Museus i Programació

Dissabte, 13 de maig de 2023

Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre

Pl. Margarida Xirgu, s/n. 08004 Barcelona

Tel.: 932 273 900

www.cdmae.cat

PORTES OBERTES

La memòria de les arts efímeres

Visita lliurement aquesta exposició que mostra com les arts escèniques són l’art del moment. L’experiència viscuda queda en la memòria de cadascú, però la conservació dels vestits, decorats o documents permet guardar una part de l’emoció. La proposta convida a fer un viatge en el temps recorrent deu espectacles emblemàtics del teatre català. Tot passejant per aquesta “memòria” podrem descobrir com treballa un escenògraf, una ballarina, un titellaire, una directora d’escena...

 

Música i dansa contra el feixisme a l’Europa del 1937

L’exposició il·lustra les dues gires que la Cobla Barcelona va fer per Europa durant la Guerra Civil, en el marc de les activitats organitzades pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Es fa un èmfasi especial en la gira del 1937, que va tenir la participació del ballarí Joan Magrinyà, el cantant Emili Vendrell i el pianista Isidre Marvà, i en la qual es va produir de manera innovadora una fusió de música, dansa i cant. 

 

Isidre Prunés, l’escenògraf és l’estrella

Instal·lació que destaca la tasca d’Isidre Prunés i Magrans (1948-2014), escenògraf i figurinista de teatre, òpera i cinema, deixeble de Fabià Puigserver. Ha estat concebuda com un gran àlbum de fotografies relligades a l’estil d’un vestit de Paco Rabanne. Hi trobem diferents moments de la vida de l’artista, l’àmbit familiar, professional i personal. Al mig de l’espai hi ha una taula amb mostraris de l’estudi de Prunés.


Espais sense límits

Instal·lació de l’escenògraf Jon Berrondo  i l’il·luminador Carlos Lucena que convida a transitar entre els espais escènics de les col·leccions del Museu de les Arts Escèniques. Un itinerari històric, temàtic i creatiu que busca despertar la imaginació del visitant a través del passat, el present i els possibles futurs de l’escenografia.

 

Descabelladas 

Mostra que recull la història de Descabelladas. El projecte es va iniciar el 2010, quan Isabel Díaz i Teresa Urroz es van proposar crear un taller sobre el càncer i la dona. L’any següent van començar els tallers, oferint eines escèniques com ara la interpretació, el joc teatral, el moviment, el clown… Va anar prenent forma la tècnica que han desenvolupat tot aquest temps: la desdramatització, com treballar el drama sense rebolcar-se en ell, sense perdre l’humor com a element per arribar a una profunditat sensible i a la vegada joiosa. Aquesta filosofia ha anat creixent fins al dia d’avui a través de molts grups, artistes còmplices, agents socials i entitats col·laboradores.

 

ACTIVITATS

A les 21.30 h 

Presentació de l’exposició “Descabelladas” 

A càrrec de Teresa Urroz. (Informació sobre l’exposició durant la jornada de portes obertes del MAE, de l’Institut del Teatre).

 

De 19.00 a 00.00 h

Del paper a l’escena
Visita guiada

Pintures precioses de línies subtils o gargots ràpids sobre papers reaprofitats, els dissenys escenogràfics i de vestuari són creacions prèvies a l’obra d’art definitiva, apunts de creació artística i escènica que ajuden els autors a imaginar mons per venir i personatges per néixer. Acompanya’ns en un viatge per 150 anys d’història de l’escenografia i el figurinisme catalans, amb accés exclusiu al fons, la part més desconeguda del museu.

Visita general: 19.00, 21.00, 22.00 i 23.00 h

Visita familiar: 20.00 h 

Inscripcions a partir de dijous, 4 de maig, aquí.

Durada: 50 minuts

 

De 18.30 a 20.00 h

Balla k juga

Taller

Ballar és jugar amb el moviment, i un joc pot convertir-se en una dansa. Mitjançant jocs de ritme, de moviment del cos i ocupació de l’espai, ens expressarem i relacionarem amb la resta del grup. Compartirem una bona estona de música, moviment i expressió. Al final, a les 20.00 h, compartirem la proposta amb familiars i amics a l’Atri de l’Institut del Teatre. Orientat a infants entre 6 i 12 anys.

Inscripcions a partir de dijous, 4 de maig, aquí.

Durada: 1 hora i 30 minuts

 

De 21.00 a 22.30 h

I tu, què balles?

Taller

Taller de dansa urbana i moviment adreçat a adolescents i joves. A partir de moviments energètics es treballarà l’expressió pròpia i també la de grup. Es partirà de músiques actuals i amb ritme força marcat. Treballarem amb una taula de discjòquei per barrejar bé l’univers de la dansa i la música. A partir de 14 anys. 

Inscripcions a partir de dijous, 4 de maig, aquí.

Durada: 1 hora i 30 minuts

 

A les 19.30 i a les 21.00 h

Dansa a càrrec de Conservatori Professional de Dansa i del Conservatori Superior de Dansa
Espectacle

L’Institut del Teatre té dues escoles de dansa. Hi ha nois i noies a partir de 12 anys que es passen un munt d’hores al dia ballant i ballant. La dansa és la seva vida i es moren de ganes de pujar a un escenari. Vols veure com ho fan?

A les 19.30 h, actuació del Conservatori Professional de Dansa, i a les 21.00 h, actuació del Conservatori Superior de Dansa.

Durada: dues actuacions, la primera de 40 minuts i la segona de 20 minuts.

 

COM S’HI ARRIBA

Metro: L3 (Poble Sec).

Bus: 55 i 121.

FGC: Espanya o Catalunya + metro L3 (Poble Sec).

Renfe: Pl. Catalunya o Sants + metro L3 (Poble Sec).

Bicing: estació 236 (França Xica, 42).

Jump to map end

Llista de punts que es mostren al mapa

    Jump to map start