Notícies

Llum BCN torna a fer brillar els carrers de Barcelona

Artistes d’arreu del món i nous talents emergents tornen a transformar els carrers i altres espais del Poblenou en un laboratori urbà de creació de llum. Un experiment col·lectiu que desafia els sentits mentre fomenta la reflexió a través de l’art sobre qüestions com la intel·ligència artificial, l’excés d’informació, la recopilació massiva de dades o l’alimentació, alhora que altera i qüestiona els models d’espai urbà tradicionals.

Del 4 al 6 de febrer, el festival de la llum de Barcelona torna a il·luminar carrers, places, façanes i altres espais públics del Poblenou. Això sí, amb totes les precaucions necessàries i sempre seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. Recordem que l’edició anterior va estar marcada per les fortes mesures de prevenció de la covid-19, que van obligar a celebrar-lo al novembre, nou mesos després del que tocava, i en un format més íntim. Enguany visitaran Llum BCN artistes com Trevor Paglen, el prestigiós creador nord-americà que posa en evidència els prejudicis amb els quals es formen les intel·ligències artificials a la instal·lació Faces of ImageNet; l’alemany Ulf Langheinrich, que amb l’obra OSC-B utilitza una gran pantalla que es reflecteix sobre l’estany del Museu del Disseny, o el col•lectiu Tundra, que utilitza una sèrie de projectors hologràfics a Row, una obra que tracta el llenguatge i el diàleg. Del nostre país hi participa el prestigiós Antoni Miralda, amb una llarga trajectòria internacional, que relaciona art i alimentació a La Formigonera del PobleNew: Balada per a un estómac, l’obra que divendres 4, el primer dia del festival, circularà pels carrers del barri. Jordi Canudas, per la seva banda, ens proposa Xocolata amb llum, una instal•lació en què la llum fon la xocolata en directe i convida el públic a degustar-la. Seguint amb els artistes locals de prestigi internacional, l’equip de Domestic Data Streamers fa una exploració lumínica de l’allau d’informació irrellevant que ens inunda cada dia a través de les xarxes, mentre que Juan Pablo Ramírez ens presenta Olorama, una oda a les aromes que s’utilitzen com a constructores d’imatges a la ment. Els artistes i creadors Toni Arola, Raúl Goñi, Cabosanroque, Mariona Benedito, CUBE.BZ, Cristian Rizzuti, Julián Álvarez i l’estudi Protopixel també desafiaran els nostres sentits en aquest laboratori col·lectiu en què conflueixen l’art, l’arquitectura, el disseny i la il·luminació per reivindicar el poder de la llum com a mitjà d’expressió. Però a Llum BCN no tots els artistes són reconeguts: a les creacions professionals s’hi sumen les instal·lacions dels alumnes de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona, que amb l’alta qualitat demostrada en les edicions anteriors tornen a alterar la percepció i el significat de l’espai urbà. Una aposta per la innovació, l’experimentació i el talent emergent que ha esdevingut un dels segells de Llum BCN i que el distingeix d’altres festivals lumínics. En definitiva, un festival de la llum que torna a brillar en el seu medi natural, els carrers i espais públics del Poblenou de Barcelona, per eixamplar els límits dels nostres sentits i compartir una nova manera de viure i participar en l’espai públic.

A Nature, d’ELISAVA, i Hogar, de l’ETSAB, guanyadores ex aequo del premi LLUM BCN 2022

El jurat multidisciplinari ha valorat la qualitat artística, tècnica, i la relació amb l’espai de les dues instal·lacions guanyadores, i ha elogiat l’alt nivell de totes les obres que «han configurat un meravellós parc d’escultures de llum»

El premi LLUM BCN 2022 que atorga l’Institut de Cultura de Barcelona a la millor de les 16 instal·lacions lumíniques creades per les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat, s’ha entregat aquest diumenge, 6 de febrer, en un acte celebrat al Poblenou de Barcelona, escenari del festival. Les dues instal·lacions guanyadores han estat A Nature, d’ELISAVA (Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona), per la seva «precisió, subtilesa, sobrietat, i pel diàleg generat entre l'artifici i la natura», en paraules del jurat, i Hogar de l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona), per «la capacitat de crear un espai a través de la llum, la calidesa aconseguida i la interacció amb el públic». A diferència d’edicions passades, enguany el jurat no ha fet cap menció especial perquè «no ha estat possible, ni seria just destacar cap proposta per sobre de les altres» i ha elogiat l’alta qualitat de totes les instal·lacions que «han configurat un meravellós parc d’escultures de llum durant aquestes tres nits d’hivern». El jurat el formaven Xevi Bayona, arquitecte, creador i director artístic del festival Lluèrnia d’Olot; Alba G. Corral, artista visual, desenvolupadora de codi i docent; Maria Mauti, directora de cinema documental i graduada en Filosofia; Max Milà, artista i dissenyador, i Carme Ribas, arquitecta i professora de projectes arquitectònics. La participació de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona a LLUM BCN és un dels segells propis que distingeix aquest festival des de la seva creació. Aquesta és la setena edició del premi LLUM BCN amb el qual l’Institut de Cultura fa un reconeixement a la feina i l’entusiasme que els estudiants de Barcelona dediquen al festival de la llum.