Sons de Beirut, el comiat de Pascal Comelade i mig segle de ‘Dioptria ’, al Mercè Música

[ 24.07.19 ]

 La programació musical de les festes de la Mercè està plena de cites que no us heu de perdre. Veniu-hi si voleu saber com sona Beirut, la ciutat convidada d’enguany, però també si voleu acomiadar-vos del músic Pascal Comelade o si voleu celebrar amb el rocker Pau Riba els cinquanta anys de l’edició d’un disc de culte: Dioptria.

Són algunes de les propostes destacades de la programació d’enguany, que inclou des de moments de flamenc fins a mirades musicals al continent africà i, fins i tot, alguna joia de la música turca més radicalment moderna, com la que fa Gaye Su Akyol.
 
La programació comença el divendres 20 de setembre a l’avinguda de la Catedral, on podrem escoltar dos bons exemples dels sons produïts al Beirut d’avui. D’una banda, escoltarem un pianista libanès amb molt de contacte amb Occident, capaç de portar els ritmes tradicionals àrabs al terreny del jazz. És Tarek Yamani, que actuarà una mica abans que ho faci una altra artista libanesa, la Tania Saleh, cantautora contemporània i artista visual que és capaç d’abastar registres que van de la cançó als sons electrònics.
 
El mateix escenari es vestirà de flamenc l’endemà, el dissabte 21 de setembre, amb el guitarrista i compositor de Cornellà Juan Gómez Chicuelo i amb Aurora, el projecte barceloní de flamenc jazz liderat per Pere Martínez amb la complicitat del pianista Max Villavecchia.
 
L’avinguda de la Catedral també serà escenari, el diumenge 22, del comiat de l’artista de la Catalunya francesa Pascal Comelade, que es retira dels escenaris (no de la música) oferint concerts com el de Barcelona, durant el qual l’acompanyaran artistes còmplices que van d’Albert Pla i Pau Riba a Jaume Sisa, passant per Xarim Aresté, Gerard Quintana i la Cobla Sant Jordi. El dibuixant Max crearà imatges en directe en una nit de luxe presentada per Xavier Theros com a mestre de cerimònies.
 
La jove veu de la Paula Valls (tot un descobriment que us sorprendrà) i l’extraordinària diva de la música africana Oumou Sangare, una artista de Mali coneguda com “l’ocell cantaire de Wassolou”, tanquen, el dilluns 23, la programació musical de l’avinguda de la Catedral.
 
El Moll de la Fusta, a l’escenari del qual enguany també veurem algunes de les propostes del festival BAM, el divendres 20 s’hi celebrarà Dioptria 50, un concert en què un dels pares del rock laietà, Pau Riba, ens oferirà una lliçó de psicodèlia i interpretarà un cop més Dioptria, un disc que va marcar tota una generació... i les que van venir després. Ho demostren la resta de grups que actuen la mateixa nit i que han recollit l’herència musical de Pau Riba: els Ran Ran Ran i El Petit de Cal Eril.
 
El dia següent, el dissabte 21, el Moll de la Fusta viatja a l’Àfrica amb Dobet Gnahore, una cantant, compositora, percussionista i ballarina que viu a França, però que va néixer a Costa d’Ivori i que barreja ritmes de la seva terra amb l’electrònica. Baloji, per la seva banda, és belga, però té arrels congoleses i per això el seu rap s’hibrida amb ritmes africans. La programació del dia es tanca amb Gaye Su Akyol, coneguda com “la Björk del Bòsfor” pel seu estil singular, que barreja ritmes tradicionals turcs amb el grunge, el punk o la psicodèlia.
 
El divendres 20 i el dissabte 21, hi tornarà a haver música a l’escenari de la platja del Bogatell. Divendres, hi estan convidats La Casa Azul, els Dorian i els Oques Grasses, amb un nou disc sota el braç. El dia següent, dissabte, compareixerà a l’escenari la nova revelació vinguda de Mallorca, els Da Souza, poc abans que hi toqui el cantautor Joan Dausà i que La Pegatina munti una de les seves espectaculars festes musicals. Tanquen el programa els Gramophone All Stars, que acaben de fer deu anys i porten a la platja el seu disc més nou, que han titulat Maraca Soul. 
 
Finalment, els amants de la música simfònica han de tenir ben present la programació de la plaça Major de Nou Barris, per on, aquests dies, passen la Banda Municipal (divendres 20), l’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu (dissabte 21), l’OBC (diumenge 22) i el projecte VOZES (dilluns 23). Veniu-hi el dimarts 24 i us hi trobareu una sorpresa: un espectacle conjunt dels intèrprets de danses urbanes Brodas Bros i l’Orquestra Simfònica del Vallès que està basat en El carnaval dels animals, de Camille Saint-Saëns. 
 
Bona festa i bona música!