Intervenir en els preus dels lloguers: com ha impactat la llei d’habitatge a Barcelona
- Visions urbanes
- gen. 25
- 10 mins
El preu del lloguer a la ciutat de Barcelona ha canviat de tendència. I ho ha fet trencant un cicle de dos anys seguits a l’alça, en què ha anat augmentant trimestre rere trimestre fins a fregar els 1.200 euros al mes de mitjana, la xifra més alta de la història de la capital catalana i, també, de tot Catalunya. Però les dades del segon trimestre del 2024 mostren una davallada significativa d’un 5,2% respecte dels primers tres mesos de l’any, la qual cosa situa el lloguer mitjà en 1.131,75 euros. Tanmateix, el nombre de contractes firmats també ha anat a la baixa, amb una caiguda del 17,2% respecte de fa un any.
L’actualització de les dades dels preus dels lloguers que es va publicar al mes d’octubre era de les més esperades dels darrers anys: havia de mostrar si la limitació que s’aplicava a Catalunya des del març era o no capaç de frenar l’escalada. I la conclusió, tot i no ser definitiva, és clara: els preus han baixat després de l’aplicació del topall. Així ho mostra la mitjana de tots els contractes firmats el segon trimestre, publicada per l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) a partir de les dades de les fiances dels lloguers dipositades.
La limitació s’aplica en virtut de la Llei estatal pel dret a l’habitatge, aprovada a mitjans del 2023, que permet a les comunitats autònomes posar un topall al preu del lloguer en els municipis que es declarin com a zones de mercat residencial tensat. Catalunya en va aprovar inicialment 140 i, al juliol, 131 més, de manera que les zones tenses abracen un total de 271 municipis, on viuen més de set milions de persones, és a dir, el 90% de la població catalana. En totes aquestes zones, el preu dels lloguers ha caigut, de mitjana, un 5%.
Però abans d’entrar a remenar aquestes dades, convé posar-les en context: Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma on s’ha aplicat el control de preus previst a la llei, cosa que la converteix, de facto, en el banc de proves d’aquesta limitació. El que passi amb els preus del lloguer al Principat marcarà, en bona part, el futur d’aquesta mesura. Fora de Catalunya, quan van sortir les dades, només s’havia declarat com a zona tensada un altre lloc: el municipi basc d’Errenteria. Al mes de novembre, s’hi va afegir Navarra.
I això és així perquè el desplegament de la llei és opcional. Precisament, aquest element és el que ha enfrontat durant setmanes el Govern espanyol i algunes comunitats governades pel PP, amb la Comunitat de Madrid al capdavant, per la seva negativa a aplicar la llei d’habitatge. La ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, va arribar a amenaçar primer de reduir el finançament a les comunitats que no apliquessin la llei, però després va matisar-ho dient que premiaria els territoris que la implementessin. Tanmateix, el Govern d’Isabel Díaz Ayuso no s’ha mogut, com tampoc ho va fer després de la massiva manifestació a mitjans d’octubre a la capital espanyola, on desenes de milers de persones van sortir al carrer per demanar una baixada dels preus dels lloguers.
Quan es parla del control de preus, es fa referència als dos elements de la llei d’habitatge estatal que actuen com a topall en les zones tenses. Per una banda, hi ha una regulació que afecta tots els lloguers i que prohibeix apujar el preu a tots els contractes —siguin renovacions a antics llogaters o nous contractes—, independentment de qui en sigui el propietari. Només poden augmentar de preu en línia amb la inflació, fet que canviarà quan el Govern espanyol creï un altre índex de referència, que marcarà l’increment permès dels lloguers.
Per altra banda, hi ha l’índex de regulació dels preus, que consisteix en un índex de referència que estipula un rang de preus per a tots els pisos de lloguer de grans propietaris —a Catalunya, aquesta figura inclou tots els propietaris amb cinc pisos o més— i també per als habitatges que han entrat al mercat de lloguer per primer cop durant els darrers cinc anys.
No és la primera vegada que Catalunya aplica un topall al lloguer; l’any 2020 va ser pionera, amb una llei pròpia.
No és la primera vegada que Catalunya aplica un topall al lloguer; l’any 2020 va ser pionera amb el desenvolupament d’una llei pròpia que va limitar els preus durant 18 mesos, fins que el Tribunal Constitucional la va deixar sense efecte després d’un recurs del PP. D’aquell cas ja n’hi havia evidència empírica i és l’element que, precisament, quan van sortir les dades dels lloguers de Catalunya a mitjans d’octubre, va requerir el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, per extreure conclusions definitives. Encara era massa d’hora, deia, per tenir una “evidència suficient” sobre l’efecte de limitar els preus.
I què en sabem, d’aquell topall d’ara fa quatre anys? L’únic estudi peer-reviewed —que ha passat un procés de revisió i ha estat publicat per una revista acadèmica— el van fer Mariona Segú, Jordi Jofre-Montseny i Rodrigo Martínez-Mazza, i les conclusions van ser d’una reducció dels preus del 6%, sense evidències d’una disminució de contractes d’arrendaments firmats. En altres paraules, aquell topall no havia afectat l’oferta.
La reducció de l’oferta, un efecte col·lateral?
En canvi, de les dades dels preus dels lloguers de Catalunya del segon trimestre se n’extreu una caiguda de l’oferta. Als municipis tensats es van formalitzar, entre l’abril i el juny, 24.543 lloguers, un 17,2% menys que el mateix trimestre de l’any anterior. A la resta del territori el descens va ser només d’un 1,6%. És a causa del topall? La resposta és la mateixa que abans: sembla que sí, però les conclusions no són definitives. El mateix Sindicat de Llogateres ho atribuïa al traspàs massiu de pisos a la modalitat de lloguer de temporada, justament per eludir els topalls, mentre que la Cambra de la Propietat Urbana considerava que la disminució dels contractes es devia al traspàs de pisos al mercat de compravenda.
A Barcelona, el 40% dels anuncis de lloguer de la plataforma Idealista són de temporada.
El cert és que, en l’últim any, sembla que hi ha hagut un desplaçament de part del lloguer tradicional al de temporada. A Barcelona, el 40% dels anuncis de lloguer de la plataforma Idealista són de temporada, segons dades referides al segon trimestre del 2024. Alhora, la capital catalana pateix una davallada del 45% en el nombre d’anuncis de lloguer tradicional, la més acusada de tot Espanya, segons el mateix portal. De fet, el desequilibri entre la demanda i l’oferta de lloguer —hi ha molta més gent interessada que pisos disponibles— havia fet que els preus anessin a l’alça durant els últims mesos i que hi hagués poca rotació. Aquesta situació beneficia els qui ja tenen un contracte —no es mouen del seu habitatge—, però posa dificultats als que encara no han entrat al mercat —és més difícil trobar un pis de lloguer.
L’altra modalitat a l’alça és el lloguer d’habitacions. També amb les últimes dades d’Idealista, llogar una cambra en un pis compartit a Barcelona costa, de mitjana, 565 euros; és també la xifra més elevada de totes les capitals de província d’Espanya. En l’últim any, l’oferta disponible de lloguer d’habitacions a la ciutat ha crescut un 26%, només superada per Alacant (76%) i Màlaga (29%).
A Barcelona, una caiguda generalitzada dels preus
La davallada dels preus dels lloguers ha anat més enllà de la ciutat de Barcelona i s’ha estès de manera generalitzada als municipis declarats zona tensada. En tots, el preu se situa, de mitjana, en 865,56 euros, un 0,1% més respecte d’un any enrere, però un 5% menys en comparació amb el primer trimestre del 2023. I agafant les dades de tot Catalunya, que també inclouen les zones no tensades, els preus han baixat des dels 868,85 euros de mitjana del primer trimestre fins als 822,97 del segon.
Els efectes del topall de preus a la capital catalana, en espera de ser contrastats de manera definitiva, també van en la mateixa línia. El valor dels lloguers ha caigut en tots els districtes de Barcelona, amb l’excepció de Sant Andreu, on s’ha mantingut amb un lleuger increment del 0,19%. Tota la resta presenta descensos superiors al 3%. Les Corts i Nou Barris són els únics districtes amb caigudes per sota del 4%, i Ciutat Vella i l’Eixample, els districtes que han registrat una baixada més significativa, amb un 9,36% i un 6,79%, respectivament.
Sant Andreu —que presentava un estancament dels preus— i Nou Barris —que tenia una de les caigudes més discretes— són els districtes de la capital catalana amb un preu del lloguer més baix. Mentre a Sant Andreu entrar a viure de lloguer durant el segon trimestre del 2024 costava, de mitjana, 941,6 euros al mes, a Nou Barris eren 798,1 euros. A l’altre costat de la balança hi trobem les Corts i Sarrià - Sant Gervasi, amb uns preus mitjans de 1.339,9 i 1.572 euros, respectivament.
L’efecte per barris
Si posem la lupa en els barris i elaborem un rànquing amb l’evolució dels preus al segon trimestre del 2024 en comparació amb el primer, les diferències encara són més destacables. La llista l’encapçala el barri de Canyelles, ubicat a Nou Barris, que ha registrat una caiguda dels preus del 21,3%, seguit de la Marina de Port (– 19,4%), al districte de Sants-Montjuïc, i de la Vila Olímpica del Poblenou (– 17,4%), a Sant Martí. Un comportament totalment diferent han experimentat els barris de la Marina del Prat Vermell (amb un increment del 27,6%), a Sants-Montjuïc, i el Bon Pastor (18,33%), a Sant Andreu. Tanmateix, quan es mira l’impacte per barris, cal tenir en compte que la mostra de nous contractes és més petita que la total i, per tant, es pot veure alterada per casos particulars.
El barri més car de Barcelona continua sent Pedralbes, que, tot i registrar una caiguda del 2,87% del preu mitjà del lloguer, es manté a dalt de tot, amb 2.057,8 euros al mes. A la cua hi ha Torre Baró, que ha experimentat un augment dels preus del 8,54%, fins als 453,1 euros. Aquestes dues ciutats en una de sola —entre el lloguer mitjà d’aquests dos barris hi ha una diferència de 1.500 euros— també mostren una evolució diferent dels preus. Si bé als cinc barris més cars de Barcelona el preu mitjà baixa, als cinc barris més barats es produeix un efecte contrari: en tres, els preus pugen.
Aquest reportatge es basa en el darrer índex de preus dels lloguers publicat en el moment de tancar l’edició, corresponent a l’octubre del 2024.
El butlletí
Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis