Exposicions. Descobriu la figura de l’artista, filla de l’urbanista Idelfons Cerdà, que va defensar els drets de les dones i la classe obrera.

“Clotilde Cerdà / Esmeralda Cervantes, una dona davant d’una època” recupera la figura d’aquesta extraordinària concertista d’arpa, compositora, escriptora i activista en defensa dels drets de les dones i dels sectors més explotats, i compromesa amb l’abolició de formes de violència del seu temps: la guerra, la dominació, l’esclavatge i la pena capital.

La mostra reconstrueix la història de Clotilde Cerdà / Esmeralda Cervantes (Barcelona, 1861 – Santa Cruz de Tenerife, 1926), filla de l’urbanista Idelfons Cerdà i de la pintora Clotilde Bosch, a partir de les notícies de la premsa internacional, les cartes recuperades i, sobretot, d’un àlbum que Clotilde i la seva mare van compilar i que la Biblioteca de Catalunya va adquirir el 1999. Es tracta d’un àlbum de 76 fulls que aplega fotografies, targetes de visites, correspondència, programes i reculls de premsa.

L’exposició ens apropa, d’una banda, l’existència fulgurant de Clotilde Cerdà i Bosch (i del seu personatge i alter ego, Esmeralda Cervantes), marcada pel fet de ser una nena prodigi de la música (amb només 12 anys va debutar, sota la batuta de Johann Strauss II, a l’Exposició Universal de Viena), les gires i els contactes internacionals amb els centres de poder i, de l’altra banda, el seu incansable treball de fons com a activista per millorar el món i com a creadora d’una obra feta d’institucions, textos i partitures.

El 1885 Clotilde Cerdà va fer realitat a Barcelona un projecte que havia estat planejant durant molts anys amb la seva mare: la creació de l’Acadèmia de Ciències, Arts i Oficis per a la Dona Esmeralda Cervantes, una institució de formació científica, artesanal i artística dirigida sobretot a les dones obreres.

Horaris


Exposició dedicada a la figura de Clotilde Cerdà, filla de l´urbanista Idelfons Cerdà I Clotilde Bosch, artista I defensora dels drets de les dones I la classe obrera.

Error del Plànol BCN
No s’ha pogut carregar Plànol BCN degut a la configuració errònia dels paràmetres.

Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya

Adreça:
Pg Gràcia, 107
Districte:
Eixample
Barri:
La Dreta de Eixample
Codi postal:
08008
Població:
Barcelona

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis