Cara i creu de la personalitat de Tierno Galván

Tierno Galván, Narcís Serra i altres autoritats convidades a les festes de San Isidro del 1981. © Imagen Fotógrafos / Biblioteca Pública Arús

L’any 2012, el fill d’Enrique Tierno Galván va fer donació de l’arxiu personal del seu pare a Barcelona, en concret, a la Gran Logia Simbólica Española i a la Biblioteca Pública Arús, especialitzada en francmaçoneria i moviment obrer. L’Ajuntament de Barcelona va signar un conveni amb la Fundació Catalunya Europa per a l’estudi i la divulgació del fons, que s’ha concretat en un llibre d’Àlex Masllorens que ara es publica.

La nit de Nadal de l’any 1985, Enrique Tierno Galván, alcalde de Madrid, ja estava molt malalt, en fase terminal, per un càncer de ronyó. Però això no va ser obstacle perquè, desoint el consell de metges i amics, fes el que havia fet les últimes sis nits de Nadal: visitar els treballadors municipals del torn de nit. Seguint les seves ordres, l’hi van haver de portar, però, en arribar a la Cibeles, passada la mitjanit, no va poder continuar perquè es va desmaiar. Va morir tres setmanes després.

És un dels episodis recollits per Àlex Masllorens al llibre que acaba de publicar sobre el genio y figura de qui va saber cultivar una imatge d’avi dialogant i comprensiu. Conegut popularment com “el viejo profesor”, no sempre, però, tenia el tracte fàcil i amable que la gent n’imaginava. Es comportava com allò que se’n diu un senyor, sobretot amb les senyores, però li agradava deixar clar als altres senyors que ell estava per damunt seu. En una ocasió en què Tierno havia convidat formalment a visitar-lo Rafael Escuredo, que era el president de la Junta d’Andalusia, li va deixar anar, en saludar-lo: “Y usted, ¿de qué ciudad es alcalde?”. Escuredo es va enfadar i va fer el gest de marxar. Narcís Serra, que hi era present, va haver d’arreglar el desperfecte com va poder i va convèncer el president d’Andalusia que es quedés.

Portada del llibre Portada del llibre

A l’altre extrem, Ana Tutor, la cap de gabinet de Tierno, havia explicat que, en funció del seu càrrec, entrava cada dia diverses vegades al despatx de l’alcalde, i que mai no va deixar de sorprendre-la que sempre s’aixequés de la cadira per acompanyar-la fins a la porta i acomiadar-la.

Àlex Masllorens ha anat més enllà dels materials del fons de Tierno Galván, al seu llibre, i ha aportat informacions tretes d’altres publicacions, d’articles de premsa i de les seves pròpies converses amb representants municipals; això ha convertit el volum en una biografia amena, i ben documentada, de qui fou alcalde de Madrid.

L’autor va conèixer de prop Tierno i no ho amaga. El llibre inclou una fotografia de tots dos a la taula del míting central del Partit Socialista Popular (PSP) Català a les primeres eleccions generals, al Palau d’Esports de Barcelona. Això no és obstacle perquè abordi al llibre els clarobscurs de la carrera política i la personalitat real de Tierno Galván —com ara la seva relació durant uns anys amb serveis d’intel·ligència nord-americans— i, a la vegada, aporti informació original per al lector català sobre el que el subtítol anuncia: “La rivalitat Madrid-Barcelona dels primers ajuntaments democràtics”.

Del “Madrid se va” al “Madrid se ha ido” de Maragall

Tierno no va tenir gaire bona relació amb el primer alcalde democràtic de Barcelona, Narcís Serra. És significativa la fotografia feta a bord d’un autobús ple d’autoritats convidades a les festes de San Isidro del 1981 on es veu Tierno assegut sol a primera fila, amb un seient buit al costat, i Narcís Serra assegut a la fila de darrere seu. Però la falta de fluïdesa en la relació no va ser solament per qüestions de protocol, i el llibre n’enumera d’altres d’importants. “Per a ell, els altres alcaldes érem noiets a qui ens tocava treballar”, va dir Serra a Masllorens en una conversa. Pasqual Maragall, en canvi, s’hi va entendre millor.

En la mateixa conversa de l’autor del llibre amb Narcís Serra, aquest últim li va dir que Tierno considerava “una idea esbojarrada” la iniciativa de Barcelona de demanar els Jocs Olímpics del 1992. I va afegir: “Madrid va preferir presentar la candidatura a Capital Europea de la Cultura”.

En les paraules de Pasqual Maragall que cita l’autor, “Barcelona (i, amb més dificultats encara, Sevilla) va pagar car el seu repte de 1992 davant de Madrid. La capital central es va engelosir a causa del formidable impuls registrat per Barcelona. Tot seguit va posar la directa dels seus projectes”. I ho va fer amb el suport clar de l’Estat als seus programes d’infraestructures públiques. Maragall va deixar escrit al seu llibre Refent Barcelona, publicat el gener del 1986 —en una casual coincidència temporal amb la mort de Tierno—, que a Madrid s’estaven invertint en aquells moments uns 170.000 milions [de pessetes] en sanejament, accessos, remodelació d’habitatges, enllaços ferroviaris i d’altres, “mentre que a Barcelona, tot sumat i comptada l’àrea metropolitana, estem aproximadament a la meitat”.

L'alcalde de Madrid posant-se un barret fort, o bombí, el Carnaval del 1985. © Imagen Fotógrafos / Biblioteca Pública Arús L'alcalde de Madrid posant-se un barret fort, o bombí, el Carnaval del 1985 © Imagen Fotógrafos / Biblioteca Pública Arús

El llibre recorda el cèlebre article de Maragall publicat a El País el febrer del 2001, en plena majoria absoluta d’Aznar, titulat “Madrid se va”. Dos anys més tard, el juliol del 2003, un nou article de l’alcalde, i futur president de la Generalitat, es titulava ja, gràficament, “Madrid se ha ido”.

La rivalitat Madrid-Barcelona

Insistint en el tracte diferent donat sempre per l’Estat central a Madrid i Barcelona, el llibre dedica alguns capítols a aquesta qüestió, especialment en matèria d’infraestructures, una situació que no va canviar gaire quan va arribar la democràcia municipal el 1979. En una pàgina referida al cas concret del metro, Àlex Masllorens escriu:

“Un punt especialment conflictiu en què Madrid va rebre des del primer moment un tracte especial i Barcelona va resultar clarament discriminada va ser el del transport públic municipal.

La Llei 32/1979, de 8 de novembre, específica per resoldre un problema de Madrid, havia establert sense dissimulació que les inversions que es destinessin al ferrocarril metropolità de Madrid a partir de la vigència de la llei les pagaria l’Estat i que les que corresponguessin a la infraestructura també continuarien essent ateses per l’Estat. Això significava un greuge importantíssim per a Barcelona i, en menor mesura, per a Sevilla, que era l’altra ciutat que tenia un servei de metro, des de 1968.

Aquesta diferència en el tracte havia estat molt notable en el desenvolupament i el creixement del servei a la capital durant el franquisme i es va continuar fent visible en els anys següents. L’increment del nombre d’estacions i la millora general del servei han estat clarament asimètrics entre Madrid i Barcelona.”

Els papers de Tierno Galván. La rivalitat Madrid-Barcelona dels primers ajuntaments democràtics.

Àlex Masllorens

Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Catalunya Europa, 2024. 288 pàgines

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis