L'imaginari festiu de la ciutat, a l'abast dels barcelonins i barcelonines

[ 13.09.19 ]

Ja coneixeu totes les figures que formen l'imaginari festiu de la ciutat? Qui les vulgui examinar amb detall les hauria de veure a les tres exposicions on aquests elements tradicionals es posen a l'abast de les mirades dels ciutadans i ciutadanes.

Tres exposicions apleguen els grans protagonistes de la festa tradicional barcelonina, repartits en tres espais de la ciutat: l'edifici de l'Ajuntament a la plaça de Sant Jaume, el Born Centre de Cultura i Memòria i el Pati Manning.

En aquest últim emplaçament, al carrer de Montalegre, veureu enguany els gegants, que en edicions anteriors de la festa s'havien instal•lat, durant la Mercè, a les Drassanes de Barcelona. Enguany, però, els trobareu des del 16 fins al 23 de setembre al Pati Manning, un espai que, antigament, formava part del complex de la Casa de la Caritat. Si veniu el dia 15, quan s'inaugura la mostra (18.30 hores), us trobareu els gegants assistint a una festa molt especial: el bateig d'en Normag, un nou gegant inclusiu amb discapacitat intel•lectual que pot portar qualsevol persona, encara que tingui alguna discapacitat. Apadrinen el bateig, entre altres, l'Ocellaire, un gegant adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, i la Joana de Sarrià, districte on viurà des d'ara en Normag.

Però els gegants són només una part de l'imaginari festiu barceloní. Heu vingut algun cop al Seguici Popular de Barcelona? L'Àliga, els gegants de la ciutat, el Lleó, el Bou, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa... són algunes de les figures que en formen part. Si voleu saber més sobre el Seguici Popular, però, haureu de venir a la seu de l'Ajuntament de Barcelona a la plaça de Sant Jaume, on, del 14 al 23 de setembre, els trobareu exposats, sempre que no s'hagi requerit la seva presència en algun acte festiu, és clar. Habitualment podíeu veure aquestes figures al Palau de la Virreina, un recinte on, enguany, hi ha obres que aconsellen el canvi d'espai.

Finalment, el Born Centre de Cultura i Memòria es consolida com a espai on veure amb calma i sense foc d'espurna els dracs i les bèsties de foc, que, aquests dies de la festa i especialment durant el Correfoc, veureu en plena acció. Podreu veure l'exposició “Dracs i bèsties de foc” del 17 al 25 de setembre.