Notícies

Més de 100.000 persones visiten durant tres dies una edició de Mercat de Mercats que celebra l’alta gastronomia del territori

Més de 100.000 persones han passat entre divendres 20 d’octubre i diumenge 22 d’octubre per la dotzena edició de la fira Mercat de Mercats, que per primer cop s’ha instal·lat a la plaça de Catalunya per celebrar la festa dels mercats de Barcelona i de la gastronomia de proximitat i sostenible amb la ciutadania.

Durant tres dies, tretze comerciants i comerciantes de diversos mercats de la ciutat s’han traslladat a l’esdeveniment per portar-hi els seus productes de qualitat i de proximitat (fruites i verdures, llegums, especialitats, xarcuteria, fruits secs, olives, peixos i carns…), donant a conèixer el tracte especialitzat que caracteritza els mercats a tothom qui s’hi ha volgut acostar. I, a més, els visitants han pogut gaudir d’una zona de barbacoes per poder cuinar al moment els productes adquirits a les xarcuteries, peixateries i verduleries del recinte.

Enguany, la fira ha volgut donar una especial importància a l’alta gastronomia a través del programa ‘El teu mercat té una estrella’, que divulga l’excel·lència gastronòmica de Barcelona i posa de relleu valors com l’experimentació, la innovació i el treball amb el producte de proximitat. S’ha pogut assistir a showcookings dels germans Sergio i Javier Torres del restaurant Cocina Hermanos Torres, Oriol Castro del Disfrutar, Alejandra Ormeño de l’Ají, Raül Balam del Moments, Francesc Beltri i Nicolás de la Vega del Slow&Low i el xef Rafa de Bedoya de l’Aleia. Els mercats de Barcelona han estat els proveïdors dels ingredients utilitzats en aquests showcookings, i també ho seran dels productes que se serviran a la Gala Michelin que se celebrarà a finals de novembre.

La regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, ha destacat que “els mercats són garants de la proximitat, de la qualitat i de la professionalitat. Els mercats generen barri i fan que siguin més forts. Amb el programa ‘El teu barri té una estrella’, volem apropar l’alta gastronomia a la ciutadania. La Fira Mercat de Mercats ha estat tot un èxit i una mostra de l’orgull que representen els Mercats per la ciutat de Barcelona”.

A banda dels showcookings d’alta gastronomia, durant el cap de setmana, l’Aula de Mercat i l’Espai Infantil han estat l’escenari de més de 20 activitats, entre ponències, tallers, espectacles, tasts i presentacions: hem elaborat hamburgueses amb el Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, hem après sobre la carn de cavall amb el Mercat de Provençals, hem preparat pasta i gelats artesans, i hem degustat vins i cerveses, entre d’altres. A més, la Fira ha apostat per la conscienciació amb el Banc dels Aliments, la cuina eficient amb la fundació Espigoladors i la cuina amb plantes oblidades amb el Col·lectiu Eixarcolant.

A l’Espai Familiar els nens i nenes han pogut gaudir de jocs, contes i activitats relacionades amb el món del producte i els mercats de la mà de ‘El Culturista’. En aquesta edició, els més petits han après la importància de menjar fruita i hortalisses de la mà de la Unió de Pagesos de Catalunya, amb el taller “Disfruitala”, i de Mercabarna, amb l’activitat “Cinc al dia”.

L’edició d’enguany ha comptat també amb la presència dels mercats no alimentaris de la ciutat, representada amb el Mercat dels Encants – Fira de Bellcaire. Un any més, la Fira ha tingut l’espai “Productes de proximitat”, on diferents denominacions agroalimentàries catalanes han mostrat les seves bondats.

La Fira ha estat amenitzada amb diferents espectacles i actuacions musicals de Dan Peralbo i el Comboi, Selva Nua, Meritxell Neddermann, Pale Moon i Maria Jaume, emmarcades en la campanya ‘Sons de ciutat’.

La Fira Mercat de Mercats ha estat impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) i amb la col·laboració de la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM).

Finalitza la dotzena edició de la Fira Mercat de Mercats amb tallers, música i molta gastronomia!

Avui ens acomiadem de la dotzena edició de la Fira Mercat de Mercats, que s’ha estrenat per primera vegada a la plaça de Catalunya de Barcelona.

A les 12.15 h ens hem endinsat en la cuina de l’Slow & Low de la mà dels xefs Francesc Beltri i Nicolás de la Vega, que ens han preparat 6 receptes: bao amb guisat de calamar, miso blanc i salsa verda; royal amb alga codium, curri verd amb pèsols, pil-pil de tripa de bacallà i herbes; carabiner amb sambal balinés, menier de cava i aire de julivert; ànec amb salsa “recado negro”, i un pa de pessic elaborat a partir d’oli d’oliva, vi Cream de Jerez, pera i formatge Payoyo barrejat amb xocolata blanca. Segons ells, la seva tècnica es basa en temporada, memòria, tradició i mètode. La seva essència és el mar i són grans amants de l’acidesa, del picant i de l’umami.

Abans de dinar, ens hem preparat per la Castanyada amb un taller de panellets de la mà de Frit Ravich. Ens han explicat, pas a pas, com elaborar panellets amb base de moniato i cobertura de pinyons, ametlles o coco, i també hem cuinat cookies amb ametlla mòlta, crema de cacauet, iogur, xarop d’atzavara i xips de xocolata.

Després del taller, hem pogut gaudir de les tapes delicioses dels restauradors de la ciutat que s’han desplaçat aquest cap de setmana a la fira: Ca la Nuri, Dos Pebrots, Nectari, Warike, Acid Bar, Babula, La Dramerie, Per Feina, Kao Street Food, Rasoterra, Trikini i The Fish & Chips Shop.

A les 16 h, el xef Rafa de Bedoya, del restaurant Aleia, guardonat amb una estrella Michelin, ha apropat la seva proposta gastronòmica a les persones assistents a través d’una elaboració molt especial: les salses. Al restaurant, basen la seva tècnica de cuina en un procés creatiu que combina tècnica, tradició i producte i converteixen la tradició en avantguarda. Durant la sessió, ell i el seu equip han preparat ‘pagre de Conil amb gazpachuelo’ d’anxova i musclos, rap madurat amb foyot de fricandó i escamarlà amb beurre blanc de vi amontillat. 

 

Tot seguit, ha arribat el torn de la pasta fresca amb Smeg, i hem après a preparar "espagueti ala chitarra", un plat provinent del centre d’Itàlia, on les àvies preparaven aquesta pasta amb eines fetes de cordes que recorden a les cordes d’una guitarra.

A les 18.15 h, després d’un bon dinar i unes bones postres als estands de restauració de la Fira, hem participat en un taller de còctels amb Royal Bliss i, a continuació, en una degustació de vins catalans de la mà de l’INCAVI.

Igual que la resta de dies, a l’Espai Infantil i l’escenari, els nens i nenes han pogut participar en les activitats d’El Culturista: contacontes, ioga i il·lustració, “superpoderes del arte”... A més, a primera hora, els més petit de la casa han començat el dia amb un taller d’hamburgueses a càrrec del Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, juntament amb Carns Cinta del Mercat de la Concepció. Els nens i nenes han pogut elaborar la seva pròpia hamburguesa de vedella amb formatge i ceba, mentre els han explicat la importància de menjar carn i d’anar a comprar al mercat.

 

Avui hem pogut gaudir també dels concerts de Pale Moon i de Maria Jaume i de la sessió de Salvadiscos per acomiadar la Fira de la millor manera!

 

Us donem les gràcies per acompanyar-nos durant aquests tres dies de tallers, showcookings, xerrades, activitats infantils i, sobretot, gastronomia de mercat. Hem omplert la plaça de Catalunya d’una àmplia varietat de productes de proximitat -fruites i verdures, carn, peix, llavors i fruits secs, olives…-, de restaurants de la ciutat i del coneixements dels experts que han compartit el seu talent i el seu coneixement a l’Aula amb nosaltres. Aquests dies ens hem apropat a l’alta gastronomia de la mà de xefs guardonats amb Estrelles Michelin, hem après sobre productes de temporada i hem degustat vins, còctels i cerveses, entre moltes d’altres.

Ens veiem l’any que ve a la pròxima edició de la Fira Mercat de Mercats per celebrar de nou la gastronomia de mercat i proximitat. Mentrestant, ens trobem als mercats!

Seguim amb el segon dia de la Fira Mercat de Mercats a la plaça de Catalunya!

La fira ha inaugurat la seva programació amb la xerrada ‘Gastronomia i creativitat’, a càrrec del xef Oriol Castro del restaurant Disfrutar, guardonat amb dues estrelles Michelin i considerat el millor restaurant d’Europa i el segon del món. Durant la sessió, el cuiner ha compartit els seus records als mercats de l’Estrella, la Boqueria i el Ninot i ha explicat que la cuina és sinònim d’emoció, amistat, personalitat i evolució. De la mà del xef Nil Dulcet ha preparat dues elaboracions amb anxoves i sardines, i ha apropat a les persones assistents a alguns dels plats més reconeguts del seu restaurant,  la fulla de bolets cruixents i rovellons secs, tonyina amb greix de vedella, ous ferrats de diferents sabors o l’esferificació Deluxe

Durant el matí, els nens i nenes han pogut participar en diverses activitats infantils (cuinetes, literatura gastronòmica, ioga i i il·lustració…) i han gaudit també d’un taller de la mà de Mercabarna sobre la campanya ‘5 al dia’, que promou la importància de menjar 5 racions diàries de fruita o hortalisses: han elaborat una amanida de tardor amb diferents productes de temporada. 

A les 12.15 h hem gaudit del showcooking de la xef Alejandra Ormeño del restaurant Ají, reconeguda per la guia Michelin. Ha preparat dues propostes de cuina nikkei, una fusió de gastronomia peruana i japonesa: un “tiradito de tonyina” i unes vieires a l’ají. La xef ha remarcat la importància dels productes de temporada i de proximitat en la gastronomia, sent aquests la base d’una bona cuina.

Hem seguit la jornada amb una xerrada magistral sobre la carn de cavall amb Juan Antonio Ortiz, comerciant del Mercat de Provençals, que ens ha explicat les propietats d’aquest tipus de carn i diverses recomanacions a l’hora de comprar-la i consumir-la.

A continuació, hem gaudit del taller ‘Cuina eficient: formes d’aprofitar el temps i els recursos’ de la mà de la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari d'una forma transformadora. Durant la sessió, hem après a cuinar croquetes de cigrons amb arròs, pastanaga i moniato, elaborades a través de la tècnica d’aprofitament alimentari. També hem après trucs i consells per tal de reduir el malbaratament alimentari, com la utilització d’una bossa per congelar les restes de les verdures per elaborar caldos. 

Eixarcolant és un col·lectiu que té per objectiu fomentar un model de producció, distribució i consum més sostenible, ètic i just, servint-se de la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Amb l’Adriana i la Karine hem après sobre plantes oblidades, com la ruca silvestre de flor groga i les borraines, i les hem aplicat en quatre receptes diferents: una truita d’ortiga i formatge de cabra, un hummus de carabassa amb flors, una amanida de fulles tendres i una maionesa amb ravenissa blanca.

 

A les 17.30 h, hem assistit al showcooking del xef Raül Balam, del restaurant Moments, que compta amb dues estrelles Michelin. En aquest establiment són especialistes en menús temàtics i, en aquesta sessió, ens ha preparat quatre plats inspirats en La Volta Ciclista i quatre de les seves parades: Múrcia, Granada, Madrid i Saragossa. El plat de Múrcia ha estat un “zarangollo”, un remenat d’ous amb ceba, carabassó i ous, però versionat! El de Granada, un plat amb ajoblanco i jubz farcit d’herbes (alfàbrega, menta i anet) i hummus de llenties, i el de Madrid, una espècie de ‘cap i pota’ però amb tripa de bacallà. Hem acabat amb unes postres delicioses que versionen la fruita d’Aragó, banyada en xocolata, i amb mel i cacau amb oliva deshidratada.

 

Per acabar, ens hem acomiadat del segon dia de la Fira Mercat de Mercats amb un concert de l’artista Meritxell Neddermann, una degustació de vins a l’aula de la mà de l’INCAVI i la sessió del DJ Guille de Juan.

 

I encara queda un dia sencer de Fira! Demà us esperem a la plaça de Catalunya per gaudir d’un showcooking d’alta gastronomia a les 12 h a càrrec dels xefs Francesc Beltri i Nicolás de la Vega del restaurant Slow & Low, un taller creatiu de fruita seca a les 13.30 h, un showcooking d'alta gastronomia a càrrec del xef Rafa de Bedoya del restaurant  Aleia a les 16 h, un taller de pasta fresca a les 17 h, un taller de còctels a les 18.15 h i una degustació de vins catalans a les 19.30 h. A més a més, els petits de la casa s’ho passaran d’allò més bé amb un taller d’hamburgueses, contacontes i tallers de ioga i il·lustració.  I no ens podem oblidar de la música en directe, amb les actuacions de Pale Moon a les 13 h, Maria Jaume a les 18 h i sessions de DJ. 

Arrenca a la plaça de Catalunya Mercat de Mercats, la fira dels mercats de Barcelona i del producte de proximitat!

Comença una nova edició de la Fira Mercat de Mercats! Un cap de setmana ple de tallers, xerrades, activitats infantils, comerços de mercat, productors de proximitat i tapes de restauradors de la ciutat… Aquest any ens estrenem a la plaça de Catalunya i, com a novetat, acollirem els showcookings de xefs de renom de l’alta gastronomia del territori.

La fira ha inaugurat la seva programació d’actes a les 11 h amb una xerrada de conscienciació sobre la lluita contra el malbaratament alimentari de la mà de la Fundació Banc dels Aliments. L’Oriol Dolader, cap de logística de l’entitat, ens ha parlat dels diferents programes de recuperació d’excedents de la indústria alimentària que tenen en marxa. Per exemple, transformen fruita sobrant en sucs i recullen minves de supermercats, mercats i Mercabarna. Quan llancem aliments, malbaratem l’energia, el sòl i l’aigua que s’han utilitzat per produir-los, transformar-los i distribuir-los.

A continuació, hem seguit la jornada amb un tast de cerveses de la mà d’Estrella Damm, en què n’hem pogut degustar diferents varietats i aprendre tot allò que s’ha d’analitzar quan tastem cerveses: el perfil visual, l’aroma i el sabor.

A les 14.30, hem gaudit del taller “Com fer gelats a casa” de la mà de Delacrem, en què el fundador de la marca, Massimo Pignata, ens ha ensenyat com elaborar a casa el seu best seller: el gelat de festuc, mató i safrà, un dolç amb molt de sabor elaborat amb productes de proximitat.

A la tarda, els germans Sergio i Javier Torres, del restaurant Cocina Hermanos Torres, guardonats amb tres estrelles Michelin, han arrencat el cicle de showcookings d’alta gastronomia de Mercat de Mercats. Han preparat diferents plats amb peix, comprat al mercat: esqueixada, llobarro a la sal, bacallà al pil pil… Els dos són grans amants dels mercats i els han visitat des de ben petits, acompanyats de la seva àvia: “Els mercats són el pols de tot el que passa a la ciutat”.

 

Durant tot el dia, els nens i nenes han pogut gaudir de les activitats infantils de l’Espai Infantil: joc lliure amb cuinetes, espai literari amb llibres de cuina i mercats, tallers de ioga i il·lustració per moure el cos… A més, a les 17 h han pogut participar en el taller DISFRUITALA de la mà de la Unió de Pagesos de Catalunya, en què hem parlat sobre la importància de menjar fruita de la forma més divertida: amb molta màgia i música!

 

Per acomiadar-nos de la primera jornada, hem ballat amb Dan Peralbo i el Comboi i amb la sessió de DJ de Diego Armando. Demà podrem gaudir de les actuacions de Selva Nua i Meritxell Neddermann, i diumenge de Pale Moon i Maria Jaume.

 

Demà ens espera un dia carregat de showcookings, degustacions, tallers i moltes sorpreses més! 

Donarem la benvinguda al segon dia de la fira a les 11.15 h amb una xerrada sobre gastronomia i creativitat a càrrec del xef Oriol Castro, del restaurant Disfrutar. Seguirem amb un showcooking d’alta gastronomia a càrrec de la xef Alejandra Ormeño, del restaurant Ají, i amb una xerrada sobre la carn de cavall amb Juan Antonio Ortiz del Mercat de Provençals. Al migdia aprendrem sobre cuina eficient amb Espigoladors i sobre plantes oblidades amb el col·lectiu Eixarcolant. A les 17.30 h, coneixerem a fons la gastronomia del xef Raül Balam, del Moments, i acomiadarem el dia amb una degustació de vins catalans.

No us ho perdeu! Recordeu que ens trobareu d’11.00 a 22 h a la plaça de Catalunya per celebrar junts la gastronomia de mercat, de proximitat i de temporada! Mentrestant, us deixem amb el vídeo resum de la primera jornada!

Coneix els comerciants de la dotzena edició de la fira Mercat de Mercats!

Els dies 20, 21 i 22 d’octubre la plaça de Catalunya acollirà per primera vegada la dotzena edició de la Fira Mercat de Mercats, la gran festa dels mercats de Barcelona, el producte i la gastronomia de proximitat i sostenible. Un espai de trobada i de transmissió de la cultura gastronòmica de mercat de la mà de comerciants, xefs i prescriptors.

Durant la fira, comptarem amb representants de diferents mercats de la ciutat que oferiran el millor producte de qualitat de les diferents categories: fruites, verdures, llegums, especialitats, xarcuteria, olives, pesca salada, peix i carn.

A més, els productes frescos comprats durant la fira, com la carn, el peix i les verdures, es podran cuinar al moment en un punt habilitat per a barbacoes!

En aquesta edició de Mercat de Mercats 2023, podrem gaudir de:

  • Fruites i verdures amb la parada de Fruites Germans Cuevas del Mercat de la Concepció, que oferirà productes de temporada amb diferents classes de bolets com rovellons, rossinyols, trompetes, ceps... i sucs de fruita naturals com de maduixa i plàtan o préssec amb mango.
  • Carn i embotits amb la Carnisseria Gallifa del Mercat Felip II, que oferiran una demostració dels seus productes, com vedella, hamburgueses i elaborats com botifarres artesanes. També Món Ibèric del Mercat de la Mercè, amb productes ibèrics, pernil, formatges, botifarra negra i blanca, bull, llonganissa, broquetes i entrepans. Per últim, comptarem amb De Cruz Morales del Mercat del Ninot.
  • Olives i conserves amb Olives Francesc del Mercat de la Boqueria, Torres Olives i Conserves del Mercat de Santa Caterina, i Ca la Rat del Mercat del Ninot, que oferiran tota classe d’olives i les seves millors especialitats, banderilles, conserves i tapes.
  • Peix i pesca salada amb la Peixeteria Leyva del Mercat de Sants i amb Pesca Salada Rosa Marina del Mercat de Santa Caterina, que oferiran un tast de musclos, d'ostres i de gambes salades, sardines a la planxa, i peix de temporada com la sèpia.
  • Aperitius, truites, olives, gildes, i molt més amb Only Granel del Mercat de Sant Gervasi.
  • Una gran varietat de croquetes, truites, empanades i tapes amb Cuinats Josep del Mercat de Santa Caterina.
  • I tota mena de sales amb Soley Ecoriginal del Mercat de la Boqueria.

A més, també comptarem amb la presència de diferents parades del Mercat de Provençals, i amb la representació dels mercats no alimentaris amb el Mercat dels Encants – Fira de Bellcaire, el qual coincidint amb la celebració del 10è aniversari del mercat, farà una commemoració als Rolling Stones a través de diverses figures.

La Fira també comptarà amb un espai per a productors i artesans de Catalunya, en què diferents denominacions agroalimentàries catalanes mostraran els seus productes, i amb una zona de restauració per a diferents locals de la ciutat, que oferiran tapes a 3 i 5 euros: Ca la Nuri, Dos Pebrots, Bar Alegria, Nectari, Warike, Acid Bar, Babula, La Dramerie, Per Feina, Kao Street Food, Trikini i Rasoterra.

Us esperem els dies 20, 21 i 22 d’octubre per gaudir dels tallers sobre gastronomia i mercats, de la restauració de proximitat i de la millor música en directe!

La plaça de Catalunya acollirà la Fira Mercat de Mercats del 20 al 22 d’octubre

Aquest any, la fira es trasllada de la plaça de les Glòries a la plaça de Catalunya, al cor de la ciutat

Els dies 20, 21 i 22 d’octubre celebrarem la 12a edició de la Fira Mercat de Mercats a la plaça de Catalunya, la gran festa dels mercats de Barcelona, el producte i la gastronomia de proximitat i sostenible.

Enguany estrenem una nova localització, que s’omplirà dels millors productes dels comerciants dels nostres mercats, acompanyats dels restauradors locals i dels productors del territori. 

Durant tres dies de fira, els assistents podran gaudir de tallers, música i activitats relacionades amb els mercats i la gastronomia. A l’Aula es realitzaran tallers, degustacions, showcookings de xefs de renom i presentacions. A l’Espai Infantil els més petits podran gaudir de tota mena d’activitats i jocs. A més, les tres jornades estaran amenitzades amb actuacions musicals per a tota la família.

Igual que en les edicions anteriors, enguany comptarem també amb un espai amb microones i barbacoes on els visitants podran escalfar, cuinar i menjar la carn, el peix i les verdures “in situ”. A la zona de restauració, es podran degustar delicioses tapes elaborades per restauradors locals, maridades amb vins, caves, cerveses i altres begudes que se serviran a les diferents barres.

Guardeu-vos la data, no us ho podeu perdre!

Dates i horaris de la fira

Divendres 20 d’octubre, d’11.00 a 22.00 h

Dissabte 21 d’octubre, d’11.00 a 22.00 h

Diumenge 22 d’octubre, d’11.00 a 21.00 h