Saluda de l'Alcaldessa

 
Estimades barcelonines i estimats barcelonins, 
 
Aquest 2020 és un any estrany per a tots i totes nosaltres. L’emergència sanitària provocada per la covid-19 ens ha fet viure moments molt difícils i la nostra ciutat ha patit severament les conseqüències d’aquesta pandèmia. Hem perdut éssers estimats que no hem pogut acomiadar i la crisi sanitària ha derivat en una crisi social i econòmica greu que segurament sigui la més important que viurà la nostra generació. 
 
La pandèmia ha amplificat problemes que ja existien, com el creixement de les desigualtats, la crisi habitacional o l’emergència climàtica. Ens ha fet prendre consciència de les nostres vulnerabilitats i ha posat en relleu els reptes als quals ens enfrontem i la urgència de prendre mesures per avançar cap a una ciutat més saludable, més sostenible i més justa socialment. Per la nostra salut i per la nostra economia, no podem esperar més.
 
Barcelona continua bategant. Per això, reivindiquem les nostres Festes de la Mercè i mantenim totes les activitats culturals, encara que sigui en un format més familiar, respectant sempre les recomanacions de les autoritats sanitàries, sense aglomeracions i amb cita prèvia. Serà una festa més íntima, pensada per viure-la des de la proximitat. Ens reinventem i ens adaptem a aquesta nova situació per demostrar al món la força de la nostra ciutat i de la seva gent. 
 
És moment de reivindicar també la cultura, especialment el nostre talent local que, amb els seus muntatges teatrals, espectacles de circ i de dansa o propostes escèniques, ens ajuden a repensar-nos i a somiar, en un moment en què ho necessitem més que mai. Per això, conscients de les dificultats que afecten el teixit cultural, enguany la ciutat convidada és Barcelona. És el nostre homenatge a una ciutat que supera totes les adversitats i que en els moments més durs mostra el seu coratge, i és també el nostre suport concret a una xarxa cultural que ens necessita al seu costat. 
 
Barcelona no s’atura i La Mercè tampoc. Tenim la capacitat per fer front a un dels reptes més desafiants que hem tingut en els darrers anys, com és l’emergència sanitària, econòmica i social provocada per la covid-19. Tenim la força i l’esperança necessàries per superar les dificultats que haurem d’afrontar en els mesos vinents. No serà fàcil. Caldrà que continuem donant el millor de nosaltres. Només amb la responsabilitat, la col•laboració i l’esforç de tothom recuperarem el ritme de la nostra ciutat. 
 
Reimaginem el nostre món. Ara és el moment de mirar cap endins, però també cap endavant. Aprofitem les oportunitats que es deriven de la situació actual per replantejar la nostra manera de viure: posem la vida i les cures al centre i donem prioritat al més essencial. Tenim una ocasió sense precedents per construir una ciutat de tothom i per a tothom. 
 
Cuideu-vos i cuidem-nos. 
 
Ada Colau Ballano
L’alcaldessa de Barcelona