Apassionats pel ferrocarril

02/01/2015 - 12:30

Ferrocarrils. L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona es dedica des del 1944 a divulgar i preservar el patrimoni ferroviari català.

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona es dedica des del 1944 a divulgar i preservar el patrimoni ferroviari català. Durant tot aquest temps han anat aplegant peces històriques relacionades amb el món del ferrocarril.

El telègraf Bréguet va ser una de les primeres eines de comunicació ferroviàries de la història. Funcionava a partir d’impulsos elèctrics, i el seu inventor, Louis François Clément Bréguet, el va dissenyar el 1845 per optimitzar el trànsit dels trens per la xarxa ferroviària francesa i augmentar la seguretat dels trajectes evitant col·lisions. Un dels darrers telègrafs d’aquest tipus es conserva la seu de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona (carrer del Doctor Trueta, núm. 183).

L’associació la van fundar el 1944 “una sèrie de persones aficionades al ferrocarril que en aquell moment tenien la necessitat de disposar d’un lloc per trobar-se i parlar de la seva afició”, comenta Josep Ferrer, president de l’entitat. L’associació es dedica a estudiar i divulgar el món del ferrocarril des de diferents vessants. Publica la revista Carril des dels anys vuitanta, que parla d’aspectes del ferrocarril que no es troben en altres revistes, explica Ferrer. També organitzen xerrades divulgatives i jornades de portes obertes a la seu de l’associació.

En aquestes jornades una de les coses que més criden l’atenció als visitants són les grans maquetes, que ocupen una bona part de l’espai. Aquestes maquetes reprodueixen diferents paisatges, com un de la zona del Penedès català, abraçats per les vies de tren. “Hem trigat un any a fer aquestes maquetes”, afirma, orgullós, Ferrer. Els socis de l’entitat aficionats al modelisme deixen rodar la imaginació sobre els rails per convertir-se en els caps d’una estació dels Estats Units o en els maquinistes d’un tren de vapor.