Exposiciones. Una reflexión sobre el poscolonialismo a través del arte.

En abril de 1955, los representantes de 29 países asiáticos y africanos, la mayoría de los cuales acababan de acceder a la independencia, se reunieron en una conferencia en Indonesia para defender intereses comunes.

De aquel encuentro emergió el Movimiento de Países No Alineados (MNOAL), formado por naciones que evitaban la bipolaridad de la Guerra Fría, y también la denominación tercer mundo.

Esta exposición aborda la huella de la represión y la desposesión colonial, así como los retos de la independencia y la condición poscolonial.

La pieza central es la película de Naeem Mohaiemen Two Meetings and a Funeral (2017), creada a partir de imágenes de archivo y nuevas filmaciones con la narración del historiador Vijay Prashad para reflexionar sobre el impulso y la solidaridad de las ideologías de izquierdas del MNOAL y poner al descubierto las complejidades que determinaron su fracaso.

Los otros artistas presentes en la muestra son Maria Thereza Alves, Lothar Baumgarten, Black Audio Film Collective, Alán Carrasco, Mariana Castillo Deball, Sandra Gamarra, Jeffrey Gibson, Maryam Jafri, Kapwani Kiwanga, Daniela Ortiz y Xose Quiroga, The Otolith Group, Pala Pothupitiye, Superflex, Munem Wasif y Dana Whabira.

Traductor de google :

Horarios


L'abril de 1955, els representants de 29 països asiàtics i africans, la majoria dels quals acabaven d'accedir a la independència, es van reunir en una conferència a Bandung, Indonèsia, per defensar interessos comuns respecte a la sobirania nacional, la descolonització, l'antiimperialisme i el desenvolupament econòmic. La conferència internacional per establir noves aliances geopolítiques representava el 54 % de la població mundial d'aquell moment i va marcar un punt d'inflexió en l'ordre polític postcolonial. D'aquella trobada en va emergir el Moviment de Països No-alineats (MNOAL), format per nacions que compartien aquella ideologia i evitaven la bipolaritat de la Guerra Freda, i també el terme «Tercer Món».

La peça central de l'exposició és la pel·lícula de Naeem Mohaiemen (n. 1969) Two Meetings and a Funeral (2017), que entreteixeix meticulosament imatges d'arxiu i noves filmacions amb la narració de l'historiador Vijay Prashad (n. 1967) per reflexionar sobre l'impuls i la solidaritat de les ideologies d'esquerra del MNOAL i posar al descobert les complexitats que en van determinar el fracàs.

D'altres obres exposades, remuntant-se més enllà d'aquest moment històric, aborden l'empremta de la repressió i la despossessió colonial, així com els procediments mitjançant els quals les potències imperials han exercit el control a través d'estructures epistèmiques com la cartografia política i la llengua. A través de l'obra d'artistes provinents de geografies i diàspores diverses, l'exposició també assenyala els reptes de la independència i la condició postcolonial. Tal com va advertir el primer president d'Indonèsia, Ahmed Sukarno (1901-1970), en el discurs d'obertura a la Conferència de Bandung, «el colonialisme també té la seva variant moderna, en forma de control econòmic, control intel·lectual... És un enemic hàbil i determinat, i apareix disfressat de moltes maneres.»

Els artistes inclosos en l'exposició són: Maria Thereza Alves, Lothar Baumgarten, Black Audio Film Collective, Alán Carrasco, Mariana Castillo Deball, Sandra Gamarra, Jeffrey Gibson, Maryam Jafri, Kapwani Kiwanga, Naeem Mohaiemen, Daniela Ortiz i Xose Quiroga, The Otolith Group, Pala Pothupitiye, Superflex, Munem Wasif i Dana Whabira.

Error del Plànol BCN
No se ha podido cargar Plànol BCN debido a la configuración errónea de los parámetros.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Dirección:
Pl Àngels, 1
Districto:
Ciutat Vella
Barrio:
El Raval
Código postal:
08001
Población:
Barcelona

El boletín

Suscríbete a nuestro boletín para estar informado de las novedades de Barcelona Metròpolis