Barcelona, Berlín, Brussel·les, Lisboa, París i Roma reclamen a la Comissió Europea una acció més decidida contra la contaminació

18/10/2022 - 11:10

Les sis capitals llancen el manifest a les portes de la Cimera Mundial d'Alcaldes de C40, la principal xarxa mundial de ciutats per l’emergència climàtica, que arrenca el 19 d'octubre a Buenos Aires.

Els alcaldes i alcaldesses de Barcelona, París, Berlín, Roma, Brussel·les i Lisboa reclamen a la Comissió Europea més mesures contra la contaminació atmosfèrica en una declaració conjunta. Les sis capitals constaten que els esforços que fan les ciutats són insuficients sense una acció més decidida de les autoritats europees per millorar la qualitat de l’aire i facilitar alternatives al vehicle privat i l’eficiència energètica. Recorden, a més, que la contaminació afecta a les comunitats amb menys ingressos, tot i que són aquestes les que menys utilitzen el cotxe.

El text comença amb “Les nostres ciutats han de respirar!” i amb una crida a la Comissió Europea perquè mantingui la seva estratègia de “contaminació zero” en curs i perquè es compleixin els calendaris per la posada en marxa de la norma Euro 7 més restrictiva. Subratlla que els esforços de les ciutats no són suficients (alternatives als cotxes particulars, modernitzacions d’eficiència energètica…). Numera els tres reptes actuals que han de ser afrontats mitjançant una acció europea: (1) protecció dels més vulnerables; (2) la transició energètica; (3) trànsit rodat en zones urbanes.

També es fan crides als fabricants de cotxes per adoptar les noves tecnologies més ràpidament, a la Comissió Europea per introduir els nous estàndards tan aviat com estiguin disponibles i al Parlament Europeu i als Estats membres per aprovar ràpidament les noves normes perquè siguin efectives com a molt tard el 2025.

La declaració va ser promoguda per l’Ajuntament de París i a França es va publicar a Le Monde el 17 d’octubre. Oferim versions en català, castellà i anglès.

Cimera Mundial d’Alcaldes de C40

Les sis capitals llancen el manifest a les portes de la Cimera Mundial d’Alcaldes de C40, la principal xarxa mundial de ciutats que lluiten per fer front a l’emergència climàtica, que arrenca el 19 d’octubre a Buenos Aires. La cimera comptarà amb la participació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, vicepresidenta per a Europa de la xarxa, i de diversos alcaldes i alcaldesses de grans ciutats del món.

Autor de la foto: Òscar Giralt