Retrobar-nos a la Mercè per mirar endavant

Fa cent cinquanta anys que, amb la tardor, arriba la Mercè. Aquest any, com l’any passat, no és la festa major que voldríem però, adoptant algunes mesures de precaució necessàries, mantenim la celebració de la nostra festa major. Aquests mesos hem viscut situacions inimaginables que hem patit junts, tot i que separats cadascú a casa seva. La cultura ens va ajudar a resistir, i ara ens ha d’ajudar a gaudir de nou i a compartir, junts i juntes, els bons moments.

Aquest segle i mig la nostra patrona ens ha vist superar proves terribles, des d’una guerra civil i la repressió franquista fins a aquesta última pandèmia. També ens ha vist ressorgir i créixer, cada vegada més fortes, cada vegada més units. Ens ha vist lluitar pels nostres drets en fàbriques com La Canadenca, defensar i recuperar la democràcia als carrers, reivindicar la igualtat d’oportunitats, del Raval fins al Carmel, sense importar mai d’on vens o cap on vas.

Aquest any la pregonera és Custodia Moreno, una gran dona que s’ha passat la vida lluitant per la dignitat dels barris i defensant-la. Ella és el millor exemple d’aquesta Barcelona real, oberta, solidària i popular.

La cultura tradicional serà el pilar d’aquesta Mercè, com no podia ser d’una altra manera. Les restriccions per la pandèmia han estat especialment difícils per als barris, on la flama de la cultura depèn en gran mesura de l’activitat veïnal. No s’entén Barcelona sense els seus barris, i els seus barris no s’entenen sense la cultura. La cultura popular està en el cor de Barcelona: des de les associacions veïnals fent petits o grans concerts i balls, fins als artistes eterns que la ciutat ha vist créixer. Present als nostres carrers i places, a so de rumba, havanera o trap, pintada en llenços o en parets, amb gegants i diables, recolzant-se en el company per pujar i créixer perquè els més petits toquin el cel amb les mans.

Aquest any la nostra festa major afegeix dos escenaris, el parc del Turó de la Peira i el camp de futbol de la Vall d’Hebron, per arribar a més districtes i reconèixer el paper que tenen els barris en la Barcelona real, la que no surt a les postals però dona el pols a la ciutat.

De nou hem de recordar que cal extremar les mesures de precaució. Us demano que seguiu les indicacions de l’organització i de les autoritats sanitàries. Evitem les aglomeracions i tinguem cura dels carrers i del descans i benestar dels nostres veïns i veïnes com si fos casa nostra.

Gaudim d’unes Festes de la Mercè amb empatia i cuidant-nos els uns als altres. Volem unes festes plenes d’amor i respecte i lliures de masclisme, racisme i LGTBI-fòbia. Reivindiquem la Barcelona orgullosament diversa.

Aquesta és la nostra Barcelona, la que no es rendeix mai, la que lluita cada dia i s’uneix per superar qualsevol obstacle. La Barcelona solidària, generosa, que té cura dels seus i no deixa enrere ningú. Una Barcelona poderosa, arrelada en la seva història i les seves tradicions, que mira endavant amb valentia, tal com ho reflecteix el preciós cartell de Malika Favre.

M’omple d’orgull ser la vostra veïna i alcaldessa.

Visca la Mercè i visca Barcelona!

Ada Colau Ballano
L'Alcaldessa de Barcelona

Alcaldessa Barcelona, Ada Colau