Dossier

Cap a un nou model alimentari

N120-oct. 21

Continguts del dossier

Il·lustració © Nicolás Aznárez
Cap a un nou model alimentariCap a la sobirania alimentària

Com diu Vandana Shiva, la salut del planeta i la nostra són inseparables. Si fem mal al planeta, ens estem fent mal a nosaltres mateixos. El sistema agroalimentari ha...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariUn planeta, una salut. Connectats per la biodiversitat

L’emergència sanitària del coronavirus ens ha fet veure que la salut del planeta i la nostra són inseparables. Hem de desglobalitzar el sistema alimentari perquè ens...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariUna alimentació per a una bona vida

El sistema alimentari actual —la nostra manera de produir, transformar, distribuir, vendre, consumir aliments i gestionar-ne els residus— crea malalties, desigualtat...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariSitopia: repensar les nostres vides a través de l’alimentació

Vivim en un món configurat per l’alimentació, és el que l’autora anomena sitopia o “lloc de menjar”. Si li atorguéssim valor a l’alimentació i a les...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariLa desurbanització

El creixement de les ciutats està asfaltant la natura, mossegant els camps de cultiu, lapidant l’agricultura. Si, tal com demostren nombrosos estudis, els processos d...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariAvantatges i possibilitats de l’agricultura ecològica

Els sistemes agroalimentaris basats en criteris ecològics no deixen de créixer en tots els territoris del planeta, i ja hi ha 186 països que duen a terme tècniques d’...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariL’obesitat com a epítom de la precarització

Malgrat que es produeixen aliments en quantitat suficient per satisfer les necessitats de tota la població, les desigualtats en l’accés fan que un terç del que es...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariLa mercantilització de l’agricultura: impactes i alternatives

Des de mitjans del segle XX, l’agricultura ha patit més transformacions que en els darrers 10.000 anys. Ha deixat de ser un bé comú per convertir-se en una mercaderia...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariL’espigolament com a palanca de canvi

El sistema agroalimentari industrialitzat és insostenible. Els mateixos agents que fomenten aquest model comencen a buscar vies contra el col·lapse. L’espigolament...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariMenjadors escolars, un espai de transformació del sistema alimentari

Sempre es diu que el menjador escolar té un paper important en l’alimentació d’infants i adolescents, i que és una eina d’aprenentatge i formació. Però encara es...

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis