Museus iprogramació

Dissabte 19 de maig de 2018
Entrada lliure de 19 h a 1 h

Fundació Antoni Tàpies

Aragó, 255
08007 Barcelona
Tel. 93 487 03 15
http://fundaciotapies.org

EXPOSICIONS:

«Antoni Tàpies. T de Teresa»
La exposició inclou la sèrie de dibuixos Sèrie Teresa (1966) juntament amb la sèrie de litografies, litocollages i collages Cartes per a la Teresa (1974). Aquestes obres celebren un llenguatge privat, accessible només per a aquells que en van fer ús. Els dos blocs de treball despleguen un repertori de signes sense traducció per als espectadors. Tot un gest que preserva la intimitat de la parella malgrat les al·lusions explícites a la domesticitat i a la sexualitat compartida.

«Allora & Calzadilla»
A través d’una obra rica i complexa, marcada per un afany investigador, aquests artistes residents a Puerto Rico han embastat una xarxa de complicitats que explora el fet cultural, l’històric i el geopolític. Per a aquesta mostra a la Fundació Antoni Tàpies, la primera amb un caràcter monogràfic a l’Estat espanyol, Allora & Calzadilla presenten una selecció d’obres produïdes entre els anys 1996 i 2017. La dimensió musical d’aquestes peces indica als espectadors que aquí, molt possiblement, el fet visual se subordina a l’auditiu.

ACTIVITATS:

A les 19.30 h
Performance Temperament and the Wolf, 2014
Temperament and the Wolf és un experiment sobre els límits de l’afinació social i sobre la naturalesa de les reaccions afectives corporals en les respostes humanes. El projecte pren com a punt de partida el cinquè llop, un interval musical anòmal que produeix un to severament discordant que sembla un udol de llop. És més, l’expandeix fins a encabir-hi el temperament psicològic, determinat per mitjà d’una salutació amb encaixada de mans. En el moment d’entrar a la galeria, els visitants es troben davant de dues fileres de persones, totes les quals treballen en feines tàctils: per exemple, són músics, massatgistes, fisioterapeutes, artistes marcials, cal·lígrafs, grangers, ceramistes, mecànics, paletes, fusters, perruquers, cuiners, metges o veterinaris, entre moltes altres possibilitats. Tots ells allarguen la mà al públic que entra a la galeria. El gest actua com una interrupció de l’entrada normativa a l’espai expositiu.
Durada: 30 min

A les 20 i 22 h
Interpretació de Stop, Repair, Prepare: Variations on “Ode to Joy” for a Prepared Piano, 2008
Un piano Bechstein de principis del segle XX té un forat al mig, un buit on un pianista pot posar-se dret per tocar el quart moviment de la Novena Simfonia de Beethoven. Coneguda habitualment com l’Himne a l’alegria, el seu famós cor final s’ha invocat durant molt de temps com a representació musical de la fraternitat humana i de la germandat universal en contextos ideològicament tan diversos com la Revolució Cultural xinesa, la Rodèsia del supremacisme blanc de Ian Smith i el Tercer Reich, entre molts d’altres. Avui és l’himne oficial de la Unió Europea. En una extensió tant de la idea de piano «preparat» com de pianista, l’intèrpret ha de passar el cos per sobre del teclat i ressituar la digitació de les tecles del revés i, alhora, cap enrere mentre fa avançar l’instrument per traçar un camí a través de l’espai expositiu.
Durada: 20 min

A les 20.30 h
Vista dinamitzada Un hipopòtam al museu
Activitat per a famílies amb nens i nenes de 6 a 12 anys.
Durada: 45 min

De 20.30 a 23.30 h
Visites guiades a les exposicions Antoni Tàpies. T de Teresa i Allora & Calzadilla
Cada hora. Durada: 30 min

A les 23 h
Interpretació de Lifespan, 2014
A Lifespan tres vocalistes interpreten una composició de David Lang xiulant i esbufegant davant d’una pedra del període hadeà, de quatre mil milions d’anys d’antiguitat, que penja del sostre. L’alè dels cantants empeny subtilment la pedra com si fos un pèndol, i es pot considerar una forma poètica de moviment mecànic. Posant en contacte per primer cop aquesta mostra mineral amb éssers humans, la performance relaciona el moment present amb el de l’origen de la Terra, una època en què cap ésser viu no contemplava la transformació ecològica del planeta.
Durada: 15 min

No es fa reserva prèvia. Inscripcions per ordre d’arribada.

COM S’HI ARRIBA:

Metro: L3 (Passeig de Gràcia).
FGC: Catalunya i Provença.
Renfe: Pl. Catalunya i Pg. de Gràcia.