Jay Jay Johanson, els sons més moderns de Beirut i noves veus per descobrir al BAM 2019

[ 24.07.19 ]

 El festival Barcelona Acció Musical (BAM) torna a oferir als barcelonins i barcelonines una passejada entre les músiques més noves i interessants del planeta, amb parada en grans noms com els del suec Jay Jay Johanson o els britànics The Wedding Present, i amb algunes de les propostes musicals més engrescadores de l’escena del Beirut i el Líban actuals.

Sí, el festival BAM té presència durant tot l’any mitjançant el programa BAM Cultura Viva, que organitza actuacions a Fabra i Coats. Però la Mercè segueix sent el moment màgic en què es despleguen gairebé una cinquantena de propostes que es faran escoltar, del 20 al 23 de setembre, des de dalt dels escenaris situats al Moll de la Fusta, a les places de Joan Coromines i dels Àngels i a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.
 
Beirut és la ciutat convidada de la Mercè 2019, i per això el BAM ha indagat en el panorama musical libanès fins a trobar propostes com la de Praed (dilluns 23, plaça de Joan Coromines), barreja de sons àrabs, free-jazz i electrònica, o com la de la rapera libanesa Malikah (dilluns 23, Moll de la Fusta), referent del hip-hop en una escena dominada pels homes. I un d’aquests homes és El Rass, autor d’himnes contundents amb un alt contingut polític (dilluns 23, també al Moll de la Fusta).
 
Entre els noms més coneguts de la música europea actual programats en aquesta edició del BAM trobem el de Jay Jay Johanson (dissabte 21, plaça dels Àngels) i el seu pop electrònic, tant eteri com sintètic. Convertit en el crooner digital del nord d’Europa, l’artista presenta el seu nou disc, titulat Kings Cross.
 
No és l’únic músic europeu convidat al BAM. En la programació trobareu altres noms del nord del continent, com els danesos Iceage (dissabte 21, plaça dels Àngels) i el seu punk-rock; la barreja ballable afrocaribenya dels holandesos The Mauskovic Dance Band, o la fusió del krautrock, el jazz i alguns sons més de Jungle by Night, també dels Països Baixos (diumenge 22, Moll de la Fusta).
 
Moltes altres propostes venen d’Alemanya, com el pop-rock de Gurr (diumenge 22, plaça de Joan Coromines) i, especialment, de la Gran Bretanya, un país representat per una pila de talents. I és que del Regne Unit ens arriben Arlo Parks i la seva barreja de R&B indie i soft-rock (divendres 20, plaça dels Àngels); Nadia Rose i el seu rap potentíssim, tant negre com femení (divendres 20, plaça dels Àngels); Bedouine i el seu hipnòtic jazz-funk (dissabte 21, plaça de Joan Coromines); Snapped Ankles i el seu post-punk hibridat amb noise (dissabte 21, plaça de Joan Coromines); la saxofonista i compositora londinenca Nubya Garcia (diumenge 22, Moll de la Fusta); la banda de rock londinenca Vanishing Twin (diumenge 22, plaça de Joan Coromines), o Nubiyan Twist i la seva barreja personal de jazz, hip-hop i mil ritmes més (diumenge 22, Moll de la Fusta). Completen el cartell britànic del BAM d’enguany el post-punk dels Black Midi (dilluns 23, plaça dels Àngels) i, el mateix dia i en el mateix escenari, l’indie mític dels The Wedding Present.
 
De França ens arribarà el dream-pop de Honolulu (diumenge 22, Antiga Fàbrica Estrella Damm) i el rap de Danitsa (dilluns 23, Moll de la Fusta). I dels EUA, el rock de Mattiel (diumenge 22, plaça dels Àngels), el country de Courtney Marie Andrews (dissabte 21, Antiga Fàbrica Estrella Damm) i el folk-pop indie del col•lectiu Y La Bamba (dissabte 21, Antiga Fàbrica Estrella Damm). Però també a Portugal es fan músiques que us atraparan. Ho veureu el divendres 20 a la plaça de Joan Coromines, on tindreu des de rock fins a fados electrònics, servits per Reis da República, Whales i Conan Osiris.
 
Tot i que predominen els noms estrangers, el talent estatal i local també està ben representat al BAM. Hi toquen artistes de Madrid (Yawners, el dissabte 21, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm; o Cráneo & Lasser, el diumenge 22, al mateix escenari), de Girona (North State, el diumenge 22, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm) o de la nostra ciutat. De Barcelona venen el violí de Sara Fontán i la bateria d’Edi Pou (cinquanta per cent dels Za!; dissabte 21, Antiga Fàbrica Estrella Damm), el folk de Maria Rodés (dissabte 21, Antiga Fàbrica Estrella Damm) o el flamenc electrònic de María José Llergo (diumenge 22, plaça dels Àngels).
 
Recordem finalment que qui vulgui viure la música d’una manera diferent trobarà un espai a Fabra i Coats, el BAM Cultura Viva, que, més enllà dels concerts estrictament, està concebut per debatre sobre el fet musical, compartir formes diverses de fer música, i fomentar que públic i artistes trobin maneres noves de relacionar-se. 
 
Artistes i grups com Scott Mannion, Suena Barro, Bofirax, Sosun.Dance, Ex Nihilo, Miss Ex, Placenta, Monodimpled, Vàlius o Sandré són part de la programació del BAM Cultura Viva, que s’ha elaborat amb la col•laboració de plataformes culturals alternatives de la ciutat, que van des d’El Pumarejo de Barcelona fins al Club Cronopios o l’associació Indian Runners, entre d’altres.