Notícies
Més de 60.000 persones celebren la cultura gastronòmica i de mercat a la Fira Mercat de Mercats 2025
La plaça de les Glòries Catalanes ha tornat a convertir-se aquest cap de setmana en l’epicentre de la cultura gastronòmica barcelonina amb la celebració de la catorzena edició de la Fira Mercat de Mercats, que ha reunit prop de 60.000 visitants al llarg de tres dies dedicats a la promoció dels mercats municipals, al producte local, la sostenibilitat i la gastronomia.
Impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), i amb la col·laboració de la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM), la fira ha recuperat enguany la seva ubicació a les Glòries, després de la remodelació de l’espai, consolidant-se com una de les grans cites gastronòmiques de la ciutat.
Per primer cop, la fira s’ha inaugurat amb un pregó a càrrec del periodista Òscar Dalmau, qui ha reivindicat el valor dels mercats com a “veritables estructures d’estat” i ha destacat que “tornar als mercats no és només una qüestió de nostàlgia, sinó una necessitat en termes de cohesió social i vida de barri”. Segons ell, comprar al mercat “no és caprici, és salut”, és cuidar-se i cuidar el medi ambient, respectant les temporades i donant valor als productors. Ha definit el pregó com “un homenatge als comerciants”, que coneixen els clients, els aconsellen i generen una relació de confiança “insubstituïble”. Dalmau ha recordat que el mercat és “el cor del barri” i un motor per al comerç local, i ha remarcat que reduir emissions i apostar per models de consum sostenibles “són deures que no podem ajornar”. “Cada cop que triem comprar al mercat fem un acte social i polític: decidim quin model de ciutat i d’economia volem.”
La tinenta d’alcaldia i presidenta de l’IMMB, Raquel Gil, ha celebrat la recuperació d’aquest espai a les Glòries, i ha subratllat la importància de la Fira Mercat de Mercats com a “espai per reivindicar el paper dels mercats municipals com a motors econòmics, com a espais de cohesió social i punts de trobada i intercanvi de coneixement, promotors d’una alimentació saludable, sostenible i de qualitat”. Gil ha destacat les novetats d’enguany, com l’adhesió a la celebració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, la participació de xefs i representació de l’altra gastronomia, les iniciatives de gastronomia inclusiva i la participació de les dones “que, des dels mercats, les cuines o els seus propis projectes fan valdre el seu talent, la seva experiència i el seu compromís amb la tradició i la innovació”, fent referència a iniciatives com Les Gastrosàvies o De la mar al mercat, del mercat al plat, entre d’altres, per acabar la seva intervenció convidant tota la ciutadania a participar-hi i visitar Mercat de Mercats.
Els mercats, protagonistes
Deu mercats alimentaris han participat en aquesta edició amb setze parades de producte fresc: fruites i verdures, llegums, especialitats, xarcuteria, olives, peix, carn i productes de temporada. Els visitants han pogut tastar i comprar directament al recinte, i fins i tot cuinar els productes a la zona de brases habilitada per a l’ocasió.
També hi ha tingut un paper destacat el Mercat dels Encants, que enguany ha commemorat el 60è aniversari del concert dels Beatles a Barcelona amb activitats culturals i familiars, reafirmant la diversitat i la vitalitat dels mercats no alimentaris de la ciutat.
Mercat de Mercats, un aparador viu dels Mercats de Barcelona
Els dies 17, 18 i 19 d’octubre la plaça de les Glòries acollirà la 14a edició de la Fira Mercat de Mercats, la gran festa dels mercats de Barcelona, del producte i de la gastronomia, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), amb la col·laboració de la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM).
Enguany, la Fira recuperarà la ubicació a la plaça de les Glòries, un espai que tot just s’acaba de reformar i ja s’ha convertit en un centre neuràlgic de la ciutat.
Un any més, Mercat de Mercats tornarà a ser un aparador fidel de la xarxa de Mercats Municipals de Barcelona, per reivindicar el paper fonamental dels mercats com a autèntics motors econòmics, centres de cohesió social i dinamitzadors dels barris. Com a principals representants del comerç local de proximitat, els mercats són un punt de trobada entre productors, comerciants i veïnat, que contribueixen a promoure l’alimentació saludable, la dieta mediterrània i la compra conscient.
La tinenta d’alcaldia i presidenta de l’IMMB, Raquel Gil, subratlla la importància de la Fira Mercat de Mercats com a “una celebració de la cultura gastronòmica i del comerç de proximitat que defineix Barcelona i els seus barris”. “Els mercats són molt més que punts de venda: són espais de trobada i d’intercanvi de coneixement i d’innovació culinària, i la fira permet mostrar tota aquesta riquesa a la ciutadania”, apunta.
Enguany, la fira s’emmarca en la celebració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement internacional atorgat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que posa en relleu l’excel·lència alimentària i gastronòmica del territori. Així, l’Aula Gastronòmica acollirà showcookings d’alta gastronomia i una presentació del cicle Mercats de Forquilla, que durant tot l’any se celebra a la ciutat per commemorar aquest reconeixement.
La Fira Mercat de Mercats torna el pròxim octubre a la plaça de les Glòries Catalanes
Els dies 17, 18, i 19 i d’octubre la plaça de les Glòries Catalanes tornarà a acollir la Fira Mercat de Mercats, la gran festa per celebrar els mercats de Barcelona i la gastronomia de proximitat i sostenible. Es tracta de la catorzena edició de la Fira i la tercera que se celebra en aquesta ubicació.
Durant aquests dies, la plaça tornarà a omplir-se dels millors productes dels comerciants dels nostres mercats i del territori, acompanyats de les propostes dels restaurants de la ciutat, música i activitats per a tota la família.
Tallers, tastos, xerrades, música i activitats ompliran el programa dels tres dies de la fira. A l’Aula Gastronòmica es realitzaran tallers, showcookings d’alta gastronomia i presentacions; i a l’Espai Infantil trobarem activitats familiars i jocs. Les tres jornades estaran amenitzades amb actuacions musicals.
Enguany comptarem també amb un espai amb barbacoes on els visitants podran cuinar els productes frescos adquirits als estands que els comerciants dels mercats tindran a la Fira. A la zona de restauració, es podran degustar delicioses tapes elaborades pels bars de mercat i restauradors locals, maridades amb vins, caves, cerveses i altres begudes que se serviran a les barres.
L’objectiu de la fira és reivindicar el paper dels mercats com a motors econòmics i socialitzadors dels barris, així com promoure valors com la sostenibilitat i el consum de productes de proximitat.
Enguany, la Fira s’emmarca en la celebració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement atorgat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) a l’excel·lència alimentària i gastronòmica del territori. L’Aula gastronòmica de Mercat de Mercats també serà escenari d’un dels showcookings de cicle Mercats de Forquilla, que durant tot l’any se celebra a la ciutat per commemorar aquest reconeixement.
Guardeu-vos la data!
Dates i horaris de la fira
17 d’octubre, d’11 a 22 h
18 d’octubre, d’11 a 22 h
19 d’octubre, d’11 a 21 h