Museus iprogramació

Dissabte 18 de maig de 2019
Entrada lliure de 19 h a 1 h

CosmoCaixa

Isaac Newton, 26
08022 Barcelona
Tel.93 212 60 50
www.cosmocaixa.com

Visita lliure als espais permanents i a les exposicions.
EXPOSICIONS:

“Bosc inundat”
Representa un fragment de la selva amazònica brasilera, un ric i fràgil ecosistema que conté autèntics tresors mediambientals i científics. S’hi troben col·leccions d’insectes i llavors d’aquesta zona, i una sèrie d’il·lustracions, manuscrits i recursos multimèdia que donen pistes per comprendre el bosc inundat. Frondós, càlid i molt poblat: en aquest trosset de selva, hi viu un centenar d’espècies, entre plantes, invertebrats, peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers. A l’interior sentirem piular l’ocell sol i veurem les formigues talladores de fulles i com neden el capibara i el caiman, en un ambient on cada quinze minuts cau una pluja tropical.

“Mur geològic”
És un dels elements emblemàtics de CosmoCaixa on cada tall il·lustra una estructura geològica i va acompanyat d’un experiment que mostra els processos geològics que l’han originat. Alguns són superficials, com l’erosió i la sedimentació, i d’altres són processos interns, com el vulcanisme, les falles o els plecs. Podrem gaudir de la bellesa de set peces de roca procedents de diversos indrets, amb una longitud total de 24 metres i un pes conjunt de més de 90 tones. Cadascuna il·lustra un procés geològic que ha estat d’importància fonamental en l’estructura i la formació del planeta.

“Tintín i la Lluna. 50 anys de la primera missió tripulada”
El 2019 se celebra el 50è aniversari de l’arribada de l’ésser humà a la Lluna. Però Tintín, el personatge de còmic, es va avançar ni més ni menys que 17 anys a l’astronauta Neil Armstrong i al seu company Edwin Eugene Aldrin, en els còmics Objectiu: la Lluna i Hem caminat damunt la Lluna. L’exposició mostra com la humanitat ha somiat a arribar a la Lluna des de sempre i tot el que sabem del nostre satèl·lit natural; com es prepara un viatge espacial avui i també mig segle enrere, en aquella missió històrica que va culminar amb l’arribada a la Lluna el 16 de juliol de 1969.

“Miralls. Dins i fora de la realitat”
Aquesta proposta expositiva ens convida a penetrar a l’interior d’un mirall, per després tornar al nostre món i qüestionar-nos sobre la realitat. Inspirant-nos en l’Alícia de Lewis Carroll, donem a entendre que la realitat es pot observar des d’òptiques diferents, fet que va a favor del pensament científic i pot canviar la percepció que tenim del nostre entorn. En aquesta mostra, els miralls són l’objecte museogràfic a través del qual, de manera totalment interactiva, es fa patent l’important paper que tenen en diferents àmbits de la ciència, de la cultura i de la vida en general.

“Art matemàtic”
Aquesta exposició consta de nou escultures d’acer fetes per l’artista i matemàtic neerlandès Rinus Roelofs. Les peces mostren la transformació d’objectes geomètrics mitjançant girs i translacions dels seus elements. El moviment que connecta dos poliedres o que transforma un patró 2D en una curiosa estructura 3D queda atrapat en cada una d’aquestes escultures. El resultat són superfícies que donen lloc a estructures infinites i abstractes que ens conviden a imaginar espais i estructures noves. Són escultures que ens sorprenen i ens diverteixen, i que ens fan preguntar-nos com és possible que puguin existir.

ACTIVITATS:

A les 19, 20 i 21 h
Al planetari, Les fases de la Lluna
Els humans sempre hem sentit fascinació per la Lluna. La seva influència sobre la Terra determina ritmes naturals com les marees o els cicles de reproducció i marca la manera en què mesurem el pas del temps! Estudiarem en directe els moviments de la Lluna. Descobrirem per què canvia d’aspecte, la relació entre el seu cicle de fases i el nostre calendari, per què en veiem tan sols una de les cares o per què s’originen els eclipsis. Coneixerem a fons el nostre satèl·lit, l’únic astre, fins ara, que ha estat trepitjat per l’ésser humà.
Durada: 30 min

De 19 a 1 h
Mostra “Explora: calidoscopis”
Una gran mostra d’aparells òptics de diferents tipus i formats en què l’espectador o espectadora participa manipulant diferents elements per crear imatges dinàmiques i harmòniques plenes de llum i color. El resultat és una sorprenent explosió de màgia, sorpresa, art i ciència, concentrada dins d’uns prismes simples i fruit d’un joc de miralls. No et perdis aquesta experiència tan personal i intransferible!, ni el seu taller associat. Mostra vinculada a l’ exposició “Miralls. Dins i fora de la realitat”.

A les 20, 22 i 23 h
Taller d’art matemàtic Poliedres dobles
Inspirat en l’obra de l’artista Rinus Roelofs, autor de les nou escultures d’acer exposades a CosmoCaixa. Durant l’activitat, les persones participants construiran petites rèpliques amb cartró que les convidaran a mirar les obres des d’una, dues o il·limitades maneres.
Durada: 1 h

De 20 a 24 h
Taller Estructures infinites
Podreu contribuir a la creació de l’estructura col·lectiva de grans dimensions en què, segons un mètode repetitiu ideat per Leonardo da Vinci i redescobert per Rinus Roelofs, es construeix una estructura que va augmentant de mida i variant de forma amb la participació individual, per acabar de manera única la jornada gràcies a la peça final que hagi elaborat l’últim participant del dia.
Taller Creactivity
Un espai amb quatre zones diferenciades: mecànica, vent, electricitat i llum. Creactivity ofereix als infants a partir de 7 anys una nova manera d’aprendre treballant amb materials molt quotidians i fàcils d’obtenir amb eines de baixa i alta tecnologia. El treball té un fort component estètic, que busca que cadascú pugui generar dissenys nous, inventar altres funcions per a les coses, fer servir materials comuns en usos no tan comuns…; crear, en comptes de consumir.

De 20 a 1 h
Observació astronòmica
Nit d’observació del firmament. Sota el guiatge de persones aficionades i especialistes de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, tindrem l’oportunitat d’observar amb prismàtics i telescopis els astres visibles quan es pongui el Sol. A més, durant l’observació, i sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, els experts i les expertes t’ajudaran a reconèixer estrelles dobles i objectes del cel profund (cúmuls, nebuloses…) i a observar els diferents tipus d’astres.

A les 21 h
Espectacle de màgia No sap pas on
Un espectacle familiar on la màgia serà científica i la ciència serà màgica! Tot explorant les propietats científiques dels miralls i les seves possibilitats il·lusòries. Els nostres protagonistes, la Pepa i el seu germà Olau, viuen una trepidant i divertida competició que enfronta la màgia i la ciència. A través de simetries, reflexos, deformacions fantàstiques, utensilis com calidoscopis, falsos miralls i telescopis, els dos ens faran descobrir totes les possibilitats que amaguen els miralls. Acompanyeu-nos a l’altra banda del mirall en aquest espectacle familiar que parteix de l’exposició “Miralls. Dins i fora de la realitat”!
Cada hora. Durada: 55 min

De 21 a 23 h, cada hora
Astrofotografia, L’univers a l’abast
Membres de la secció d’astrofotografia d’ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona, faran una explicació individual de les seves pròpies fotografies. Imatges del Sol, la Lluna, els planetes i també del cel profund: estrelles, galàxies, nebuloses, etc. Es comentaran les característiques tècniques de cada objecte, les seves distàncies a la Terra i, sobretot, es gaudirà de la bellesa que ens ofereix el conjunt de l’univers.
Durada: 45 min

A les 22, 23 i 24 h
Sessions de Planetari Spherium
El programa, molt recomanat per a un públic juvenil, narra el viatge per l’univers de l’Alia i en Len a bord de la nau Spherium, dotada d’intel·ligència artificial, a la recerca d’un nou món on viure. L’instint de supervivència els portarà a visitar diversos llocs del cosmos on contemplaran mons exòtics i alguns planetes extrasolars que els astrònoms i les astrònomes han descobert els últims anys, com ara les superterres o els júpiters calents. També observaran fenòmens físics hipotèticament possibles segons les teories vigents, com els forats de cuc o els viatges en el temps. On més els durà aquest emocionant periple?
Durada: 35 min

COM S’HI ARRIBA:

Bus: 22, 73, 75, 196, H2, H4, V13, V15, V17 i V19.
FGC: Av. Tibidabo – CosmoCaixa.

s'està carregant el mapa - espereu...

COSMOCAIXA 41.413002, 2.131460 CosmoCaixa Isaac Newton, 26 08022 Barcelona www.cosmocaixa.com