Presentació

Una Mercè més propera, que recupera l'espai públic i posa l'accent en el talent local

Benvinguts i benvingudes a la Mercè! Enguany, la festa major recupera l'espai públic, acosta les celebracions a tots els districtes de la ciutat i, amb Barcelona com a ciutat convidada, posa el talent local al centre de la programació.
 
Les celebracions s'estendran als dies 24, 26 i 27 de setembre, amb propostes que van de les arts de carrer a la dansa, el circ, la cultura popular i, en aquesta edició, fins i tot el teatre. Tot passarà més a prop de casa que en edicions anteriors de la festa, ja que la Mercè s'acosta enguany als barris, ocupa espais nous i proposa activitats més properes a la ciutadania.
 
A més d'espais habituals de la festa major (Moll de la Fusta, Castell de Montjuïc, parc de la Ciutadella, Palauet Albéniz...) enguany s'afegeixen a les celebracions nous espais emblemàtics de la ciutat que van de la Casa de l'Aigua al Teatre Grec o les instal·lacions del FC Barcelona, a la plaça de la Trobada (a l'exterior de l'Ateneu Popular 9 Barris), molts interiors d’illa de l'Eixample, el parc de Joan Miró, el parc del Centre del Poblenou, el parc de l'Estació del Nord, els jardins de Ca n'Altimira i els jardins dels Drets Humans, entre molts altres espais. Seran prop de cinquanta escenaris repartits pels deu districtes de la ciutat.
 
Aquesta edició de la Mercè està pensada per celebrar la ciutat i els molts talents que hi viuen i treballen, així que, enguany, Barcelona serà la ciutat convidada i la programació se centrarà en els i les artistes de la ciutat, per oferir suport al talent local.
 
Però, com serà enguany la Mercè tradicional? Les entitats de cultura popular de Barcelona han fet un gran esforç per adaptar-se a les circumstàncies actuals sense renunciar a compartir amb els barcelonins i barcelonines les tradicions que practiquen. Així, s'acostaran als barris per oferir mostres de petit format a la ciutadania. A més, el Moll de la Fusta esdevindrà epicentre de les activitats de cultura popular i tradicional, encara que també hi haurà danses tradicionals al Palauet Albéniz i a la plaça de Joan Coromines.
 
I la música? Trobareu escenaris per mitja ciutat: des de l'antiga presó Model fins a l'Anella Olímpica, passant per la Fabra i Coats, el Parc del Fòrum o el Park Güell. I sobre aquests escenaris, més d’un centenar de bandes i solistes, incloent-hi tres formacions simfòniques que tornaran a ocupar la plaça Major de Nou Barris.
 
Una programació de més de cent cinquanta companyies i artistes locals i algunes de països diversos protagonitzaran la programació de la Mercè Arts de Carrer (MAC), en què s’amplia el nombre d'espais programats. Allà s’hi trobarà tot d'artistes i companyies que, amb la seva participació activa, s’han bolcat en la tasca de fer una Mercè més propera. I és que, enguany, el MAC Festival porta les arts de carrer a més barris de la ciutat que mai, per tal d’acostar a la ciutadania les creacions més noves dels artistes locals. Cal fer atenció que, entre els espectacles programats, alguns provenen de la Quinzena de la Dansa Metropolitana i de Món Llibre, dues propostes que van haver de ser suspeses a causa de la crisi de la covid-19.
 

D'acord amb les circumstàncies que vivim, la Mercè 2020 se celebrarà amb mesures especials de seguretat i distanciament social. Les celebracions seran en horari diürn (d'11.00 a 22.00 hores), s'evitarà els actes massius i, per participar en les activitats, serà necessari inscriure-s’hi. Aquest any no hi haurà concerts multitudinaris ni activitats tan clàssiques de la festa com el correfoc o les diades castelleres però, en canvi, la Mercè serà molt més present a la programació de betevé, mitjà de comunicació oficial de la festa, i s'estendrà a molts més punts de la ciutat, de manera que segurament tindràs activitats programades a prop de casa i no et caldrà ni tan sols agafar el metro per viure la Mercè intensament.