Museus iprogramació

Dissabte 18 de maig de 2019
Entrada lliure de 19 h a 1 h

MAE. Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (Institut del Teatre)

Pl. Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona.
Tel. 93 227 39 00
www.institutdelteatre.cat

EXPOSICIONS:

“La memòria de les arts efímeres”
L’exposició destaca la labor de conservació, documentació i difusió que es porta a terme al centre, a través d’un viatge en el temps que comença el 1879 i que parla dels escenògrafs, de la dansa, del text, dels actors i les actrius, dels titelles… Si bé el teatre és l’art de l’efímer, la connexió amb altres moments històrics es fa evident amb els objectes que envolten un espectacle. Es mostren telons de fons, peces de vestuari, maquetes, textos, etc., que es conserven als fons del MAE.

“José de Udaeta i Emma Maleras, vides paral·leles”
Exposició que commemora el centenari del naixement de dos artistes, Maleras i Udaeta. La gran pedagoga i el principal divulgador de les castanyoles. Les seves vides van creuar-se intermitentment, entre ells va sorgir una amistat i un respecte mutu que van fer que Maleras comparés la seva confluència amb la de Bach i Händel; l’austeritat i la reserva de l’una davant la inquietud i l’extraversió de l’altre.

“El ritme a les mans”
Instal·lació amb castanyoles de José de Udaeta, emmarcada en el vestuari de dansa i concert d’ell i d’Emma Maleras, envoltada per la sonoritat de les gravacions del ritme de les seves mans. En moments puntuals, alumnes de dansa espanyola del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut dialogaran amb les peces de museu a través de microcoreografies.

“Carmen Amaya. Essència, presència i mite”
Carmen Amaya (1913-1963) va ser una de les bailaoras més destacades i una de les grans artistes catalanes del segle xx, per la seva transgressió i el seu ball únic i intemporal. Una artista genial que va revolucionar el flamenc superant els estereotips existents amb la puresa del seu estil i la força expressiva i rítmica dels seus vertiginosos zapateados. L’exposició mostra una selecció de fotografies personals, familiars i d’escena de Carmen Amaya, així com retrats d’estudi, cartells i programes de mà, provinents de reproduccions dels fons del MAE.

“El príncep d’Homburg”
Instal·lació creada a partir de diversos projectes escenogràfics a l’entorn de l’obra d’Heinrich von Kleist, escrita l’any 1810. Projectes presentats per alumnes d’escenografia de l’Institut del Teatre.

ACTIVITATS:

De 19 a 23 h
Visites guiades a l’exposició “La memòria de les arts efímeres” i a la reserva del MAE
Les arts escèniques són efímeres, però el MAE procura conservar-ne el rastre a través de cartells i fotografies, vestits, maquetes i molts altres objectes més que ajuden a recordar, a descobrir històries i inspiren la imaginació… Aquesta nit, el MAE ofereix visites guiades a l’exposició i, de manera excepcional, a la sala de reserva del museu.
Places limitades.

Des de les 20 h
Actuacions de l’alumnat de les escoles de l’Institut del Teatre
Al llarg de la nit, es podrà gaudir d’una mostra dels treballs acadèmics de l’alumnat de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), el Conservatori Professional de Dansa (CPD), el Conservatori Superior de Dansa (CSD) i la participació del Col·lectiu d’Instrumentistes de l’Institut del Teatre (que oferirà música en directe), en forma d’actuacions breus que podran veure’s a l’exterior (plaça de l’Atri), al Teatre Ovidi Montllor i a altres espais de l’edifici.
Durada: 4.30 h

A les 18.45 h
Taller de dansa i acrobàcia
Aproximació a les tècniques acrobàtiques, fetes arran de terra, i la seva relació amb la dansa. Una oportunitat per descobrir noves perspectives del moviment dansat. Orientat a persones de 16 anys i més amb experiència o no en l’àmbit de la dansa. Taller conduït per Adrià Serra, graduat del Conservatori Professional de Dansa (CPD).
Durada: 2 h
Places limitades.

A les 19 h
Taller de dansa creativa
Espai de trobada per a nens i nenes de 4 a 12 anys per jugar a ballar a través del joc i l’experimentació corporal, a càrrec de Marta Amatriain, professora del Conservatori Superior de Dansa (CSD), amb la col·laboració d’alumnes de l’assignatura.
Durada: 2 h
Places limitades.

A les 19 i 20 h
Taller de titelles
Sigues titellaire per un dia, crea el teu titella i dona-li vida. A càrrec de Noèlia Fajardo, alumna de l’ESAD. Orientat a infants de 3 a 10 anys. Dos torns de quinze infants.
Durada: 1 h
Places limitades.

A les 19.30 h
Taller d’introducció al món i la tècnica de les castanyoles
Si tens castanyoles, porta-les! A partir de 14 anys, sense límit d’edat.
Durada: 1.30 h
Places limitades.

I de 19 a 24 h
oferta gastronòmica
Diverses caravanes i foodtrucks oferiran les seves especialitats per poder seguir el ritme de visites en exposicions i activitats. A la plaça de l’Atri, exterior. Activitat no gratuïta.

Per saber la programació completa, i per reservar les visites guiades i els tallers, consulta prèviament el web www.institutdelteatre.cat, del 13 al 17 de maig.

COM S’HI ARRIBA:

Metro: L3 (Poble Sec).
Bus: 55 i 121 (França Xica – Grases).
FGC: Espanya o Catalunya + metro L3 (Poble Sec).
Renfe: Pg. de Gràcia, Pl. Catalunya o Sants + metro L3 (Poble Sec).
Bicing: estacions 236 (França Xica, 42) i 386 (av. Paral·lel, 164).

s'està carregant el mapa - espereu...

MAE. CENTRE DE DOCUMENTACIÓ I MUSEU DE LES ARTS ESCÈNIQUES (INSTITUT DEL TEATRE) 41.371648, 2.157408 MAE. Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (Institut del Teatre) Pl. Margarida Xirgu, s/n 08004 Barcelona. www.institutdelteatre.cat