Notícies

Vibe Cast, de l’ETSAB, i Phosphens, de BAU, guanyadores ex aequo del premi Llum BCN 2020

El jurat internacional també ha fet una menció especial a la instal·lació El pati de la Montserrat, del Màster de disseny i producció d’espais de la UPC, i ha destacat «la capacitat de reflexió i l’excel·lència de totes les propostes»

El premi Llum BCN 2020, que atorga l’Institut de Cultura de Barcelona a la millor de les disset instal·lacions lumíniques creades per les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat per transformar un espai determinat, s’ha entregat aquest diumenge, 16 de febrer, en un acte celebrat a l’espai Àgora del festival, al Poblenou de Barcelona.

Les dues instal·lacions guanyadores han estat Vibe Cast, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), per «crear una coreografia que convida a la participació, l’originalitat del llenguatge i l’ús d’elements identitaris del barri», en paraules del jurat, i Phosphens, de BAU Centre Universitari de Disseny, una obra que ens convida a «reflexionar sobre la nostra petjada d’una manera poètica, plàstica i coherent amb el propi missatge».

Per la seva banda, la instal·lació El pati de la Montserrat, del Màster de disseny i producció d’espais de la UPC, ha obtingut una menció especial del jurat per «donar una nova vida a l’espai, per la seva capacitat transformadora i per l’enginy de la solució tècnica».

El jurat el formaven Elisenda Bonet, directora del 48 h Open House Barcelona; Albert Folch, director de Folch Design Barcelona; Xavier Matilla, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona; Anna Ramos, directora de la Fundació Mies van der Rohe, i Keith Watson, director artístic del Winter Lights Festival de Londres.

Maria Güell, comissària de Llum BCN 2020, ha afirmat en la seva intervenció que en el recorregut del festival «és difícil distingir entre les obres dels artistes professionals i les de les escoles», i ha felicitat tots els participants per la qualitat de les instal·lacions. «Ha estat un plaer molt gran», ha afegit la comissària.

La participació de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona a Llum BCN és un dels trets que distingeix aquest festival des que es va crear. Aquesta és la cinquena edició del premi Llum BCN, amb el qual l’Institut de Cultura reconeix la feina i l’entusiasme que els estudiants de Barcelona dediquen al festival de la llum, ja que transformen i doten de nous significats diversos espais urbans de la nostra ciutat.

Torna l’OffLlumBCN

Torna l’OffLlumBCN, en segona edició, un circuit d’instal•lacions lumíniques de petit format ideat per Poblenou Urban District. Un recorregut alternatiu que es focalitza en l’art lumínic experimental i en propostes d’espais locals per afavorir que no només es descobreixin els carrers, sinó els espais de creació i innovació que formen la comunitat creativa establerta al Poblenou. www.poblenouurbandistrict.com/off-llum-bcn-2020

Àgora, un punt de trobada i col•laboració per als creadors que participen en el Llum BCN

Tots el membres de la comunitat creativa del Llum BCN disposen d’un espai propi per inspirar-se, innovar, connectar-se i créixer. Es tracta de l’Àgora, ubicat a l’Hotel SB Glow, al carrer de Badajoz cantonada amb el carrer de Bolívia, un espai concebut especialment per al festival i ideat per Protopixel.

A Àgora, dissenyadors, artistes, creatius i estudiants disposen de nombroses activitats com ara conferències d’altres artistes i creatius d’arreu del món, panels, punts de trobada i una hackató dedicada a crear projectes lumínics en 24 hores de manera col·laborativa i amb l’ajuda de mentors nacionals i internacionals. El programa és el següent:

Divendres, 14 de febrer, de 15.00 a 15.45 hores: Llum BCN presenta Julio Le Parc, ho modera Irma Vila. De 16.00 a 16.45 hores: Llum BCN presenta United Visual Artists (UVA). De 17.00 a 17.45 hores: panel Llum i experiència, amb Ouchhh, MAOTIK, i Tigrelab, ho modera Sebastián Mealla C a les 18.30: trobada prèvia hackató

Dissabte, 15 de febrer. Espai Hackathon: de 10.00 a 20.00 hores: hackató Hack the LightUP

Sala de conferències: de 16.45 a 17.00 hores: presentació de l’app Llum BCN a càrrec de Big Robot. De 17.00 a 17.45 hores: presentació de l’obra Retour-aux-sources, de Mouawad Laurier. De 18.00 a 18.45 hores: Llum BCN presenta Tundra

Diumenge, 16 de febrer. Espai Hackathon: de 10.30 a 16.00 hores: sessió de treball del hackató Hack de LightUP

Sala de conferències: de 12.00 a 13.00 hores: entrega dels Premis als projectes dels estudiants. De 16.00 a 17.00 hores: presentació dels resultats de la hackató Hack de LightUP. De 17.00 a 18.00 hores: panel “Llum i espai”, amb Kurt Hentschläger i Moritz Behrens, ho modera Ana Drucker. De 18.00 a 18.45 Alex Saunier presenta: SNN#2 – Light/Space/Modulator: After Moholy-Nagy.

Llum BCN 2020 experimenta nous paisatges urbans i models de participació ciutadana amb un gran festival d’art lumínic

El Poblenou de Barcelona esdevindrà un gran laboratori del paisatge nocturn de la ciutat i convida tota la ciutadania a participar en un experiment col·lectiu que qüestiona els models preconcebuts sobre l’espai urbà. Els millors creadors d’art lumínic, cinètic i de tecnologies digitals vinguts d’arreu del món desafiaran els nostres sentits i eixamplaran els límits de les nostres percepcions en una experiència única.

Els dies 14, 15 i 16 de febrer, Barcelona celebra el festival Llum BCN 2020, un gran esdeveniment que convida la gent a ocupar i apropiar-se de l’espai públic, com una de les millors maneres d’exercir la ciutadania. Llum BCN és una festa i alhora un gran laboratori del paisatge urbà nocturn, en el qual experimentaran els més importants artistes i creadors internacionals de disciplines com el disseny d’il·luminació i d’entorns interactius, l’arquitectura, l’audiovisual expandit i les arts en viu.

Alguns d’aquests artistes basen les seves obres en l’observació i la recreació dels principis de la ciència, la natura i l’univers, com ara el memorable Museu de la Lluna, de Luke Jerram, una gran lluna flotant, en alta definició, que ha meravellat desenes de ciutats de tot el món. Pel que fa a United Visual Artists, un dels noms més importants de l’escena internacional de l’art i la tecnologia, ens presenta la instal·lació Musica Universalis, una imponent coreografia de moviment, llum i so que s’inspira en la mecànica dels objectes celestes.

Altres obres expandeixen els límits de la nostra percepció i construeixen autèntiques arquitectures de llum, com ara FIAT LUX, l’enrevessat laberint immaterial que el dissenyador Antoni Arola ha instal·lat a la gran sala del DHUB Barcelona. En una altra sala del mateix edifici, la instal·lació immersiva The day we left field, de Tundra, ens submergeix en una descàrrega d’estímuls d’alt impacte en un viatge a l’interior del nostre sistema nerviós. Però l’experiència més extrema i visceral d’aquesta edició és SOL, un autèntic desafiament als límits de la nostra percepció, obra del mestre Kurt Hentschläger.

Ouchhh Studio, un dels col·lectius d’artistes del codi informàtic més interessant del moment, ens enfronta a un monòlit d’imatges controlades per una intel·ligència artificial a la instal·lació Datamonolith_IA. Per la seva banda, Mécaniques discursives i Alba G. Corral obren noves vies per a l’art urbà i els visuals generatius.

Al contrari del que pot semblar, l’art lumínic i cinètic no ha nascut aquest segle com a conseqüència directa de la irrupció de les tecnologies digitals. Al llarg del segle XX hi va haver artistes que van utilitzar la llum, la imatge i el moviment per intervenir a gran escala a les ciutats mitjançant enginys mecànics. Al Museu Can Framis, Chris Salter i Alex Saunier reten homenatge a l’artista de la Bauhaus Lászlo Moholy-Nagy, recreant una de les seves idees, mai realitzades, més intrigants: el policinema.

A l’espai Ink Project, diversos creadors de la ciutat s’han unit per explicar, a través de diverses instal·lacions, actuacions i performances, la història dels visuals en directe abans dels ordinadors i el projector de vídeo. Finalment, la façana del DHUB, l’autèntica porta del festival, està reservada enguany a Julio Le Parc, un nom fonamental en la història de l’art del segle XX, per la seva contribució a moviments com l’art òptic i l’art cinètic.

Als artistes de prestigi reconegut, s’hi sumen les instal·lacions dels alumnes de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona, que alteren la percepció i el significat de l’espai urbà. Una aposta per la innovació i l’experimentació i un dels segells de Llum BCN, que el distingeix d’altres festivals lumínics.

Llum BCN no és només un festival de la llum. Per sobre del seu caràcter festiu, vol ser una oportunitat per fer-se preguntes, desafiar les visions preconcebudes del que ha de ser l’espai urbà i crear nous models de participació i convivència. Una reivindicació de la llum, la tecnologia digital i la imatge en moviment com a elements del paisatge urbà sense estar al servei de la comercialització de l’espai públic i el bombardeig de missatges al qual se’ns sotmet diàriament.El festival és ple de secrets, sorpreses i imatges inèdites difícils de tornar a veure, que tenyeixen racons quotidians. Llum BCN us convida a posar-vos el calçat més còmode que tingueu i a perdre-us explorant els carrers il·luminats del Poblenou.