La Mercè inclusiva

Una Mercè per a tothom

La festa gran de Barcelona és per a tots els barcelonins i totes les barcelonines. Si sou un ciutadà o ciutadana amb mobilitat reduïda, consulteu aquí, abans de sortir de casa, tota la informació sobre l'accessibilitat dels espais que formen part de la festa. I recordeu que, en la programació de la Mercè, trobareu propostes protagonitzades per artistes que fan de la diversitat un gran talent!

Comencem per la tradició. Com sempre, per al pregó de la Mercè es disposarà d’un servei d’interpretació en llengua de signes i de transcripció en pantalla. Però, a més, enguany, s'afegeix a la festa major de Barcelona un nou gegant, de nom Normag, que és un gegant amb discapacitat intel•lectual i que recorda que les celebracions de la Mercè són per a tota la ciutadania sense excepcions. Veniu el dia 15 de setembre a la inauguració de la Mostra de Gegants al Pati Manning i assistireu al bateig del gegant, apadrinat per l'Ocellaire de l'Eixample, que va ser la primera gegantona adaptada per ser portada per persones amb mobilitat reduïda.

Ballem una estona? I és que, si veniu durant les celebracions en honor de la patrona al parc de la Ciutadella, dins la programació del festival Mercè Arts de Carrer, trobareu el dissabte 21, el diumenge 22 i el dimarts 24 (a les 13.15 i 17.15 hores) i el dilluns 23, a les 17.15 hores, un espectacle de la Compañía Danza Mobile titulat Sara y Manuel (coreografía sin título). L'interpreten ballarins i ballarines amb algun tipus de discapacitat, ja que aquesta companyia andalusa neix d'una organització que treballa per al desenvolupament de les persones amb discapacitat mitjançant les arts.

També al parc de la Ciutadella, el dissabte 21 (20.00 hores) i el diumenge 22, dilluns 23 i dimarts 24 (18.15 i 20.00 hores) podreu veure Avec le temps... una proposta de dansa-teatre protagonitzada per Claire Ducreux, que parla sobre com fer front a la discapacitat visual.

No oblideu que l'esport és un món ple de possibilitats per als ciutadans i ciutadanes amb discapacitat. La Cursa de la Mercè inclou una cursa adaptada (2 quilòmetres) per a persones amb discapacitat intel•lectual o amb mobilitat reduïda, així que ningú no té excusa per no posar-se en forma i posar a prova les seves capacitats. A més, del 20 al 22 de setembre, al Centre Esportiu Municipal Mundet, tornen a celebrar-se les competicions del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de Futbol Sala ACELL, on veureu persones amb diversitat funcional i moltes ganes de competir. Organitza el campionat, que enguany arriba a la desena edició, la Federació ACELL, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Barcelona. 

Trobareu una pluja d'activitats inclusives i podreu conèixer moltes entitats amigues si visiteu, el dissabte 21 i el diumenge 22 de setembre, la plaça de Catalunya, seu de la trobada “Associa't a la festa”. Allà us esperen, entre altres, tot d'entitats i fundacions que treballen amb persones amb discapacitats visuals, auditives i mentals o que tenen una mobilitat reduïda. I munten una pila d'activitats que us interessaran i que van des d’un concert participatiu fins a un taller de rap per prevenir el suïcidi, contes i tallers en llengua de signes, tallers de braille o obres de teatre que podrà seguir i entendre qualsevol persona, seran accessibles a les persones amb discapacitat auditiva.

No teniu cap pla per al 24 de setembre, dia de la Mercè? Doncs recordeu que molts museus de la ciutat obren les portes de franc durant el dia. Us aconsellem que consulteu als webs de cadascuna d'aquestes institucions barcelonines l'accessibilitat dels espais que ocupen i les activitats addicionals que organitzen, algunes de les quals poden ser de pagament.

A més de les activitats esmentades, ja sabeu que moltes de les activitats de la festa major se celebren als carrers de la ciutat i en espais oberts que no presenten cap problema d'accessibilitat. Us aconsellem que abans de sortir de casa verifiqueu l'accessibilitat dels espais d'actuació, però ja veureu que bona part de les activitats de la Mercè (des de propostes tradicionals fins a concerts de tota mena i espectacles diversos) són accessibles i obertes a tothom. Aprofiteu-les, gaudiu de la Mercè i passeu una molt bona festa. 

Abans de venir, però, un últim consell: feu clic en aquest enllaç i trobareu un document en format PDF adaptat perquè les persones amb discapacitat visual que tinguin el programari pertinent puguin escoltar-ne el contingut. El document recull les recomanacions d'espectacles i activitats que fan els directors artístics de la Mercè.

Aquí podeu veure les diverses activitats:

ACTIVITATS MERCÈ INCLUSIVA