Exhibitions. The relationship between women and photography, from 1900 through to the 1980s.

This exhibition looks at the relationship between women and photography in the context of Barcelona and the Eixample district, from the year 1900 through until the 1980s.

The protagonists of the exhibition are neither heroines nor pioneers, but rather enthusiasts and professionals. Cases where individuals have either taken photographs sporadically or constantly.

The exhibition is part of the Finestres de la Memòria cycle and brings together a diverse photographic culture, calling for an integrational historical approach which goes further than the idea of exception or of genius recovered from oblivion by the present.

Translator of google :

Schedule


Una exposició de 'Finestres de la memòria'

A cura de Lourdes Delgado i Núria F. Rius

L´exposició proposa un apropament i una anàlisi de la relació que s´ha establert, des del 1900 fins als anys 80, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l´Eixample. La mostra ofereix un ventall de casos particulars d´aficionades, amateurs i professionals que, o bé de forma esporàdica o de manera constant, han exercit la fotografia. Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d´una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d´excepció o de geni que el present recupera de l´oblit.

'Finestres de la memòria' és un projecte d´interacció social impulsat per La Casa Elizalde per recuperar la memòria visual de l´Eixample i reforçar la identitat del barri. Mitjançant el web finestresdelamemoria.org estem creant un fons fotogràfic col·lectiu basat en les aportacions d´imatges de veïns i veïnes i entitats del territori.

Error with Plànol BCN
Plànol BCN could not be loaded due to wrong api settings.

Centre Cultural La Casa Elizalde

Address:
C València, 302
District:
Eixample
Area:
La Dreta de Eixample
Post Code:
08009
City:
Barcelona

The newsletter

Subscribe to our newsletter to keep up to date with Barcelona Metròpolis' new developments