La Mercè respira a la via Laietana

Fitxa


Si voleu imaginar per un moment com seria una Barcelona sense cotxes, no cal que busqueu una màquina del temps per viatjar cap al futur: només heu de venir a la via Laietana.

Mobilitat sostenible i qualitat de l´aire: són els dos conceptes que inspiren el Dia sense Cotxes, un conjunt d´activitats que ens parlen sobre com seran les ciutats de demà, les que hauran deixat enrere les formes de transport més contaminants i apostat per la qualitat de vida dels seus ciutadans i ciutadanes.

Les activitats del Dia sense Cotxes es concentren per segon any consecutiu a la via Laietana, per enguany tot el dia. Veniu-hi a peu, en bicicleta o en transport públic, perquè aquest carrer barceloní quedarà tallat al trànsit de punta a punta durant tot el diumenge 22 de setembre. Segur que us agrada veure aquesta via barcelonina de prop d´un quilòmetre de llargada absolutament lliure de vehicles i, especialment, dels fums que produeixen. En lloc de cotxes, hi trobareu un espai verd d´estada i de jocs reconquerit per a la ciutadania, on, a més de molta tranquil·litat, trobareu tot d´activitats lúdiques que us conviden a retrobar-vos amb l´asfalt d´una altra manera.

Concerts, zones d´estada, tallers i espais dedicats a la creació i, fins i tot, un speakers´corner, un "racó de l´orador" des del qual podreu donar a conèixer els vostres punts de vista davant la resta de ciutadans i ciutadanes. Entre la plaça d´Urquinaona i la plaça d´Antonio López s´organitzaran tot de propostes lúdiques i activitats de sensibilització que ens convidaran a pensar en com hauria de ser la ciutat ideal.

La Mercè respira per tot arreu
Ja veureu que, en cada espai que visiteu, us aniran proposant reptes pensats per fer-vos imaginar una ciutat més segura, més pacífica i menys contaminada. Així és com la major part dels europeus i europees voldrien que fossin les seves ciutats. No és casualitat que el Dia sense Cotxes formi part de la Setmana Europea de la Mobilitat que, del 16 al 22 de setembre, omple d´aquest tipus de propostes diverses urbs del continent.

Es tracta que persones de qualsevol edat puguin ser les protagonistes de la ciutat per sobre del vehicle privat de motor, que la ciutadania descobreixi com és viure en una ciutat sense cotxes i en un espai públic, amable, segur i confortable que li retorni el protagonisme que es mereix. Es tracta, en definitiva, de convertir Barcelona en una "ciutat de vianants".

Les qüestions mediambientals són bàsiques en les activitats que veureu a la via Laietana, però també en algunes activitats i espectacles del festival Mercè Arts de Carrer. Molt a prop, al parc de la Ciutadella, en podreu veure dos. Un és Jojo, un muntatge de la companyia Ytuquepintas. Fan dibuixos sobre sorra projectats en una gran pantalla i ens parlen del perill de desaparició dels grans simis. L´altre és la proposta Labyrinth, dels Luzinterruptus, un angoixós laberint fet amb el plàstic que cada dia omple la nostra galleda de les escombraries.

Recordeu, a més, que durant la festa les platges de la ciutat són escenari d´algunes propostes que van de les competicions esportives al Festival Pirotècnic Internacional i alguns concerts. En totes aquestes activitats, tingueu cura de mantenir els espais en les millors condicions. I recordeu que, allà on aneu durant la festa de la Mercè, heu d´evitar portar begudes en envasos de vidre. És la manera d´aconseguir una festa més neta... i més segura!

Activitats a Via Laietana


Activitats inclusives

Camí dels sentits

Camina amb els peus descalços sobre diferents materials i textures.

Jocs de carrer

Gaudeix jugant al carrer i redescobreix jocs tradicionals i sostenibles.

Escac i mat

Posa a prova la teva estratègia jugant a escacs enmig de la calçada.

Jocs de taula

Suma't a alguna de les desenes de partides simultànies de jocs de taula. Hi ha jocs que ni coneixes!

Amb la col·laboració del Festival DAU de Barcelona

Gimcana per l’accessibilitat: Prova l'accessibilitat de o a l'estació Jaume I

Punt d’informació de la plaça de l’Àngel (sortida de metro Jaume I) 

11-13 h

La Comissió de persones amb diversitat funcional del Casc Antic ús convida a realitzar un circuit per l'estació de metro Jaume I, per posar a experimentar les mesures d'accessibilitat, tot celebrant la inauguració dels nous ascensors. 

El circuit, en cadira de rodes i antifaços i pals de cec finalitzarà a la resistència Vigatans. 

Lideren l'activitat la residència Vigatans, de persones amb gran discapacitat física de la Fundació APIP-ACAM, i l'Associació Amputats Sant Jordi. 

Cia. Pasos Impares: Alter Eg

Via Laietana – Escenari

17.30 h Cia. Pasos Impares - Dansa integrada amb la peça Alter Ego 

 

Setmana Europea de la mobilitat

 

La Mercè respira a la via Laietana

Informació
Diumenge 22 Setembre
Horari
Dies Hores Preus
diumenge d'11:00 h a 20:00 h

Entrada Gratuïta