El 87% de la ciutadania pot arribar al seu CAP en transport públic sense fer cap transbord

És la principal conclusió d'un estudi que ha fet l'Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Consorci Sanitari de Barcelona per analitzar el grau de cobertura directa a peu i en transport públic dels equipaments sanitaris de la ciutat.

elMeuBus, el Meu Bus, Autobús, Vallbona Sud, Torre baró Sud, Nou Barris
06/02/2023 - 13:11 h

El 87% dels veïns i veïnes de Barcelona pot arribar al seu centre d’atenció primària (CAP) en transport públic sense fer cap transbord. El 42% de la població viu a menys de 400 metres del CAP i hi pot arribar caminant durant menys de 15 minuts.

Son algunes de les conclusions de l‘estudi que ha elaborat l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Consorci Sanitari de Barcelona, per analitzar el grau de cobertura directa a peu i en transport públic dels equipaments sanitaris i per conèixer quines facilitats té la ciutadania per arribar als centres d’atenció primària (CAP) de les seves àrees d’influència i als seus hospitals de referència.

L’estudi també conclou que l’interval de pas mitjà a les parades de bus de referència dels CAP és de 10,5 minuts i que, el temps de desplaçament des de la porta de casa d’un ciutadà o ciutadana fins a la porta del centre més desfavorable (utilitzant la parada de transport públic més allunyada del CAP), és de 20 minuts.

Mobilitat als hospitals

Més enllà dels centres d’atenció primària, l’estudi també analitza dades referents a la mobilitat dels principals hospitals de la ciutat. Algunes de les principals conclusions son que:

  • El 71% dels ciutadans i ciutadanes tenen garantida l’accessibilitat directa al seu hospital de referència o bé a una distància inferior als 400 metres (el que equivaldria a un màxim de 15 minuts caminant), o bé si s’accedeix en transport públic sense realitzar cap transbord.
  • Per altra banda, el 26% de la ciutadania pot arribar al seu hospital de referència fent un únic intercanvi entre línies de bus i/o metro.
  • El 3% tenen garantida l’accessibilitat a l’hospital de referència si caminen 400 metres i a continuació agafen el transport públic, sense fer cap transbord.
  • I pràcticament en cap cas es produeix una situació que impliqui que la ciutadania hagi de caminar més de 400 metres, agafar el transport públic i fer més d’un intercanvi per arribar al seu hospital de referència.

Millores gràcies a la Nova Xarxa de Bus

Aquesta cobertura s’ha pogut garantir gràcies a projectes com la implantació de la Nova Xarxa de Bus però també mantenint les línies convencionals que asseguraven la connexió en transport públic als centres mèdics de la ciutat. A banda, durant els darrers anys s’han dut a terme altres diverses actuacions per millorar l’accessibilitat als centres sanitaris:

  • Posada en marxa de la línia 141 (Nova Esquerra de l’Eixample, per donar servei al CUAP Manso i a l’Hospital Clínic).
  • Canvis de recorregut i noves parades en les línies V9 (per donar servei al CUAP Manso); i 54 (per donar servei a l’Hospital Sagrat Cor, i al CAP de Fort Pienc).
  • Ampliació de l’horari V27 els caps de setmana per millorar l’accessibilitat de l’Hospital del Mar.
  • Posada en marxa del bus a la demanda del Farró – Galvany que millora la cobertura sanitària del CAP Adrià i millores a la V11 que també millora la connectivitat amb aquest centre d’atenció primària.