Estrats

Il·lustració. © Romualdo Faura

No sabia que de vegades ens oblidem de l’oblit, que aquell record que tant ens va desvetllar, aquella possibilitat que va projectar una vida paral·lela i secreta, pot quedar relegada, per la seva naturalesa utòpica i fugissera, entre les cabòries de la quotidianitat. De desfer-se de fets colpidors que no porten enlloc la majoria en diuen madurar, però, segons el meu parer, seria més apropiat el verb defallir.

Estava fart d’estar sol. Feia mig any que la meva tercera parella m’havia deixat, i la casa, al cap de les setmanes i les hores mortes, em queia al damunt. Els éssers tímids i egocèntrics podem arribar a rebutjar-nos fins a límits perversos si no ens forcem a sortir, per això passejava pels carrers de la ciutat sense destinació fixa i després m’obligava a prendre una cervesa en algun bar. Poques vegades parlava amb algú. Em limitava a formar part d’un costum col·lectiu. I és que la gent fa companyia fins i tot quan t’ignora.

Aquell vespre seia a la barra, on solen fondejar aquells que han donat l’esquena al món. Un fred malparit s’escolava pantalons amunt cada cop que algú obria la porta, però els sortidors de cervesa suaven. Les copes buides penjaven sobre la barra com campanes de vidre. Em vaig girar just quan ella, des d’una taula, va mirar cap a la barra.

La vaig reconèixer només veure-la. No va ser per la seva aparença ni pel seu posat: la vaig reconèixer per la sensació que em va produir, la mateixa agitació que el primer cop que la vaig veure. Va ser el mateix ofec, els mateixos ulls que no poden deixar de mirar-la i la certesa d’admirar una imatge que et trastornarà durant dies, potser durant anys. Tenia els cabells més llargs, la pell més bruna, les espatlles, potser, més enfonsades. Però era ella. Tenia els mateixos ulls, el mateix mig somriure, la mateixa piga a prop de l’orella. Intervenia sovint en la conversa i reia. Reia molt. Només quan aixecava el got per beure, es podia apreciar certa introspecció. L’acompanyaven quatre amics, dues noies més i una parella. Les ales del seu abric tocaven el terra.

Em vaig quedar allí, recolzat a la barra, de costat, contemplant amb avidesa tot el que succeïa en aquella taula. Meravellat. Nerviós.

Em veia de nou a la part de darrere de l’autobús, en aquells seients amb l’estampat de la quadrícula de l’Eixample, admirant-la. Les llums li feien més lluent el perfil, els cabells, més vius. Tenia els ulls foscos, la pell clara. El trasbals va ser immediat. Jo, llavors, no creia en miracles, i l’amor espontani n’era un. Per a mi, l’amor es plantejava com una atracció mal entesa, un mecanisme biològic exagerat per la poesia. Però ella era allí.

Era innegable el meu sentiment cap a ella, veritable la connexió que vam sentir. No em podia creure estar en aquella història. Ella va baixar abans i em va observar des de fora, alentint el pas. Vaig estar a punt d’alçar la mà per acomiadar-me, però només vaig mirar com s’allunyava. Després em vaig adonar de l’estupidesa. No se’m va ocórrer parlar-hi, preguntar-li el nom. Presentar-me.

La vaig buscar durant dies, sense èxit. Només vaig poder viure-la en somnis, convertir-la en l’eventualitat que forma un món de fantasia dins d’una vivència grisa. Però aquest hàbit va acabar per rebaixar-la a il·lusió sense fonament i es va convertir en gairebé oblit. L’acceptació té molt a veure amb el cansament.

Vaig demanar una altra cervesa. Ella va alçar les mans enrere i es va recollir els cabells en una temptativa de fer-se una cua. En adonar-se del seu tic inútil, va tirar els cabells cap endavant, sobre l’espatlla, i es va posar a tocar-se les puntes. Va deixar al descobert la corba del clatell, tan blanca, tan a la vista, tan perfecta per tirar-hi l’alè.

De sobte, es va aixecar i es va acostar a la barra. Les botes de taló alt li arribaven fins al turmell. Incrèdul, vaig veure com va anar a parar al meu costat. De vegades la casualitat està tan ben encaminada que ben bé pots creure en el destí. Ara li veia la cara amb claredat, com mai, la part més turgent del límit dels seus llavis, la irregularitat de la piga. Es van succeir tantes idees i possibilitats que no crec que cap m’orientés. Quan el cambrer la va mirar, ella va assenyalar la seva taula per demanar una altra ronda. Estava a punt d’anar-se’n quan li vaig parlar.

Perdona.

Es va aturar. Em va mirar als ulls. Jo sentia la gola tirant i seca. Vaig intentar empassar-me saliva.

Tu agafaves el 74?

Com?

L’autobús que passava per General Mitre fins a les universitats, crec que ara és l’H6.

Prou veia que arrufava les celles, que sospitava d’un parany, però el que més lamentava era que no em reconegués.

Perdona?

Jo estava assegut als seients de darrere i tu estaves dreta. No vam deixar d’observar-nos.

Va encongir els ulls i em va mirar amb una expressió nova.

Ens coneixem?

Ens vam somriure —vaig dir.

Va fer un pas enrere, mantenint la mirada, com torbada, amb ganes d’anar-se’n. Bé sabia la imatge que podia tenir de mi. Un assetjador sibil·lí, un victimista manipulador, una persona trista a la recerca de sexe. Vaig saber a l’instant que la tornaria a perdre, que ja l’havia perduda.

Només vull saber una cosa —vaig afegir—. Vas sentir el mateix que jo?

Va obrir els ulls alhora que obria la boca. Al moment va refer-se i va abaixar les espatlles, i vaig poder veure com la punta de la llengua se li apropava als llavis, decidida a contestar.

No.

Em va observar amb atenció per estudiar la meva reacció. En comprovar que havia claudicat, va desviar la mirada cap a la munió, sorpresa d’un alliberament tan senzill. Després em va tornar a mirar, però jo ja havia abaixat la mirada, i va marxar.

Vaig fer un bon glop i vaig recolzar els dos braços a la barra. La superfície tenia rascades i petits cops que només s’apreciaven pel reflex diferent de la llum. No em va afectar gaire la seva negativa. Havia après a perdre-la i havia après a viure sense ella, com havia après a estimar altres dones i després a menysprear-les. L’amor només era meu. Ella l’havia desencadenat, però no hi pertanyia.

Vaig tenir la sensació que, en certa manera, m’havia quedat sense dret a ser allí. Em vaig acabar la cervesa. Els anells d’escuma adherits al got podien delatar el tarannà del bevedor com els estrats descobreixen a ulls d’un geòleg els secrets de la terra. No vaig poder evitar girar-me per contemplar-la un últim cop, i vaig sorprendre una de les seves amigues mirant-me. Va abaixar els ulls molt ràpid. Gairebé vaig somriure.

D’ella me’n vaig acomiadar mentalment.

A fora, la vorera brillava d’humitat i la llum de les copes dels arbres tenia qualitat de boira. Em vaig cobrir amb el coll de la jaqueta i vaig respirar l’aire de la nit. Uns passos més enllà, una olor embafadora, salada, sortia d’un restaurant xinès. Salsa de soia, mirin. Llavors algú em va cridar sense pronunciar el meu nom.

Era ella.

Es va acostar. No em va mirar a la cara fins que va ser molt a prop meu. A la llum dels fanals, els seus ulls foscos tenien una lluentor líquida. Abans que parlés ja vaig endevinar la seva indulgència.

Vaig sentir el mateix —va dir.

I va estirar el braç amb la intenció d’agafar-me la mà, però es va quedar a mitges, després es va girar i va entrar de nou al bar.

Publicacions recomanades

  • Els CulpablesEls culpablesAngle Editorial, 2021
  • portada de LlucLluc Cal Siller, 2019

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis