Barcelona, ciutat convidada d'una Mercè convertida en aparador del talent local

[ 17.07.20 ]

Els artistes locals seran els grans protagonistes d'una Mercè que, en l'edició del 2020, té Barcelona com a ciutat convidada i que exhibeix així, en la programació, el talent de les moltes companyies d'arts de carrer, circ, dansa, teatre o música de la ciutat.

L’Havana, que en principi hauria d'haver estat ciutat convidada de la Mercè d'aquest any, ha acceptat posposar la seva participació fins a l’any vinent, vista la situació que vivim actualment. La festa major, finalment, fa una aposta pel talent local, en una celebració que potser serà una mica diferent de la d'altres anys, més íntima i introspectiva, però que aplega, igualment, les essències de la festa. Si habitualment la Mercè ja era una bona oportunitat perquè els talents més propers mostressin les seves creacions més noves, enguany la festa esdevé un aparador gegantí que deixa veure ben clarament el potencial de creació que apleguen la ciutat i el conjunt de Catalunya. Ho veurem per tota la ciutat, ja que la programació d'enguany s'acosta a la ciutadania i reparteix prop de 350 activitats, totes de caràcter gratuït, per 35 espais i 58escenaris dels deu districtes barcelonins.

Si bé és cert que en la programació també hi ha algunes companyies i artistes internacionals, una immensa majoria de les propostes programades enguany procediran de Barcelona i Catalunya, incloent-hi algunes produccions que havien de formar part de la programació de Món Llibre, de la Dansa. Quinzena Metropolitana i fins i tot de FiraTàrrega i del festival Trapezi de Reus, que han estat reprogramades. 

L'aposta pel talent local s'estén a totes les disciplines, fins i tot a un teatre que habitualment no formava part de la programació de la festa major però que enguany s'hi incorpora amb companyies com Parking Shakespeare, que, com l'Ateneu Popular 9 Barris, entre altres, s'han convertit en còmplices necessaris de la Mercè. 

Professionals de les arts de carrer, de la dansa i del circ locals omplen, doncs, una programació rica i diversa, en la qual trobarem més de 150 companyies d'arts escèniques. Com dèiem, gairebé totes són propostes locals, com passa en la programació de Música Mercè, BAM i BAM Cultura Viva. I és que també en la programació musical de la Mercè podrem veure bandes i solistes barcelonins i catalans, fins a un total de 110. Oferiran concerts en horari diürn i amb aforaments limitats, però les actuacions s'escamparan per la ciutat i ocuparan espais ja coneguts, com una plaça Major de Nou Barris que torna a ser escenari de concerts simfònics, fins a recintes especialment aptes per a aforaments més grans (fins a un total de 1.100 persones a l'espai amb més capacitat), com ara el Parc del Fòrum i l’Anella Olímpica.

L'aposta pel talent local i el caràcter proper i íntim d'una Mercè que, enguany, mira cap endins, es complementa perfectament amb la tria de Betevé com a mitjà de comunicació de la festa. Les emissions i retransmissions de l'emissora de televisió barcelonina compensaran parcialment la reducció necessària d'aforaments de les activitats, i portaran les celebracions a casa dels barcelonins i barcelonines.