Barcelona acull la 'Urban Resilience in a context of Climate Change Conference'

La conferència pretén reunir diferents actors de l’àmbit acadèmic, administratiu, empreses i comunitats locals per abordar la resiliència urbana i el canvi climàtic, compartint estudis i projectes a l’entorn d’aquest tema.

..
20/10/2020 - 10:27 h

Dimarts 20 i dimecres 21 d’octubre, Barcelona acull la URCC 2020: Urban Resilience of Climate Change Conference, que té com a objectiu presentar les conclusions del projecte RESCCUE (Resilience to Cope with Climate Change in Urban Areas) i alhora reunir diferents actors de l’àmbit acadèmic, administracions, empreses i comunitats locals per parlar dels múltiples aspectes de la resiliència urbana i el canvi climàtic i compartir estudis i projectes a l’entorn d’aquesta temàtica.

La conferència s’havia de realitzar el passat mes de març però es va ajornar per la irrupció de la COVID-19. Ara es realitzarà en format 100% online i compta amb més de 500 persones inscrites. Podeu unir-vos-hi mitjançant el web de la conferència, on també hi trobareu el programa detallat.

Projecte RESCCUE

Barcelona, Lisboa i Bristol han estat les tres ciutats que durant els darrers quatre anys han estat participant en el projecte RESCCUE, juntament amb 15 entitats entre les quals figuren centres de recerca, universitats, organismes públics, empreses privades i, de manera especialment destacada, el Programa Global de Resiliència d’ONU-Habitat, amb seu a Barcelona. L’objectiu d’aquest projecte és ajudar les ciutats a esdevenir més resilients davant els impactes derivats del canvi climàtic relacionats amb l’aigua (sequeres, inundacions, temporals, pujada del nivell del mar).

En aquest sentit, aquesta iniciativa ha permès aportar una millora substancial en el coneixement dels efectes del canvi climàtic a Barcelona. Les seves principals contribucions han estat:

  • El desenvolupament de projeccions climàtiques que han permès complementar i contrastar les tendències del canvi climàtic presentades al Pla Clima, i que s’han incorporat a la redacció del nou Pla Director de Clavegueram.
  • Noves anàlisis de vulnerabilitat i avaluacions de risc climàtic sobre els serveis, les infraestructures i la població.

Aliança des del 2013 per construir resiliència urbana

Barcelona té una llarga trajectòria en l’impuls i implementació d’accions de resiliència. El programa d’ONU-Habitat sobre resiliència urbana i la ciutat de Barcelona han forjat relacions durant els darrers set anys. El 2013 ONU-Habitat va establir a la capital catalana la seu del Programa Global de Resiliència Urbana, el seu primer programa dirigit i coproduït directament amb ciutats. L’experiència de Barcelona en aquest àmbit, el suport que podia donar l’equip tècnic municipal en el seu desenvolupament, així com en la col·laboració i suport a altres ciutats, van esdevenir clau en la decisió d’implantar el programa a la nostra ciutat.

La primera fase de col·laboració es va dedicar a desenvolupar l’eina per a la creació de perfils de resiliència de ciutats (City Resilience Profiling Tool), així com a generar les primeres versions del perfil de resiliència de Barcelona que, mitjançant la recopilació i anàlisi de dades, en versions més avançades ha permès aprofundir en la diagnosi de riscs en quatre línies transversals: accessibilitat de l’habitatge, accés als serveis bàsics, risc d’exclusió social i desigualtats de gènere.

Barcelona és ara una referència per a altres municipis i dona suport a ciutats de països en vies de desenvolupament (cooperació de ciutat a ciutat), com ara Maputo i Dakar, en l’augment de la seva capacitat per implementar accions de resiliència. Així mateix, els primers anys de col·laboració han centrat l’esforç en la promoció i difusió de la resiliència a nivell global a través de l’organització conjunta d’esdeveniments, com la Setmana de la Resiliència de Barcelona, o la participació al World Urban Forum, difonent metodologies, models i bones pràctiques de resiliència i fomentant l’intercanvi de coneixement entre ciutats i altres agents d’interès.