  • Passaport vigent
  • Una fotocòpia del llibre de família (tant de la pàgina general, on consta el número de registre, com de la pàgina de l'infant titular de la targeta)

També cal adjuntar escanejat el DNI, el NIE o el passaport de la persona responsable del nen o nena.

Quin és el termini?

Dins del període de trenta dies a partir de la data de la sol·licitud telemàtica. Per a les sol·licituds tramitades durant els mesos de juliol i agost, el termini de lliurament de la targeta és superior a l’habitual.

Si la sol·licitud de la T-16 es fa presencialment, es rep al moment.

Quin és el cost?

Per a infants residents en un dels 18 municipis de la 1a corona tarifària, la targeta T-16 en el nou sistema T-mobilitat té un cost de 4,5 euros quan s'emet per primera vegada.

En cas de demanar un duplicat, per pèrdua, mal estat (per causes imputables a l’usuari) o per algun altre motiu, el cost és de 4,5 euros en el sistema T-mobilitat. Si es tenia una T-16 amb el sistema magnètic convencional (abans del juny del 2022), el cost de demanar-ne un duplicat és de 35 euros.

La T-16 es renovarà sense cost i de manera automàtica fins al 31 de desembre de l'any en què es compleixen els 16 anys.

Vols saber-ne més?

Organisme responsable del tràmit

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

Més informació

Pots consultar la pàgina de la T-16 de l’ATM.

Tràmits vinculats importants

En cas de voler sol·licitar la T-16, has d’obtenir prèviament:

AVÍS IMPORTANT

Els procediments tendeixen a canviar amb freqüència. Per tant, només és aplicable el que preveu la normativa vigent en el moment de realitzar el procediment en qüestió.