L’Havana, ciutat convidada de les festes de la Mercè 2020

[ 16.01.20 ]

Sabíeu que a l’Havana hi ha un carrer que es diu Barcelona? I és que la relació entre la capital cubana i la nostra ciutat té una història llarga i ha estat molt més intensa del que no us penseu. Ho descobrireu durant l’edició del 2020 de les festes de la Mercè que, entre el 24 i el 27 de setembre, tindran l’Havana com a ciutat convidada.

Segur que l’Havana omplirà de música cubana la nostra ciutat, però també de danses, arts de carrer, teatre i projeccions. Són algunes de les primeres propostes que s’estan estudiant, ja que aquests dies s’està acabant de definir la participació de la ciutat cubana en la festa major barcelonina. Serà un moment especialment alegre i festiu d’una relació llarga que ha configurat la fesomia i la identitat de totes dues ciutats, amb una història comuna de vincles culturals, socials i econòmics tan profunds com enriquidors.

No, l’Havana no és cap desconeguda per als barcelonins i barcelonines però, tot i això, segur que la vitalitat i l’alegria desbordant de les propostes artístiques i culturals constituiran una sorpresa per a bona part de la ciutadania. Tothom s’ho passarà la mar de bé gaudint d’unes propostes culturals que, tot i les diferències evidents amb les nascudes a Barcelona, deixen clara l’existència d’una visió comuna en matèria de cultura, creativitat i art.

La presència de la capital cubana en els actes festius de la Mercè serà una molt bona oportunitat per continuar enfortint els llaços amb Barcelona en general i amb les indústries culturals de la nostra ciutat en particular. Penseu que l’Havana, que precisament acaba de commemorar el 500è aniversari de la fundació, és una urbs amb una diversitat cultural notable, on tant podeu trobar mostres de la cultura més tradicional com exemples de les noves cultures urbanes. Igual que Barcelona, l’Havana ha fet servir la seva riquesa cultural per tal de projectar-se internacionalment, posant l’accent en les mostres més innovadores de la creació artística, d’aquí que a la Mercè s’esperi la visita d’alguns dels creadors i creadores amb més futur de l’Havana.

Recordem que, entre l’any 2005 i el 2009, Barcelona va desenvolupar a l’Havana un projecte de cooperació internacional al carrer de Barcelona de la capital cubana i les zones adjacents. L’experiència va ser fruit d’un acord amb l’OHCH (Oficina de l’Historiador de la Ciutat de l’Havana), que dirigeix Eusebio Leal. A més de rehabilitar un seguit d’edificis, el projecte de cooperació va permetre crear una zona enjardinada (l’Espai Barcelona–l’Havana), on es va instal•lar un banc d’aires gaudinians i una font com les que esquitxen els carrers de la capital catalana.

Des de l’any 2007, és tradició que Barcelona convidi una ciutat del món a mostrar la riquesa de la seva vida cultural durant les festes de la Mercè. L’experiència va començar amb la ciutat colombiana de Medellín i ha continuat, any rere any, amb la presència a la capital catalana d’artistes de Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), Sant Petersburg (2011), Mont-real (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018) i Beirut (2019).