Cinquanta anys dels Castellers de Barcelona i dos-cents anys de castells

[ 06.09.19 ]

Enguany, els Castellers de Barcelona celebren el cinquantè aniversari de la fundació de l'entitat, que aprofita la celebració per recordar la història, de més de dos segles, dels castells a Catalunya. Veniu a saludar-los a les Festes de la Mercè i feliciteu-los pel seu aniversari!

Trobareu els Castellers de Barcelona el diumenge 22 de setembre, durant la Diada Castellera Històrica de la Mercè, a la plaça de sant Jaume, fent d'amfitrions de les colles de la resta de Catalunya convidades a la festa (els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca), però també el dimarts 24, a la mateixa plaça, durant la Diada Castellera de la Mercè, acompanyats de moltes altres colles de la ciutat.

Serà una bona oportunitat per recordar els orígens dels castells, una tradició que va néixer fa més de dos segles, es creu que a partir del ball de valencians, que s'acabava amb la formació d'una torre humana. Cap al segle XVIII, aquesta tradició va arribar al Camp de Tarragona, on va prendre forma i va adoptar les característiques que coneixem avui. Es creu que les primeres colles de castellers es van formar a principis del segle XIX.

No és fins a finals del segle XIX que apareixen notícies de les primeres colles barcelonines, tot i que no devien tenir continuïtat. De les colles més antigues que no han deixat de fer castells des que van néixer, les més antigues són els Nens del Vendrell (fundada el 1926), la Colla Vella dels Xiquets de Valls (1946) i els Castellers de Vilafranca (1948). La quarta colla més antiga encara en funcionament són, de fet, els Castellers de Barcelona, que van néixer el 1969. La van constituir un grup d'aficionats als castells, residents barcelonins que eren originaris del Penedès i que van trobar la complicitat d'antics membres de l'aleshores desaparegut Cos de Castellers de Ballets de Catalunya, precedent de les colles castelleres de la ciutat que havia aparegut breument el 1958.

Són, per tant, més de dos-cents anys de castells, i enguany, cinquanta de la constitució dels Castellers de Barcelona, nascuts un 8 de juny de 1969, quan van formar un pilar de quatre al Vendrell i, més concretament, al peu del monument als castells d'aquesta localitat.

No va ser fàcil assegurar en aquell temps la continuïtat de la colla, però avui celebra mig segle de vida després d'haver actuat per moltes places catalanes i també fora del Principat o en ciutats de l'estranger, com ara París, Estrasburg, Besiers, Montpeller, Foix, Val-d’Isère, Liévin, Marsella, Carcassona, Sète, Berlín, Frankfurt del Main, Hannover, Essen, Nuremberg, Copenhaguen, Donostia, Madrid, Mota del Cuervo, Altea, Pamplona, Sevilla, Zuric o Anvers, per esmentar-ne algunes.

Voleu repassar la història dels castellers i en concret dels castells a Barcelona? Doncs veniu a veure l'exposició titulada “Dos-cents anys de castells a Barcelona, 50 anys fent pinya” que podeu veure, del 12 al 30 de setembre, a l'Orfeó Martinenc (Meridiana, 97; de 10.00 a 20.00 h). Allà hi trobareu des de documents històrics i vestuari casteller fins a informació documental, a més d'un vídeo amb imatges d'època que estem convençuts que us interessarà.