Museus iprogramació

Dissabte 19 de maig de 2018
Entrada lliure de 19 h a 1 h

La Casa dels Entremesos

Pl. de les Beates, 2
08003 Barcelona
Tel. 93 268 35 31
www.lacasadelsentremesos.cat

EXPOSICIONS:

«Imatgeria festiva barcelonina»
Exposició permanent amb més de cinquanta figures històriques de les festes de Barcelona i dels barris de Ciutat Vella, com els gegants del Pi, de Santa Maria del Mar, de Sant Roc, de la Plaça Nova, de la Barceloneta, de Sant Pere de les Puel·les, del Raval o del Casc Antic; com el bestiari, amb l’Àliga de la Ciutat, el Lleó, la Víbria, la Tarasca, el Drac, el Bou, la Mulassa o els Cavallets…; com els nans Cu-cut, el general Lagarto, Manolito o la Carassa de Nadal…; o com els gegantons infantils de la Plaça Nova, del Pi, del Raval, del Casc Antic o de Sant Jaume.

«Titelles tradicionals catalans: segles XVIII a XXI»
Col·lecció d’una trentena de titelles tradicionals catalans dels segles XVIII-XXI.

«La festa viscuda. Sant Roc 1884-1973»
Exposició produïda per l’Associació de Festes de la Plaça Nova, programada en el marc del projecte «4 ¼» -Premi Ciutat de Barcelona 2017 de Cultura Popular i Tradicional-. Fotografies en gran format, d’entre els anys 1884 i 1983, amb imatges dels diversos actes singulars de les Festes de Sant Roc de Barcelona, la festa de carrer més antiga de la ciutat -declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional- i dels antics carrers i espais del barri de la Catedral (el Gòtic). L’exposició també consta d’un audiovisual amb testimonis de gent gran, veïns i exveïns del barri, narrant les seves experiències i memòries de la festa i dels antics espais i carrers del barri de la Catedral de Barcelona.

«450 anys de la Mulassa de Barcelona; 1568-2018»
Exposició produïda per l’Associació Amics dels Gegants del Pi, en motiu dels 450 anys de la Mulassa de Barcelona. La figura de bestiari festiu barceloní la trobem documentada l’any 1568, quan depenia del Gremi de Paraires. Sabem que, del segle XVI al XVIII, la Mulassa obria el pas a processons i altres solemnitats tot fent espetegar fuets pirotècnics. L’antiga Mula Guita, es va convertir –per esbojarrada– en un dels elements més populars i celebrats i, per aquest motiu, va ser una de les primeres peces del bestiari barceloní que va patir prohibicions, fins que va desaparèixer al segle xix. La nova Mulassa de Barcelona, va ser recuperada l’any 1988, i des d’aleshores, com a component del Bestiari Històric de Barcelona, participa a les festes de la ciutat. 

ACTIVITAT:

De 19.30 a 0.30 h
Visites guiades teatralitzades
Cada hora. Durada: 45 min

COM S’HI ARRIBA:

Metro: L4 (Jaume I) i L1 (Urquinaona).
Bus: 45, V15 i V17.
FGC: Catalunya.
Renfe: Pl. Catalunya.
Bicing: Estació d’Av. de la Catedral.