You are here

Actualitzat 06/2018

Número d’identitat personal, únic i exclusiu, concedit a persones estrangeres per procedir a la seva identificació davant l’Administració espanyola

Vocabulari
 • Què has de saber?
 • Com has de fer el tràmit?

La TAXA és de 9,54 €

El NIE (temporal) té una VALIDESA de tres MESOS

Es pot sol·licitar en QUALSEVOL MOMENT si és necessari per efectuar alguna gestió

Es tramita de manera PRESENCIAL

Què és?

És el número personal, únic i exclusiu, de caràcter seqüencial, que identifica la persona estrangera davant l’Administració espanyola.

Què és important saber?

El número personal és l’identificador de la persona estrangera, que ha de constar a tots els documents que se li expedeixin o tramitin, així com les diligències que s’estampin a la seva targeta d’identitat o passaport.

Hi ha una certa confusió en l’ús dels termes NIE (número d’identitat d’estranger), TIE (targeta d’identitat d’estranger) i certificat de registre de ciutadans de la Unió, de manera que és molt important que t’informis del document que necessites abans de sol·licitar-lo.  

D’altra banda, és molt difícil aconseguir una cita prèvia, i calen diversos intents per aconseguir-la. És molt important començar a sol·licitar-lo tan bon punt arribis a Espanya.

També pots consultar el Portal d’Immigració del Govern d’Espanya (disponible únicament en castellà).

Per què és important fer-lo?

El NIE apareix tant al certificat de registre de ciutadans de la Unió com a la TIE. Tot i això, hi ha casos en què, malgrat que no és necessari tramitar aquests documents, cal obtenir el NIE per poder dur a terme activitats econòmiques, professionals o socials (per exemple, tràmits fiscals).

A qui s'adreça?

S’adreça a qualsevol persona estrangera que es relacioni amb Espanya per raó dels seus interessos econòmics, professionals o socials, i a la qual encara no se li hagi assignat (ja sigui comunitària, no comunitària en situació regular i resident o no a Espanya).

Qui l’ha de sol·licitar?

La presentació de la sol·licitud la pot fer la persona estrangera personalment o mitjançant un o una representant, amb l’acreditació deguda.

Quins requisits has de complir?

Els requisits exigits per aconseguir el NIE són bàsicament tres:

 • No estar a Espanya en situació irregular.
 • Acreditar que la persona en qüestió té un interès econòmic, professional o social.
 • Especificar els motius pels quals s’efectua la petició del número (per exemple, compra d’un habitatge, obtenció del permís de conduir o obertura d’un compte bancari).
Quin és l'organisme responsable del tràmit?

Cos Nacional de Policia (Ministeri de l’Interior, Govern d’Espanya)

Quins consells i suggeriments poden ajudar-te?
 • Normalment hi ha molta confusió entre els termes NIE (número d’identitat d’estranger), TIE (targeta d’identitat d’estranger) i certificat de registre de ciutadans de la Unió:
  • El NIE és únicament el número, únic i exclusiu, que permet la identificació administrativa de les persones estrangeres amb els òrgans de l’Estat espanyol. Apareix a tots els documents identificatius de la persona estrangera.
  • La TIE és una targeta física identificativa. L’han de tenir les persones extracomunitàries autoritzades a quedar-se a Espanya per un període superior a sis mesos o totes les persones estrangeres amb un permís de llarga durada. Conté les dades d’identificació, així com el NIE i el tipus d’autorització d’estada o residència de la persona estrangera.
 • El certificat de registre de ciutadans de la Unió és un document físic identificatiu. L’han de tenir obligatòriament les persones de la UE, de l’EEE o de Suïssa que vulguin quedar-se a Espanya per un període superior a tres mesos. Conté les dades d’identificació, així com el NIE.
 • Recorda que la petició del NIE, sense la tramitació del certificat de registre de ciutadans de la Unió o la TIE, únicament la pots fer per interessos econòmics, professionals o socials específics.
 • La demanda de cites prèvies és elevada, i per això pot ser difícil aconseguir hora la primera vegada que s’intenta sol·licitar. Per aquesta raó, es recomana intentar obtenir una cita tan bon punt s’arribi a Espanya. Tot i això, si ets ciutadà o ciutadana d’un estat que no forma part de la UE, de l’EEE ni de Suïssa, has d’anar directament a la Direcció General de la Policia o a l’oficina d’estrangeria del passeig de Sant Joan, sense sol·licitar la cita prèvia.
Quins altres tràmits vinculats cal que coneguis?
 • El procés de sol·licitud relacionat amb l’obtenció del NIE (sense tramitar el certificat de registre o la TIE) no està vinculat amb cap tràmit específic inclòs a la guia, però és útil per efectuar altres gestions (per exemple, obrir un compte bancari o adquirir un habitatge).

Com has de fer el tràmit?

Presencial

El tràmit només el pots fer de manera presencial, ja sigui des d’Espanya o des de fora. Si estàs a Espanya, pots fer-lo directament a la Direcció General de Policia, o a través de l’oficina d’estrangeria o la comissaria de policia de la província on tinguis fixat el domicili.

Si estàs fora del territori espanyol, has d’anar a la missió diplomàtica o oficina consular espanyola corresponent a la teva demarcació de residència.

Quins passos has de seguir per sol·licitar el NIE?

1
2
3
4
5
Emplena el formulari (EX-15) per duplicat

Has de descarregar, emplenar i signar el model oficial de sol·licitud del NIE (EX-15) per duplicat.

El formulari està disponible únicament en castellà.

Abans d’iniciar-se el període de sol·licitud, consulta i prepara la documentació que et demanaran per obtenir el NIE.

Documentació
 • Amb caràcter general, has d’aportar l’original i la còpia dels documents.
 • Si s’aporten documents d’altres països, han d’estar traduïts al català o al castellà.

Per obtenir més informació sobre la traducció i legalització dels documents, consulta la pàgina web corresponent.

 • Imprès de sol·licitud en model oficial (EX-15) per duplicat, degudament emplenat i signat.
 • Còpia del passaport complet, títol de viatge o cèdula d’inscripció, o document d’identitat si la persona sol·licitant és ciutadà o ciutadana de la Unió.
 • Comprovant del pagament de la taxa.
Següent
Sol·licita la cita prèvia en línia

El lloc de presentació de la documentació depèn d’on et trobis en aquell moment:

Si estàs dins d'Espanya
 • Has d’anar a la Direcció General de Policia directament, o a l’oficina d’estrangeria o comissaria de policia de la província on tinguis fixat el domicili.
 • Si ets ciutadà o ciutadana d’un estat de la UE, de l’EEE o de Suïssa
  • Per poder anar a tramitar el certificat, és indispensable concertar una cita prèvia accedint a la seu electrònica del Govern
  • Al camp “Província seleccionada”, tria “Barcelona”.
   • Selecciona l’opció “2. Certificats UE”.
   • Al camp “Tràmits disponibles”, tria l’opció “CNP - Certificats UE”.
   • Llegeix amb atenció la informació facilitada i fes clic a “Entrar”.
   • Emplena les dades personals sol·licitades.
   • Selecciona l’oficina on vols demanar la cita.
   • Emplena les dades complementàries sol·licitades.
   • Demana la cita en funció de les dates i els llocs disponibles.
   • Si ho indiques, pots rebre una confirmació de la cita a la teva adreça electrònica

La seu electrònica per sol·licitar cita prèvia està disponible en anglès, francès, català, castellà i altres llengües cooficials de l’Estat espanyol.

 • Si ets ciutadà o ciutadana d’un estat que no forma part de la UE, de l’EEE ni de Suïssa
  • No cal que sol·licitis cita prèvia. Has d’anar a la Direcció General de Policia directament, o a l’oficina d’estrangeria del passeig de Sant Joan.
Si estàs fora d’Espanya
 • Has d’anar a la missió diplomàtica o oficina consular espanyola corresponent a la teva demarcació de residència. La sol·licitud va adreçada a la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres.
 • Per poder anar a tramitar-la és possible que hagis de concertar una cita prèvia.
 • Accedeix a la pàgina web del consolat d’Espanya del teu país d’origen per saber si és necessari sol·licitar-la i, si és així, poder obtenir-la.

Per obtenir informació de l’adreça, els telèfons i els horaris d’atenció al públic de l’oficina d’estrangeria, consulta la pàgina web corresponent.

Següent
Paga la taxa associada al tràmit

Has d’abonar la taxa abans de la resolució del procediment. Actualment l’import és de 9,54 euros.

Per poder fer el pagament de la taxa corresponent (taxa 012 del model 790), emplena els camps del formulari (indicant-hi la forma de pagament), descarrega’l i imprimeix-lo.

El formulari permet el pagament en efectiu (efectuant l’ingrés en una entitat bancària a favor del Tresor Públic) o bé el càrrec en compte corrent (del qual hauràs de facilitar els números).

El formulari està disponible únicament en castellà.

Següent
Adreça't al lloc indicat i lliura-hi la documentació
Si ets ciutadà o ciutadana d’un estat de la UE, de l’EEE o de Suïssa
 • Ves al lloc indicat en què hagis concertat cita prèvia per lliurar-hi la documentació.
Si ets ciutadà o ciutadana d’un estat que no forma part de la UE, de l’EEE ni de Suïssa
 • Has d’anar directament a la Direcció General de Policia o a l’oficina d’estrangeria del passeig de Sant Joan.

La documentació necessària es detalla en el primer apartat del procés (“1. Emplena el formulari (EX-15) i recopila la documentació necessària > Documentació”).

Següent
Rep el número d’identitat d’estranger (NIE)

Una vegada abonada la taxa i després de constatar els requisits i la documentació, s’adjudicarà el número d’identificació.

El termini de resolució de la sol·licitud és de cinc dies des de l’entrada de la sol·licitud al registre de l’òrgan competent.

Informació important

Els tràmits solen canviar amb freqüència. Per això, únicament és aplicable el que disposa la normativa vigent en el moment de fer el tràmit en qüestió.