Mercè 2019: una festa de la participació amb activitats repartides per tota la ciutat

[ 17.09.19 ]

Per més que l'Ajuntament organitzi les activitats i els artistes hi posin tot el seu talent i ofici, de fet, l'essència de la Mercè són els ciutadans i ciutadanes, sense els quals no hi hauria festa. I en els últims anys, la participació dels veïns i veïnes ha pres la màxima rellevància amb tot de tallers i activitats on es pot aprendre i passar-s'ho d'allò més bé.

I és que, aquí i allà, trobareu tallers interessantíssims en els quals els i les protagonistes sereu... vosaltres mateixos. La participació comença en les propostes tradicionals, on us esperen per ballar la dansa catalana per excel•lència en diverses trobades sardanistes o per ballar el Galop de la Mercè com a punt final del Mercè Dansa (dissabte, 21). Però també el Mercè Arts de Carrer (MAC Festival) organitza propostes participatives al passeig de Lluís Companys i el parc de la Ciutadella, entre altres espais.

A Lluís Companys, podreu aprendre a fer meravelles amb una pilota de bàsquet. Només heu de venir al taller que imparteixen els Crazy Dunkers, un grup dedicat al bàsquet acrobàtic que ve de França (dies 21, 22 i 24). Al mateix recinte, trobareu les activitats d'El Ritme del Carrer, un espai dedicat a les cultures urbanes on us convidaran a participar en concursos de danses urbanes o a manipular un puzle gegant per compondre una imatge relacionada amb la Mercè.

Ja al parc de la Ciutadella, alguns artistes de Beirut, ciutat convidada d'enguany, us esperen per ensenyar-vos a ballar. Ho farà un Alexandre Paulikevitch que, cada dia, del 21 al 24 de setembre, us introduirà en la dansa baladi (un estil de dansa popular àrab) o un Bassam Abou Diab, que, en les mateixes dates, us posarà a ballar dabkte, un altre estil popular habitual en tota mena de celebracions àrabs. Però si preferiu sons occidentals... el ballarí i coreògraf Pere Faura us espera (del dia 21 al 23 de setembre) al peu de la cascada, per fer-vos aprendre i repetir mil i una vegades un petit fragment de la coreografia del film Saturday Night Fever.

Fins i tot els més petits tenen un taller... en què participaran amb pares i mares. És una proposta de taller en família del Colectivo Kä (dies 21, 22 i 24) que, ja ho veureu, de la vida quotidiana en fa... dansa!

Potser, però, us interessa més el circ que la dansa. Si és el cas, teniu dos espais de la Mercè que no heu de deixar de visitar. El cap de setmana del 21 i 22 de setembre, al Castell de Montjuïc, trobareu un gran espai dedicat a tallers amb subespais muntats per les companyies Ponten Pie i La Corcoles. Canalla i adults hi aprendran a penjar-se cap per avall com un ratpenat, a caminar per un fil o a fer servir unes xanques. Al taller del Castell del Circ també us ensenyaran a fer riure els altres, però aquesta és, també, l'especialitat dels molts pallassos i pallasses que dimarts, 24 de setembre, s'instal•len a la llera del Besòs, amb l'ONG Pallassos sense Fronteres, que celebra el 25è aniversari. Hi haurà actuacions, però també un espai, els Tallers Tindouf, amb propostes per aprendre a fer de clown amb l'Escola de Circ Quina Gràcia i amb La Senyoreta.

Sempre seu de propostes especialment participatives, el parc de la Trinitat es converteix, enguany, en una mena d'ambaixada cultural africana, amb mostres de cultura de països com el Senegal, Mali o Benín, i, és clar, també hi haurà una pila de tallers. Aquí heu de fer cap si voleu aprendre moda africana, descobrir com posar-vos un mocador al cap o com fer-vos una trena a l'estil africà. Tallers de pintura per a la canalla, però també espais on aprendre percussió i danses sabar o danses afrobrasileres o dansa afrobeat completen les propostes per aprendre que trobareu repartides arreu durant aquesta Mercè.

Exploreu vosaltres mateixos el programa de la Festa Major i segur que hi trobareu algunes propostes més!