Museus iprogramació

Dissabte 19 de maig de 2018
Entrada lliure de 19 h a 1 h

MAE. Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (Institut del Teatre)

Pl. Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona.
Tel. 93 227 39 00
www.institutdelteatre.cat

EXPOSICIONS:

«La memòria de les arts efímeres»
L’exposició posa en valor la tasca de conservació, documentació i difusió que fa gairebé cent anys que es porta a terme i ho fa a través d’un viatge en el temps que abasta més d’un segle i que ens parla dels escenògrafs, de la dansa, del text, dels actors, dels titelles… Si bé el teatre és l’art de l’efímer, la connexió amb altres moments històrics es fa evident gràcies a haver conservat els telons de fons, el vestuari, les maquetes, els textos… tot allò que envolta un espectacle. L’exposició presenta molts d’aquests objectes conservats als fons del MAE i els mostra amb un viatge a través del temps que comença el 1879…

«Josep M. Benet i Jornet. Descripció d’un paisatge»
Repassem el recorregut professional de Josep M. Benet i Jornet al llarg de cinquanta anys en l’àmbit del teatre i el mitjà audiovisual. Mitjançant una selecció de cartells i altres documents extrets del fons del MAE de l’Institut del Teatre, el visitant de l’exposició resseguirà les distintes etapes i activitats deplegades per Benet i Jornet en el marc de la nostra cultura així com el ressò assolit més enllà de les nostres fronteres.

«Dones, a escena!»
Deu intèrprets, deu vestits. La polifacètica Mary Santpere, la soprano Victòria dels Àngels, les actrius Margarida Xirgu, Lola Membrives, Anna Lizarán i Rosa Novell, les ballarines Tórtola Valéncia, Aurora Pons, Antonia Mercé “La Argentina” i Lydia Azzopardi. Deu dones, deu interpretacions. Deu vestits de la col·lecció d’indumentària del museu surten a la llum; deu dones de la nostra escena surten a l’escenari. Peces exclusives de la reserva del museu preparades per brillar, per una nit, sota els focus del plató. Una instal·lació escenogràfica que serà alhora obra estrella de la nit i teló de fons de l’art: hem convidat els alumnes de l’Institut del Teatre a dialogar amb les peces de museu, amb el seu propi passat, i participar a partir de micro-coreografies i fragments-de-dramatúrgia que es succeiran en diferents moments de la nit.

«Fabià Puigserver. Teatre d’art en llibertat»
Escenògraf, figurinista, actor, director escènic, activista, promotor de les arts escèniques i de la cultura, Fabià Puigserver (1938-1991) és una figura clau en la renovació del teatre català contemporani. Aquesta exposició recull 30 fotografies d’escena de 30 muntatges diferents de Fabià Puigserver, en la seva majoria representats al Lliure, teatre del qual va ser-ne membre fundador. 

ACTIVITATS:

De 19 a 23 h
Visites guiades a l’exposició «La memòria de les arts efímeres» i a la reserva del MAE
Les reserves del MAE són una porta directa al món de l’espectacle; mentre que les arts escèniques són efímeres, el MAE conserva el que queda d’aquestes arts, allò tangible que ajuda a recordar i a inspirar. Les portes a aquestes memòries s’obren la Nit del Museus per oferir una visita guiada per les reserves de les arts de l’espectacle i per l’exposició permanent.
Cada 30 min. Durada: 45 min

Des de les 20.30
Actuacions dels alumnes de les escoles de l’Institut del Teatre
Les i els alumnes de les escoles de l’Institut del Teatre ens ofereixen una mostra dels seus treballs acadèmics en forma d’actuacions breus que podran veure’s a l’exterior (Plaça de l’Atri), al Teatre Ovidi Montllor i a altres espais de l’edifici. Actuacions a càrrec dels alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), el Conservatori Professional de Dansa (CPD), el Conservatori Superior de Dansa (CSD) i la participació del Col·lectiu d’Instrumentistes de l’Institut del Teatre, que oferirà música en directe. Informació completa de la programació d’espectacles i intervencions artístiques a la web de l’Institut del Teatre (www.institutdelteatre.cat).
Durada: 3.30 h

A les 19.30 h
Taller de moviment i percussió en família
Taller per a tots els públics a càrrec de la professora de música de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) i del Conservatori Superior de Dansa (CSD) Neus Fernández, juntament amb la col·laboració de membres de la companyia Perkimba. Us proposem una activitat interdisciplinària on grans i petits visquin una experiència lúdica i artística a través de la dansa i el ritme amb tambors i altres instruments de percussió. Una proposta per coordinar el cos i el seu moviment amb la música i la sonoritat de la percussió. Lloc de realització: Aula doble de dansa.
Durada: 1.15 h

A les 19.30 h
Taller de dansa creativa
Taller per a nens i nenes de 4 a 12 anys a càrrec de la professora d’Educació en el Moviment per a nens del Conservatori Superior de Dansa (CSD) Marta Amatriain amb la col·laboració d’alumnes de l’assignatura. Facilitarem un espai de trobada amb nens i nenes de diferents edats per tal de jugar a ballar a través del joc i l’experimentació corporal. Posarem a l’abast diversos tipus de materials i objectes amb els quals experimentar i descobrir totes aquelles possibilitats de moviment que ens ofereixin.
Durada: 1.30 h

A les 19.30 h
Taller de titelles
Sigues titellaire per un dia. Crea el teu titella i dóna-li vida. Activitat dirigida a infants de 3 a 10 anys, conduïda per alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD). No cal inscripció prèvia. Places limitades. Lloc de realització: Plaça de l’Atri.
Durada: 1 h

I de 20 a 23 h, Tapes teatrals, a l’Atri.
Les arts escèniques es combinen amb la gastronomia per oferir una mostra de tapes variades. Vine a descobrir la tapa Ibsen, Terra Baixa o Rusiñol, entre d’altres, i prova el gust del teatre. A la Plaça de l’Atri, exterior. Activitat no gratuïta.

Per a les visites guiades a la reserva i per als tallers cal fer la reserva prèviament a través de la web www.institutdelteatre.cat, del 14 al 18 de maig.

COM S’HI ARRIBA:

Metro: L3 (Poble Sec).
Bus: 55 i 121 (França Xica – Grases).
FGC: Espanya o Catalunya + metro L3 (Poble Sec).
Renfe: Pl. Catalunya o Sants + metro L3 (Poble Sec).
Bicing: Estacions 236 (França Xica, 42) i 386 (Av. Paral·lel, 164).