Certificat digital

Updated 11/2021

Document digital que conté les dades identificatives d'una persona i facilita la realització de tota mena de tràmits a través d'internet.

Vocabulary
 • Què has de saber?
 • Com has de fer el tràmit?

És GRATUÏT

El període de VALIDESA és d'entre 3 i 4 ANYS, depenent de l'entitat emissora

Es pot sol·licitar en QUALSEVOL MOMENT

Es tramita de manera PRESENCIAL

Què és?

El certificat digital és el mecanisme d'identificació utilitzat per efectuar gestions tant amb les administracions públiques (com ara la presentació i liquidació d'impostos i la consulta i inscripció al padró d'habitants) com amb entitats privades a través d'internet.

Què és important saber?

Aquest document digital permet fer tota mena de tràmits en línia amb plenes garanties jurídiques, assegurant la confidencialitat de l'enviament i que cap tercera persona pugui accedir o modificar la informació. A banda d'identificar les persones, permet també signar els documents electrònics amb la mateixa validesa legal que una signatura manuscrita.

Pots consultar l'enllaç de la pàgina oficial de la Seu Electrònica de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (disponible en anglès, català, castellà i altres llengües cooficials de l'Estat espanyol).

A qui va dirigit?

S'adreça a qualsevol ciutadà o ciutadana espanyol o estranger que vulgui acreditar la seva identitat de manera segura a través d'internet.

Qui l'ha de sol·licitar?

La presentació de la sol·licitud l'ha de fer el mateix titular del certificat personalment, a fi d'acreditar la seva identitat, o a través d'una persona representant degudament acreditada.

Quins requisits s’han de complir?
 • Ser major d'edat o menor emancipat.
¿Quin és l'organisme responsable del tràmit?
Quins consells i suggeriments us poden ajudar?
 • Disposar de certificat digital et permetrà estalviar-te el fet d'haver d'anar personalment a diversos organismes per fer els tràmits. Per tant, es recomana obtenir el certificat una vegada s'estigui instal·lat a la ciutat.
 • Si el teu certificat ha estat revocat per qualsevol motiu, no es pot tornar a activar. Has de sol·licitar un nou certificat.
 • L'adreça de correu electrònic que apareix en el certificat no es pot modificar. En el cas de voler modificar-la, s'ha de sol·licitar un nou certificat.
 • En funció de l'emissor, el certificat pot tenir un període de validesa d'entre tres i quatre anys.

Com has de fer el tràmit?

En persona

L'obtenció del certificat digital es fa personalment. Tot i així, la sol·licitud s'inicia a través de mitjans telemàtics, accedint a la Seu Electrònica de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre.

Quins passos has de seguir per sol·licitar el certificat digital per a persones físiques?

1
2
3
4
5
Configura el navegador

Per evitar problemes en el procés de sol·licitud del certificat, cal fer prèviament una sèrie de configuracions en el navegador. Aquestes configuracions varien en funció del navegador.

Per conèixer el procediment específic de cada un dels casos, consulta la Seu Electrònica de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (disponible en anglès, català, castellà i altres llengües cooficials de l'Estat espanyol).

Abans de començar el procés, es recomana tenir baixada la versió més actualitzada del navegador

Entre el procés de sol·licitud i de descàrrega del certificat, no pots formatar ni fer actualitzacions en el teu ordinador.

Tot el procés d'obtenció del certificat s'ha de fer des d'un mateix ordinador, amb el mateix usuari i navegador.

Següent
Emplena la petició de sol·licitud del certificat

Una vegada configurat el navegador, has d'emplenar la sol·licitud del certificat per internet, introduint la informació relativa a:

 • El número del document d'identificació (número d'identificació fiscal o número d'identitat d'estranger).
 • El primer cognom.
 • Una adreça de correu electrònic.

Quan hagis introduït tota la informació, has d'enviar la petició i acceptar la confirmació de la sol·licitud.

El número del document d'identificació ha de tenir una longitud de nou caràcters. En cas que sigui necessari, introdueix-lo posant zeros a l'esquerra.

Has d'assegurar-te que el correu electrònic és el correcte, ja que és el mitjà a través del qual s'enviaran totes les notificacions.

En acabar el procés de sol·licitud, rebràs al correu electrònic un codi de sol·licitud que et demanaran tant en el moment d'acreditar la teva identitat com posteriorment, a l'hora de baixar el certificat.

Següent
Consulta l'oficina més adequada i sol·licita cita prèviament (si escau)

Quan ja disposis del codi de sol·licitud, has d’anar a una oficina de registre per acreditar la teva identitat.

Les oficines de registre per fer el certificat corresponen a les oficines de la Seguretat Social i les delegacions i administracions de l’Agència Tributària.

Per identificar l’oficina que pugui ser més còmode per a tu, pots consultar el servei de localització de les oficines de registres més properes.

A les oficines de l'Agència Tributària i en algunes oficines de la Seguretat Social cal sol·licitar cita prèviament.

 • Per concertar la cita prèvia a l'Agència Tributària, has d'accedir a la corresponent seu electrònica (Tots els tràmits > Altres serveis > Cita prèvia) o trucar al 901 200 351 o 912 901 340.
 • Per concertar la cita prèvia a la Seguretat Social, has d'accedir a la corresponent seu electrònica (Ciutadans > Cita prèvia per a pensions i altres prestacions).

En cas de trobar-te a l'estranger en el moment de la sol·licitud, podràs adreçar-te a les oficines consulars d'Espanya del teu país.

Següent
Adreça't al lloc indicat i lliura la documentació

Una vegada consultades les oficines, i/o després d'haver sol·licitat cita prèviament (en cas que sigui necessari), adreça't personalment, o a través de la persona representant autoritzada, a l'oficina de registre escollida per presentar la documentació.

Per acreditar la teva identitat, has de lliurar:

 • El codi de la sol·licitud.
 • Un document d'identitat vàlid i vigent (DNI, passaport, carnet de conduir, número d'identitat d'estranger o certificat de registre de ciutadans de la Unió juntament amb el passaport o document d'identitat del país d'origen). 
 • En cas que la documentació sigui presentada mitjançant representant, cal lliurar una autorització signada pel titular.
Següent
Baixa el certificat

Després d'acreditar la teva identitat a l'oficina de registre, has de baixar-te el certificat al més aviat possible, i instal·lar-lo a l'ordinador, fent ús del codi de sol·licitud.

Per baixar-lo, has d'utilitzar el mateix ordinador, el mateix navegador i el mateix usuari amb el qual vas fer la sol·licitud. A més, has d'introduir les dades requerides, tal com ho vas fer en el moment de la petició.

Una vegada completat el formulari, has d'acceptar les condicions d'ús del certificat i baixar-lo.

Si el procés s'ha dut a terme amb èxit, se't derivarà a una pàgina amb informació relativa al certificat.

Finalment, hauràs d'instal·lar el programa del certificat digital i podràs utilitzar-lo cada vegada que obris el navegador.

En el cas d'haver perdut el codi de sol·licitud, hauràs de sol·licitar un nou codi i tornar a fer el procés presencial d'acreditació.

És recomanable fer una còpia de seguretat del certificat en un dispositiu d'emmagatzematge extern.